14 reaktioner till “Feministskola.”

 1. Jag tycker att du har lyckats bra med att få det tydligt och lättillgängligt, förhoppningsvis når du ut till ett par stycken som inte har så bra insyn i feminismen. 🙂

 2. Först och främst: intressant läsning.
  För det andra: Våld mot kvinnor handlar inte enbart om på vilket sätt pojkar uppfostrats till att bli män på, att de har brist på empati eller hatar kvinnor. Troligtvis finns det flera faktorer som samverkar med varandra. Det verkar enligt vad jag läst i översiktslittratur vara den vanligaste perspektivet på mäns våld mot kvinnor.
  Faktorer jag sett i översiktslitteratur är:
  • Social inlärning – män lär sig att använda våld i familjen, kulturen man är del av, den subkultur man är del av.
  • Personliga karaktärsdrag och psykopati – män som har lågt självförtroende, blir lätt avundsjuka och aggressiva. Dessa män har ett stort behov av att få kontroll och visa sin makt. Personer kan också ha mentala sjukdomar.
  • Alkohol- och drogmissbruk.
  • Män använder våld för att behålla sin position i samhället.
  • Familjen är ett maktsystem där våld kan användas som en ultimat resurs när inte andra resurser finns.
  • Patriarkal strukturer är en historisk process som begränsar kvinnors tillgångar till resurser.
  • Vissa subkulturer accepterar våld mer än andra grupper.
  • Det finns en kulturell acceptans och glorifiering av våld i samhället.
  • Stress – när man är stressad kan man inte kontrollera sig själv.
  • Våld är biologiskt och naturligt för män.
  Den sista faktorn är jag dock kritisk till då den gör att män som slår kvinnor kommer undan med sitt dåliga beteende samt att det är ett maktokritiskt perspektiv.

   1. Tror att det finns en del belägg för att män generellt är mer aggressiva, vilket såklart inte gör att kvinnor inte kan slåss.

  1. Vissa av de faktorer du nämner ser jag mer som faktorer till våld överlag än specifikt mäns våld mot kvinnor. Det finns ju såklart en massa orsaker men jag tog ett exempel på möjlig förklaring som jag tror många kan känna igen sig i. Tror jag skrev att det bara var en av många möjliga förklaringar?

 3. jag tycker att du definierar ”mäns våld mot kvinnor” väldigt bra, och varför det är ett problem som måste handskas med som just detta. många antifeminister frågar ju varför man fokuserar så mycket på våld där mannen är förövaren och kvinnan offret, och varför man inte bara kan arbeta mot ”våld”. nu är det enkelt att förstå varför mäns våld mot kvinnor skiljer sig från våld i allmänhet.

  och mycket bra att du även pratar om hur kvinnors våld mot män viftas bort!

 4. Jätte bra och intressant läsning men… Varför slår kvinnor då män? Varför misshandlar kvinnor män? Är de då jämställda och helt plötsligt är det fair game att misshandla? Eller har dessa kvinnor uppfostras som ”män”? Om det nu är ett strukturellt problem som ligger bakom att män slår kvinnor måste det även gälla de kvinnor som slår män? Och varför slår inte fler kvinnor sina män om det nu anses vara ”okej” (eftersom vi är mindre bla bla bla)?

  Även om det förkastats så tror jag att det finns fler orsaker till att ”män” slår kvinnor än att det bara är inlärt (de flesta män får ju typ panik av tanken på att slå tjejer, ens på skoj). ”Relationsproblem” har förkastats som orsak men jag tycker det låter lite naivt att påstå att lyckliga och funktionella människor skulle misshandla sin partner fysiskt (eller psykiskt). It doesn’t add up.

  Jag har någon gång hört att barn inte gör något förrän de sett någon annan göra det (min dotter ”puttade” inte på andra barn förrän hon träffade barn som ”puttades”, tex). Är det inte så att män som slår sina kvinnor sett sina mammor bli slagna av deras pappor? Vart vill jag nu komma? Jo, att folk börjar inte slåss utan anledning. Det är inte ett beteende som uppstår bara huxflux för att det finns ojämlikheter. Det är typ som att hävda att storesyskon skulle slå sina yngre syskon eftersom de är större och stackare och (antagligen) har mer makt. Visst, småsyskonen skulle fortfarande tycka om dem (jämför med den misshandlade kvinnan som stannar) men där finns det människor utanför som sätter stopp. Som inte skulle tycka om dem. Har inte vi tjejer (och killar) ansvar för varandra och för att se till så att det sätts stopp om någon misshandlas? Om alla var överens om att all form av misshandel var FEL skulle ingen misshandla. Right?

  Hur många är det förresten som slår sin tjej/fru/whatever som tycker att det är ”fel”? Och hur många ser det som en ”rättighet”? Eller att de blivit ”provocerade”?

  Grattis till äran att få skriva webbkrönikor förresten, heja heja! (Snart blir det tidningar ska du se :))

  1. Finns gott om folk som utsatt andra för våld/misshandel trots att de anser det vara fel. För att de helt enkelt inte kunnat hantera situationen på något annat sätt p.g.a. exempelvis stress eller dålig impulskontroll. Så problemet är nog knappast så enkelt som att om alla tyckte det var fel, skulle ingen misshandla någon.

   Jag har både varit den som slagit och den som blivit slagen. De gånger jag slagit har jag inte tänkt: ”detta är okej, för andra tycker det är okej” eller ”jag kan komma undan med det här, alla tycker ju ändå inte att misshandel är fel”. Inte heller har jag efteråt tänkt att jag inte behöver sluta slå för att stigmat kring de som misshandlar inte är tillräckligt starkt.

   För: jag har inte tänkt alls just i stunden då jag slagit, eller ens innan. Det har bara blivit svart i huvudet och så kommer slaget. Däremot har jag tänkt efteråt. Då har jag ångrat mig enormt eftersom jag tycker att allt våld är förkastligt. Som barn blev jag misshandlad och jag vill verkligen inte bli likadan själv: en människa som slår så fort problem uppstår. Jag vet också hur kränkande det kan vara att bli slagen. Jag tycker att våld är fel och ett jävligt dåligt sätt att hantera konflikter på- ÄNDÅ har jag slagit. Och jag tror att många kan känna igen sig i detta, oavsett de är män som slår eller kvinnor som slår, och oavsett de slår sin partner eller någon annan. Man kan tycka att misshandel är sjukt fel, men ändå bli den som misshandlar själv, antingen enstaka gånger eller ofta.

   Däremot finns det absolut strukturer och skillnader i uppfostran som gör det (utåt sett) vanligare att män slår kvinnor än tvärtom. Det förnekar jag inte.

  2. Människor slår av en massa olika anledningar. Just när det gäller mäns våld mot kvinnor kan våldet förklaras utefter könsmaktsordningen och olika förväntningar på könen. Det finns annat våld som också kan förklaras strukturellt men i vissa fall tror jag att det handlar betydligt mer om individen än strukturen, vilket jag tror i Quetzalas fall.

 5. Gillade upplägget, att du betonar att det är stukturerna som är det väsentliga ur ett feministperspektiv.

  Vad jag inte förstår är varför cravingz inte har kommentarfält (eller inte synliga iaf?) under sin artiklar? Jag menar det är ju en bloggtidning, och kommentarer ett obligatoristkt inslag i bloggar!

  1. De har faktiskt ett kommentarsfält, men det ligger längst ner på sidan och inte direkt under artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *