Min inre nörd.

wpid-IMG_20131215_152414.jpg

Läste Platsjournalen i vanlig ordning och reagerade på ”7 anledningar till att anamma din inre nörd”. Jag tycker att det här snacket om att vara en ”nörd” är intressant. Först och främst: vilken typ av nörderi anses betydelsefullt? Den typen av nörderi som kvinnor ofta ägnar sig åt, typ smink, mode eller kanske inredning, anses inte vara ett bra nörderi. Däremot manligt kodat nörderi, typ ”coola grejer i rymden” (ofta täckt under kodordet ”vetenskap”) anses vara bra och intellektuellt. Det är ju inte så svårt att räkna ut varför det är så, men jag tycker det är märkligt hur folk använder nördbegreppet helt utan att reflektera över detta, vilka som ingår i gruppen ”nördar” och så vidare.

Sedan: är inte själva poängen med nörderi att det är något jävligt onödigt en prioriterar jävligt högt för sin egen skull, av purt intresse. Alltså jag förstår att vissa tjänar pengar på det förr eller senare, men att jag ska ”anamma min inre nörd” för att bli attraktiv på arbetsmarknaden går ju emot själva poängen.

Antar dock att det inte är min inre kommunist- eller feministnörd som åsyftas, utan något lite mer rumsrent nörderi. Typ ”vetenskap” eller någon jävla tabell.

5 reaktioner till “Min inre nörd.”

 1. Hej Fanny,

  Du har nog rätt i att det är ”manligt kodat” nörderi som det handlar om. Sådant nörderi som till exempel ett intresse av kommunikationsprotokoll eller programmering. (Förstår inte riktigt begreppet ”manligt kodat”, förklara gärna). Skälet till att det lyfts fram i ett forum som Platsjournalen är nog att dessa kunskaper kan användas för att effektivisera mycket av infrastrukturen i samhället. Därför finns det många som vill betala pengar för att utnyttja dessa kunskaper, vilket i sin tur innebär att de personer som har kunskaperna kan få jobb.

  Vad som är betydelsefullt beror helt på vilket perspektiv man har. Jag förstår att Platsbanken har det perspektivet eftersom det handlar om jobb och pengar, men hur betydelsefullt är detta egentligen? Jag har ägnat stor del av mitt liv åt sådant ”manligt kodat” nörderi, och visst har jag lätt att hitta jobb och tjäna pengar. Men jag är inte så intresserad av onödigt mycket pengar, och jag har framförallt inte känt mig ”betydelsefull” på grund av det, snarare töntig och framförallt fruktansvärt osexig. Min upplevelse är att kunskap om smink, mode och inredning skapar betydligt högre status för en individ i det här samhället. Man behöver inte gå omvägen via en rubrik i Platsbanken för att åtnjuta den statusen utan det räcker med att gå utanför dörren eller ordna en fest så får man den bekräftelsen på ett mycket mer direkt sätt.

  Om jag förstod hur jag skulle göra för att framstå som sexig i andra människors ögon och kunna gå på krogen eller någon annan stans och få lite bekräftelse för detta skulle jag gärna halvera min lön. Nu kan jag inte det utan jag är en osexig nörd, kan du då iallafall inte låta mig behålla den lilla känslan av bekräftelse det innebär att se en sådan rubrik i Platsbanken?

  1. Men Micke, det är ju bara att behålla den lilla känslan på bekräftelse hur mycket du vill! Ingen har stulit något här så vitt jag kan se. Lika mycket som du får känna bekräftelse av artikeln får ju andra känna annat inför den samma. Det ena utesluter ju icke det andra, så att säga.

   Själv tyckte jag att artikeln om nörderi var gammal skåpmat med tips som en kan räkna ut själv med lite vanligt sunt förnuft.

  2. Jag har inte läst artikeln men har svårt att tro att den handlar om typ dig. Det är jättebra att du har haft tur med jobb men jag tror att de flesta nördar inte har det pga 1, deras nördområde är inte till nytta i arbetslivet 2, nördigheten innefattar också social inkompetens. Det är ju toppen om man är typ nördintresserad av ekonomi, pluggar ekonomi och blir en högavlönad ekonom. Men det är väl för fan inget nytt under solen. Nördar är inte ett dugg mer attraktiva nu, varken på arbetsmarknaden eller annorstädes. Det är bara en vargtrend i fårakläder. Att ha fel intressen och vara socialt inkompetent är inte ett dugg enklare nu.
   Tråkigt om rubriken gjorde dig glad och det här inlägget raderade den glädjen men jag hoppas innerligt att du kan hitta bekräftelse nån annanstans än i Platsbanken framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *