Ingen borde få delta i den här skiten.

Tydligen (enligt DennisM och Kissie då) så har Hanna Widerstedt Aspergers syndrom. Kanske inte de bästa källorna i världen men jag skriver om det ändå, för jag tycker det är intressant detta att båda anser att en person med aspergers inte kan anses förmögen att fatta sina egna beslut eftersom hen lider av en sjukdom.

Är det verkligen OK att ta med en person med en sjukdom för att öka underhållningen och tjäna mer pengar, när personen skämmer ut sig själv inför hela landet..?

Jag håller med om att underhållning som Big Brother är ytterst tveksam ur ett etiskt perspektiv men aspergers är faktiskt inte någon sjukdom utan en funktionsnedsättning. En person med aspergers kan visst ta beslut rörande sitt eget liv.

Egentligen tycker jag inte att program som Big Brother ska göras alls, men om man nu måste så anser jag att man ska göra en helhetsbedömning av varje persons psykiska hälsa och förmåga att fatta välavvägda beslut kring sitt deltagande och som inte skulle passera gränsen för vad en människa kan tänkas vilja göra i rutan. Men det skulle aldrig fungera, för då skulle liksom hela programidén gå åt skogen.

När man castar till ett program som Big Brother så eftersöker man ju aktivt udda typer; gränslösa personer, personer med starka humörskiftningar, personer som kan tänkas komma himla dåligt överens med varandra och så vidare för hela programidén är att skapa drama och underhållning på andra människors bekostnad och sådant skapas när personer går över gränser, bryter ihop och så vidare och så vidare. Det är inte en olycklig bieffekt av programformatet utan dess själva syfte, allt är ju gjort för att maximera dramamängden. I det fallet är det säkert en merit att ha en personlighetsstörning.

Jag vet inte om deltagarna har någon skyldighet att berätta om psykiska hälsa och eventuella diagnoser. Jag kan tänka mig att det är så och att castarna till Big Brother faktiskt gnuggat händerna lite när de fått in en deltagare med aspergers i hopp om att de ska leda till extra drama och anledningar till förakt hos tittarna. Om det är så tycker jag att det är djupt oetiskt. Utöver det så tycker jag att alla ska bedömas på samma villkor, och en rimlig bedömning är i mitt tycke att ingen levande människa mår bra av att delta i ett program vars själva syfte är att skapa drama, så splitt och få människor att passera sina gränser.

9 reaktioner till “Ingen borde få delta i den här skiten.”

  1. Jag tycker också det är problematiskt att de uppenbarligen väljer att ta in människor som dömts för våldsbrott (Sipan och Rodney). Vad gäller Sipan gäller det upprepade gånger. Det är klart att sådana domar inte ska få jaga en resten av livet, men när det handlar om att stänga in de här människorna med andra (ofta agressiva) människor på en trång yta, med massa alkohol samt tristess, så känns det fan oetiskt.

  2. Vad jag minns från när BB var nytt var att alla var tvungna att genomgå en undersökning av en psykolog, det är nog fortfarande aktuellt. (Men jag tror du har rätt i att personlighetsstörningar, m.m. ses som en merit då det garanterar ”bra tv”)

  3. Jag blir så trött på folk som vill ”skydda” personer med AS eller liknande genom att ogiltigförklara våra beslut. Nedlåtande, paternalistisk ableism när den är som mest irriterande.

  4. Tycker för övrigt att det är rätt dålig stil att outa någons funktionsnedsättningar på internet, om hon nu själv inte gått ut med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *