Ger man genusmotståndare ett finger så sliter de av hela handen med sina huggtänder

Hejsan. Skulle aldrig ha skrivit negativt om genusdebatten, inte för att någon genusmänniska blivit förbannad utan för att det kommer en massa troll och ba: ”men då kanske du ska överväga biologism” på grund av att det finns ”sanningar” som forskats fram på ”toppuniversitet” (utan att hänvisa till vilka). Man ba: eh nej, jag skriver här en kritisk sak om ett fenomen i den interna debatten. Det betyder inte att jag övergett hela iden. Tagga ner, för guds skull.

För övrigt är jag inte det minsta bevandrad på området vetenskap eller genusvetenskap. Jag vet inget om sånt, jag vet inte hur man bedömer forskningsrapporter eller vilka tidningar och universitet som anses tillförlitliga. Vad jag däremot vet är att det inom genusteori ingår att till viss del ifrågasätta sättet som forskning idag bedrivs på, och ifrågasätta objektivitetsanspråket som forskning i regel gör. Det tycker jag låter bra, men det upprör såklart vissa personer inom forskningsvärlden.

Det finns säkert jättemycket dåligt att säga om genusforskning. Jag har vissa idéer som jag nog sparar i mitt huvud till ett längre inlägg när jag vet mer. Men grejen är att jag är inte genusvetare, jag planerar inte att läsa genusvetenskap, jag läser inte genusvetenskapliga tidsskrifter och så vidare. Däremot tror jag att mycket av könstillhörigheten är socialt konstruerad. Inte allt, absolut inte, men mycket.

En annan person skrev att genusforskningen har väldigt lite intern revidering och kritik i förhållande till andra vetenskapliga fält. Om det är så så är det ju dåligt och något som borde belysas och tas tag i. Men som sagt, jag baserar inte min uppfattning om sakernas tillstånd på genusforskning utan på vad jag observerar, och det jag ser är att kön skapas till stor del socialt. Konstigare än så är det inte.

Lär er skilja på personer som tror att kön skapas delvis socialt och på någon genusforskningsvurmare. Jag har fan aldrig skrivit något om genusforskning här. Inte för att jag ogillar det, men för att jag inte vet något om det. Vad rör det mig att någon fått en kvarts miljon att forska på trumpeten som genussymbol (det där eviga exemplet på hur kasst det är med genus)?

Nåja. Kontentan är att om man ger genusmotståndare ett finger så sliter de av hela handen med sina huggtänder. För övrigt tror jag såklart att det finns både biologiska och sociala skillnader. Miljö och gener, liksom. Inga konstigheter. Men jag är lite mer intresserad av att diskutera det sociala eftersom det går att förändra.

4 reaktioner till “Ger man genusmotståndare ett finger så sliter de av hela handen med sina huggtänder”

 1. Bara en liten grej: Det biologiska går att bygga sig runt socialt,så det går också att förändra. Vi är smarta djur liksom 🙂 Frågan är mest, vill vi? Jag är ganska pessimistisk om huruvida människor faktiskt vill ha jämställdhet, och/eller minska skillnaderna mellan könen, utom i de fallen då de själva förlorar på just den skillnaden. De flesta verkar gilla att få spela på sin kvinnlighet/manlighet. Det kanske är en genetiskt betingad grej att vilja socialt konstruera kön? *cyniker*

  1. Så kan det mycket väl vara. Problemet uppstår för dem som faktiskt inte vill göra detta. Dessutom skapar det faktiska problem. Jag tycker inte att man behöver överbrygga allt, men idag så tror jag att vi har normer som är så snäva att det är väldigt många som inte känner sig hemma i dem.

 2. Att kritisera feminsim eller genusvetenskap åminner lite om situationen inom evolutionsbiologin. Om man som biolog kritiserar _vissa delar_ av evolutionsteorin, så kommer det genast en kreationist och säger: ”Vi hade rätt, evolutionen är bara en teori bland många andra. Och nu håller biologerna med oss.”

  Personligen tycker jag att det är därför det kan vara svårt att kritisera feminismen ”offentligt”: om man kritiserar vissa delar tas det som ”bevis” på att genusvetenskap är oseriöst och att feminismen som rörelse är felaktig. Och sedan tar debatten slut i ett slags svart-vitt ställningskrig. Därför föredrar jag att kritisera feminism och genusvetenskap ”privat”, med människor som kan lyssna till kritiken och tillföra egen kritik, utan att triumferande säga: ”Där ser du – ni hade fel, vi hade rätt!”

  Problemet är ju att den offentliga debatten blir sorgligt svart-vit, och inte kommer längre än: ”Men du då!”

 3. Jag tänker ändå att det allra mesta är socialt konstruerat. Jag har bara läst natur på gymnasiet men alltså… dessa biologiska skillnader som folk menar skulle vara avgörande- vilka är det? Mer testosteron? So what liksom, så som jag fattar det spelar det verkligen ingen roll i jämförelse med miljön/socialt. Och så länkade väl du också en gång till en studie om de faktiska skillnaderna i hjärnan som visade sig vara extremt små och obetydliga för social manlighet/kvinnlighet.

  Jag fattar verkligen inte hur folk kan vara så (alltså förlåt men) dumma så dom på riktigt tror att det är biologin som avgör allt. Dom om någon borde ju fan läsa på lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *