Ensamma män och prostitution.

Alltid när en diskuterar prostitution så dyker det upp någon jävla snyfthistoria om ensamma män som minsann inte får någon annan närhet och därför tvingas till att köpa den. Jag förstår inte hur detta kan vara ett argument. För det första är prostitution inte något substitut för närhet eller kärlek, att köpa en annan människa kan aldrig vara detsamma som att ha vänner eller en partner.

Många av de män som köper prostituerade är gifta, har familj och så vidare. Det handlar uppenbarligen inte om ensamhet, det handlar om något annat. Det handlar om att köpa sig rätten till en annan människas känslor, en annan människas kropp. Det handlar om att med penningens hjälp kunna ta utan att ge något tillbaka, om att kunna få något som kanske liknar kärlek utan att själv behöva anstränga sig känslomässigt. Jag förstår att många män gör detta, många män har nämligen inte fått lära sig hur en värnar om sina relationer och ger kärlek, utan istället fått lära sig ett cyniskt spel där mannens rätt råder. Då kan det bli knepigt när människor i ens närhet faktiskt ställer krav på en för att de ska kunna ge något.

Jag är egentligen helt ointresserad av vad de män som köper sex kan ha för bevekelsegrunder för det hela. Det är säkert jättesynd om dem på flera sätt, men det berättigar inte att en betalar för att kunna våldta någon. När vi talar om mäns roll i prostitutionen så blir det alltid en sådan jävla snyfthistoria av det hela, det handlar alltid om mäns behov och mäns känslor, inte om vad de gör med dessa kvinnor. Hur är mäns behov relevanta i det här fallet? Det är ju inte som att kvinnor aldrig är ensamma, varför köper inte de sex (ja, jag vet att det förekommer, men inte ens i närheten av samma utsträckning)? Det handlar inte primärt om livssituationen utan om makt, om att män utövar makt genom sex, genom att våldta och trakassera och köpa sig rätten till kvinnors kroppar.

Om en känner sig ensam som man så kan en förslagsvis ta tag i det på något annat vis än att köpa sig närhet. Ett tips är att de män som har relationer eller familjer skulle kunna se till att sköta sina relationer med dem istället för att köpa sig rätten att slippa anstränga sig känslomässigt för att få någonting tillbaks. Ja, det kan vara en jobbig process, men det är tyvärr det en måste gå igenom om en ska kunna få kärlek och närhet på ett sätt som inte är djupt förtryckande. Men ja, det ligger uppenbarligen inte i allas intresse att sluta förtrycka andra människor, och många män verkar vara mer intresserade av att leva ett känslomässigt bekvämt liv än att behandla kvinnor som människor.

25 reaktioner till “Ensamma män och prostitution.”

 1. En rent spontan tanke jag fick: mäns sätt att må bättre är enligt normen att ha sex. Kvinnor har andra tröstare, typ choklad/shopping/vin men inte sex. Så när män är less på sin situation tänker de ”sex = tröst o välmående” och får de inte det hemma köper de. Det kanske är äktenskapet som är tradigt o då vill de nog ej gå till frugan utan söker välmåendet, dvs sexet, på annat håll.

   1. Men det är väl okej att generalisera när man pratar om normer.
    Jag håller med om att förväntningar/tolkningar kring mäns respektive kvinnors känslor och kåthet bidrar starkt till att män oftare köper sex än kvinnor.

     1. Jag antog att det om kvinnors beteende också handlade om normer.

      Om man mår dåligt kan man hantera det på olika sätt. T ex prata om sina känslor, dricka sprit, äta choklad, knulla.

      Män uppfostras i högre grad till att vilja ha makt. Män som ligger runt blir mindre skambelagda än kvinnor. Män förväntas vara kåtare än kvinnor. Kvinnor tillåts i högre grad att prata om sina känslor. Kvinnors tillåts kramas med sina kompisar i högre utsträckning än män. Osv.
      Män och kvinnor är antagligen lika kåta. Heterosexuella män och kvinnor bör ha lika mycket sex, om ekvationen ska gå ihop. De bör också vara ungefär lika ensamma (i betydelsen utan partner).

      Jag antar att det ligger mer bakom ett sexköp än bara kåthet/behov av beröring. (Det är också det jag sett på dokumentärer, typ att en man går till en strippa/prostituerad och börjar prata om sina problem, typ ”det är ingen som lyssnar på mig”. Men det behöver förstås inte spegla verkligheten.)

      Jag antar att man mår dåligt på något sätt om man köper sex. Bland annat p g a det jag skrev ovan antar jag att: För en man som mår dåligt ligger det närmre till hands att köpa sex än för en kvinna som mår dåligt.

 2. Att köpa en prostituerad är ofrånkomligen ett maktutövande och oförsvarbart.
  Du skriver helt lysande klart om detta Fanny. Det som gör mig så frustrerad är att det inte verkar spela någon roll. Jag har sett de här argumenten så många gånger och ändå finns det så många människor där ute som inte vill förstå.

  Faktum är att det inte ens är någon skillnad i om den prostituerade är kvinna eller man. Hälften av de prostituerade i Sverige är ju faktiskt män, men köparen är nästan alltid en man. Jag såg det här: http://www.colettevip.com/man-och-prostituerad/
  Jag lyfter inte upp det för att säga ”synd om männen också” men för att motbevisa myten om att ”Ja, vadårå? Det finns väl horor som älskar sex på typ samma sätt som män”.

  Om det är regel för både manliga och kvinnliga prostituerade att de i slutändan mår jävligt illa, är inte det ett ultimat bevis på hur jävla fel det är att köpa någons kropp?

  ”Om en känner sig ensam som man så kan en förslagsvis ta tag i det på något annat vis än att köpa sig närhet”.

  Helt rätt! En trasig person blir inte hel av att få ligga. Han är helt fel ute och bara för att det kanske är synd om honom på något plan så kan man inte ha överseende med sexköp. Dessa män behöver inte ligga först och främst utan lära sig att tycka om sig själv rent oavsett om någon vill ha en relation med dem eller inte.

 3. Jag håller med det talas för mycket om mäns behov. Vad vi istället borde prata mer om, är alla dessa människor som målar ut sexsäljarna som offer utan någon som helst egen vilja och val.

 4. Varför är det männens fel när de köper sex? Kvinnan kan ju sluta sälja sex istället. Och våldtäkt och prostitution är verkligen inte samma sak.

  1. Varför skulle våldtäkts och prostitution inte vara samma sak? Den som säljer vill ju uppenbarligen inte ha sex. Det är klart det är köparens fel, köparen sitter i en maktposition som den som säljer inte har.

 5. T.om. jag, som har en väldigt grå syn på prostitution och på intet sätt kan vara för eller emot den, tycker att ”stackars män som bara har prostituerade att umgås med” är världens sämsta argument.

 6. Jag tror att det varierar från fall till fall. Om det handlar om trafficing, att nån har tvingats till prostitution, så är det bland det vidrigaste som finns. Men jag tycker att kvinnor som gillar att ha sex ska få ha sex för pengar om hon vill. Det är inte olagligt att sälja sex. Själv är jag asexuell (ställer ändå upp för min pojkvän för jag vill inte leva ensam), så jag skulle aldrig kunna tänka mig att sälja sex. Men om nån heterosexuell kvinna vill ha sex för pengar så tycker jag att hon ska få det. Win-Win.

  Jag förstår att du bara menar väl när du kallar prostituerade för ”våldtäktsoffer” men jag tycker att det bara är att omyndigförklara dem. För övrigt så är manlig homo-prostitution nästan lika vanligt som hetero-prostitution. Jag tror att detta beror på att det är svårare att hitta partner om man är homosexuell med tanke på att homosexuella är en minoritet. Så jag tror faktiskt inte att det har något att göra med att ”män anser sig ha rätt till kvinnors kroppar”, snarare att mäns sexdrift är mycket starkare än kvinnors. Precis som i alla andra djurarter.

  1. Är mäns sexdrift verkligen mycket starkare än kvinnors? Var har du fått det antagandet ifrån? Kvinnor som gillar att ha sex kan väl ha sex ändå, ingen stoppar dem. När någon betalar någon annan för att utföra en tjänst infinner sig en maktaspekt. När det handlar om att sälja en sexuell tjänst (alltså tillgången till sin egen kropp), blir den maktaspekten än mer problematisk, och ja det är problematiskt även i homo-prostitution. Det många väljer att kringgå i sina resonemang kring prostitution, oavsett om det är homo eller hetero, är just att det är mestadels MÄN som anser sig ha rätten att köpa andra människor på detta sätt. Vi måste fokusera på köparen här och sluta prata om ”sexarbetare som säljer av fri vilja” som ngn slags legitimering av prostitution, för som alla borde känna till är Den Fria Viljan något av en myt, särskilt när pengar kommer på fråga…

 7. Att legitimera dåliga/farliga/skadlig saker med att det faktiskt inte är olagligt…? Lagar är som du säkert är bekant med inte fixerade och satta av någon slags naturlig ordning.

 8. Var i den här diskussionen finns det plats för att lyssna pa kvinnor som säljer, eller har salt sexuella tjänster ? samtal med sexarbetare, läsning av sexarbetares bloggar, det kan nog ge mycket. Den här typen av diskurs exkludera otroligt manga kvinnor fran feministiskt arbete och jag tänker att det inte är grundtanken.

  1. för att sättet diskussionen kring prostitution och porr förs på (diskursen) är otroligt föraktfullt mot sexarbetare. tex att fanny skriver att prostitution är lika med våldtäkt. jag har svårt att tänka mig att hon skulle skriva så o hon lyssnat till sexarbetares egna berättelser. jag har blivit våldtagen men jag har också sålt sexuella tjänster. det är en väldigt stor skillnad, för att ta ett exempel.

 9. Jättebra inlägg!

  Ser att många i kommentararena anklagat Fanny för att utmåla prostituerade som våldtäktsoffer, felaktigt föra deras talan osv. samt efterlyst de prostituerade självas röster – tänkte att jag då, i egenskap av fd prostituerad, kan ge min syn på saken.

  Min första tanke efter att ha läst Fannys text är att den får mig att känna mig sedd, tröstad och bekräftad – alltså raka motsatsen till att känna mig omyndigförklarad eller utpekad som ett offer. Så. Det finns däremot inget som gör mig så äcklad som detta andra som ALLTID framförs när prostitution diskuteras eller kritiseras; att kvinnor säljer sina kroppar för att de vill, mår bra och har tusen andra möjligheter öppna, för att de kanske helt enkelt bara trivs med det och älskar sex; att trafficking och våldtäkt skulle vara något helt väsensskilt från den vanliga prostitutionen, vilket det inte är.

  Nu är ju detta bara en prostituerads röst, min.. Och kanske har jag fel, men jag kan bara inte föreställa mig att det finns människor (kvinnor som män) som säljer sina kroppar för att de älskar sexet och trivs med bekräftelsen de får. Om vi bara pratar om det rent fysiska: det är inte samma sak att ha sex när man känner för det, för att man är kåt, som det är att använda sin kropp som handelsvara dag ut och dag in – det är slitsamt, gör ont. Har sålt sex till många många män, och med några få undantag har det varit män som har behövt betala för sig, dvs män som, av olika anledningar som inte enbart handlar om det yttre, skulle ha extremt svårt för att bara kunna gå ut och ragga upp ngn villig på krogen. Undantagen har uteslutande varit män som köpt sex som “en kul grej”, något spännande att testa. Så ser klientelet ut; män som är för socialt eller utseendemässigt oattraktiva för att kunna få sex på annat sätt och de sympatiska män som ser det som en “upplevelse” att få köpa en annan människas kropp (tyvärr väldigt vanlig inställning bland yngre män). Det jag försöker få fram är att som prostituerad så är det inte så att det bara är att börja ta betalt för ngt man redan gör och till och med älskar att göra. Hela situationen är helt annorlunda, männen som köper är helt annorlunda än de man eventuellt skulle vilja ligga med annars. Bekräftad blir du som objekt, en köttbit, verkligen aldrig som människa.

  Ett annat argument jag hört är att det finns många som vantrivs med sina jobb, och varför skulle det vara värre bara för att det handlar om sex? – har man lite inlevelseförmåga så borde det inte vara så svårt att förstå skillnaden på att vantrivas som städare eller telefonförsäljare och på att sälja sin kropp. Utan droger går det heller inte att stänga av, tänka sig bort, som man kan göra vid ett tråkigt kontorsjobb. Det blir väldigt påtagligt när en otvättad gubbe ligger och stönar uppe på en. Utsattheten man upplever; efter att man tagit betalt har man i princip ingen möjlighet att ångra sig.

  Mina år som prostituerad har fått mig att förakta män. Argumentet att det är synd om män som inte kan få närhet på annat sätt får mig att HATA. Att MÄNniskor faktiskt kan uppleva att de får sitt behov av “närhet” tillgodosett genom att köpa någons kropp, att man kan lura sig själv till att tro att det man som sexköpare gör är ngt annat än att grovt uttnyttja en annan människa, gör mig helt förstummad.

  Även om det finns undantag bland prostituerade, så håller jag verkligen med Fanny om att det borde vara så mycket viktigare att värna om de som av olika anledningar inte upplevt sig ha ngt annat val än att börja sälja sina kroppar men som mår dåligt av allt det för med sig. Tror de är betydligt fler.

  Iaf, tack Fanny för ditt inlägg. Detta är bara en röst av alla de som det handlar om, men för mig så betydde det iaf väldigt mycket 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *