Alla beslut är politiska beslut.

Ibland säger folk att de gör saker av ”politiska skäl”. Jag säger också såhär ibland, men egentligen tycker jag det är ett ganska konstigt uttryck. I mina ögon finns det ingen separat politisk sfär, utan hela livet är politik. Allting jag gör gör jag på ett eller annat sätt av politiska skäl, medvetet eller omedvetet.

När jag till exempel valde att sluta raka benen gjorde jag det på ett sätt av politisk övertygelse, eftersom jag genom feminismen kommit till insikt om att det är något som i hög grad tvingats på mig från samhället. Men egentligen var det ju inte mer politiskt än innan när jag följde samhällets ideal. Att följa samhällets normer, att inte göra motstånd, är precis lika mycket politik som att inte göra det. En påverkas ju alltid av politik i alla beslut en fattar i livet. Nu menar jag alltså inte bara vad riksdagen beslutar, utan hela samhället. Patriarkatet är politik, rasismen, kapitalismen är politik. Det handlar om hur vi lever tillsammans, hur samhället är organiserat.

Jag tänker att jag använder feminismen för att nå mig själv och vad jag vill göra i livet. De val jag gjort utifrån feministisk ideologi har i slutänden handlat om att jag personligen känner efter mer, på riktigt frågar mig; vad är det jag vill, vad finns bortom alla de här patriarkala värderingarna jag blivit matad med? På ett sätt handlar det ju om att jag frigjort mig från en politik, nämligen den patriarkala.

6 reaktioner till “Alla beslut är politiska beslut.”

 1. Fan vad bra skrivet. ”Att följa samhällets normer, att inte göra motstånd, är precis lika mycket politik som att inte göra det.” Ja!!

 2. Bra text! Det är alltid intressant att läsa vad ni yngre feminister skriver och tycker! Ibland tror man att man är ifrån en annan planet! ,-) Men det är lärorikt! Önskar att ni också kunde lyssna och lära av oss gamla kärringar som varit med ett tag! 😉
  ( jag slutade raka benen inte av några politiska skäl eller för att göra ett statement- utan för att jag helt enkelt knappt kommer ner till benen….får vara glad att jag på egen hand lyckas ta mig in i duschen! )

 3. Man kanske kan säga ”av ideologiska skäl” istället, eftersom man gör olika val baserat på hur man ser på världen utifrån sin ideologiska uppfattning.

 4. Verkligen inte, finns hur många saker som helst som inte är politiska som är helt skiljt från ideologi och som återfinns inom alla politiska läger. Alltifrån träningsvanor till klädmaterialsval och favoritöl.

  1. De är kanske frånskilda ens ”egen” ideologi men inte politiska förhållanden.
   Träningsvanor är t ex väldigt politiska i en kroppshatisk värld, klädmaterialsval handlar om internationella maktförhållanden och exploatering…

 5. Hela livet är ju politiskt, åtminstone är det så jag ser det, och jag tycker att det är märkligt när andra anser att politik är ett eget litet universum som samverkar vid sidan om oss, och som vi kan välja huruvida vi vill delta i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *