Jag har ingen skyldighet att publicera kommentarer.

Hanna Friden har skrivit om att filtrera bort hotfulla kommenterar på sin blogg. Folk brukar ofta säga att man gör ”fel” om man accepterar ”kritiska” kommentarer, vilket jag bara inte kan hålla med om. Man har ingen skyldighet att publicera en endaste liten kommentar, hur saklig den än må vara. Jag publicerar till exempel inte kommentarer av typen ”Fin blogg. Titta in på min! :):):)” eller svar på saker jag har skrivit hos andra bloggar. Jag publicerar heller inte kommentarer om att min mamma är ful.

För ett tag sedan hade jag en person i mitt kommentarsfält som verkligen gick bananas. Skrev saker i en mycket aggressiv och osaklig ton, dock hade hen en reell kritik, varför jag släppte igenom henoms kommentarer. Det är för mig ett gränsfall, jag brukar publicera det som har någon slags poäng och relevans i inlägget, men om folk är otrevliga och aggressiva så tycker jag att det är jobbigt, speciellt om dem hoppar på andra. Jag ser ingen anledning till varför jag ska vara trevlig och släppa igenom kommentarer från sådana personer.

Min blogg innehåller dock en hel del analyser, diskussionsinlägg och åsikter. Därför vore jag lite av en hycklare om jag inte släppte igenom folk som inte höll med. Men jag har ingen skyldighet att göra det. Verkligen inte. Inte heller har en modebloggare skyldighet att publicera en kommentar om att henoms outfit är ful, hur mycket det än relaterar till inlägget.

Folk verkar vara av åsikten att åtminstone de lite större bloggarna har skyldighet att släppa igenom deras helt omotiverade hat eller alla kommentarer över huvud taget. Om Kissie skulle ta bort kommentarer om hur ful hon var så skulle hon direkt bli anklagad för det. Men det är hennes hemsida och det är hon som har rätt att bestämma vad som ska publiceras på den. Om nån är så angelägen om att dissa Kissie kan de skapa en egen blogg för det.

En kommentar till “Jag har ingen skyldighet att publicera kommentarer.”

  1. Yttrandefrihet brukar de gapa om utan att förstå vad det är.

    Jag modererade aldrig kommentarer när jag började blogga. Jag ville släppa igenom alla kommentarer, till och kommentarer från personer som önskade att jag vore död, att jag skulle åka till Afrika och knulla med hivsmittade, de som tyckte att jag var ful, att mina bröst inte var tillräckligt trevliga för att få publiceras på nätet och så vidare. Det fungerade bra. Jag hade enbart raderat två kommentarer på mycket goda grunder när någon började spamma mig med horkommentarer flera gånger i veckan i flera månader. Jag lät en flera kommentarer vara kvar som bevis på vad man kan få utstå som blgogare, men jag avpublicerade de flesta för läsbarhetens skull. Det blev rörigt och ohanterbart att följa diskussionerna under mina inlägg så kommentarer innehållande ordet hora släpptes i slutändan inte igenom utan att jag först godkände dem. Då skrev de h0ra och h o r @ och andra fantasifulla saker istället. Om det är priset för att låta alla kommentarer vara kvar tycker inte jag att det är värt det.

    ”Folk brukar ofta säga att man gör ”fel” om man accepterar ”kritiska” kommentarer, vilket jag bara inte kan hålla med om.” Om man inte accepterar, antar jag att du menar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *