Ett samhälle byggt på välgörenhet tillfredsställer bara Norbergs självbild som God Välgörare.

Vissa kommenterade inlägget jag skrev om Norbergs hyllande av Fredrik som klättrade på olika berg för att samla in pengar till barncancerfonden med att det ju faktiskt är jättefint av Fredrik att göra den här saken. Om detta har jag absolut inte haft några invändningar! Det jag vänder mig emot är hur Norberg ställer Fredriks insats emot ”offentliga, anonyma system”, det vill säga vad vi i folkmun brukar kalla välfärd. Han menar att det Fredrik gör är bättre än välfärd.

Och visst, det är en fin grej att någon gör en insats på eget bevåg men det är orimligt att bygga ett samhälle kring dessa frivilliga insatser från människor. 350 000 kronor är visserligen mycket pengar, men det är ingenting i jämförelse med vad som omsätts i välfärden. Det är orimligt att folk ska gå omkring och bestiga berg för att få det hela att gå runt.

Anonym välfärd kanske inte berör Norbergs liberala hjärta, men det är väldigt viktigt för de människor som är sjuka eller fattiga att den finns. För den som inte har mat på bordet spelar det nog föga roll om de får det genom någon hjärtskärande prestation av någon enskild person eller via skattesedeln. Snarare är det senare att föredra eftersom det dels är tryggare, dels inte ställer en i någon slags personlig tacksamhetsskuld inför den som gjort en insats.

Den som har sitt på det torra, som Norberg, vill såklart gärna inte bli tvingad att vara ”solidarisk” med någon och typ betala deras uppehälle. Han vill såklart att om han bestämmer sig för att vara snäll så ska han få tillbaks i form av tacksamma tårögda barn. Han vill också gärna välja var hans pengar ska hamna, så att det är till något gulligt och behjärtansvärd, typ barn med cancer, och inte någon lat arbetslös person eller någon psykiskt sjuk vuxen människa. Norberg vill själv kunna bestämma vilket ändamål som ligger honom närmast om hjärtat.

Men det hela är inte någon fråga om verklig godhet, utan det är Norbergs egna fantasi om sig själv och andra i hans position som Goda Välgörare som spelar in. Norberg vill ha ett system där den som har pengar kan välja att bry sig om de som inte har, och således också får en belöning för sin ”uppoffring” i form av att kunna känna sig moraliskt högstående.

4 reaktioner till “Ett samhälle byggt på välgörenhet tillfredsställer bara Norbergs självbild som God Välgörare.”

  1. Jag tänker att en sak som kan vara bra med den sortens initiativ jämfört med ”anonyma system” är att den stimulerar personer att ta ansvar, för andra än bara sina närmaste. Att om folk börjar ta saker i egna händer så skapar en ett mer delaktigt samhälle där det blir mer självklart att ställa upp för folk som behöver hjälp. Tänka mer kollektivt typ. Men ja, att ställa det emot.riktiga utjämningssystem är ju bara fånigt. Så jag håller absolut med dig, tänker bara att det kan finnas mycket att vinna på att skapa ett kollektivt socialt skyddsnät som hjälper i dom fall när samhället glappar. Så att, en kanske inte bryr sig om var pengarna kommer från när en är i behov av dom, men på en smahällsnivå så tror jag att det behövs båda två.

    1. Det är klart det är bra att folk ingriper när saker glappar, problemet är ju när det som här används som argument för att får det att glappa mer.

  2. Folk som tänker sig att frivillig välgörenhet skulle kunna ERSÄTTA offentliga system verkar också ha väldigt dålig uppfattning om hur väldigt mycket det kostar. Ta bara det här med hemtjänst och personliga assistenter till folk som inte klarar av vardagen utan hjälp. Räkna ut hur många som finns i Sverige som har behov av detta och hur många assistenter/vårdbiträden som krävs för att täcka deras behov – det blir SJUKT mycket mer pengar än vad någon kommer att dra ihop på bergsklättring, välgörenhetsmiddagar m m. Har man ingen rejäl offentlig välfärd så FÅR helt enkelt inte dessa personer någon hjälp utanför familjen. Istället kommer, om de har tur, någon (troligtvis kvinnlig) släkting att typ ge upp hela sitt eget liv och slita som ett djur varenda dag utan att någonsin ha ledigt för att försöka hjälpa den sjuka/handikappade så gott hon kan. Inte så himla kul för någon av de inblandade. Och har de ingen som gör detta åt dem så får de typ sitta och ruttna.

  3. Tycker det är underbart att du sågar den här!
    Få personer har koll på hur pass vansinnesliberal Norberg är, men för den intresserade är det bara att söka upp hans texter utgivna via Timbro.

    Det är sådant som han garanterat inte skulle komma undan med i Metro, där han intar en beräknat lågmäld hållning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *