Kan vi inte fokusera på att krossa idealen istället för att ständigt byta ett ideal mot ett annat?

Ebba von Sydow har också skrivit om det här med bröstoperationer efter graviditet under rubriken Den rätta vägen för en mamma (låter det inte ganska obehagaligt?). Såhär tycker hon:

Jag kan ju bara tala för mig själv, men jag skulle tycka att det var svårt att förklara för min dotter att jag, när hon var liten och ammat mig, blev så missnöjd med mina bröst att jag gjorde en stor operation för att ändra på dem.

Jag håller med Ebba i sak om att det är tråkigt att vi inte kan vara nöjda med våra kroppar som de är, och detta påverkar ju såklart våra barn.

Samtidigt tycker jag att det är mycket tråkigt att det där mamma-kortet måste dras upp i kontexten. Kan vi inte bara snacka om det tråkiga med att aldrig kunna vara nöjd med sin kropp ur kvinnans eget perspektiv, måste vi dra in idéen om att vara en god mor.

När man gör såhär så anspelar man på ett kvinnoideal för att bekämpa ett annat och det tycker jag är fel. Kan vi bara sluta dra in hela den där grejen med att vara en god kvinna/mor och istället prata om hur vi ska göra för att vi, som personer, ska bli lyckliga och nöjda med oss själva.

För det är inte som att hetsen mot kvinnor blir mindre för att man beskyller kvinnor som opererar sig för att vara dåliga mödrar. Nej, det enda vi får lära oss är att anledningen till att vi ska sluta hetsa kring våra utseenden inte är för att vi ska mår bra själva, utan för att tillfredsställa ett annat ideal. Precis som alltid annars.

Tipstack Cravingz.

6 reaktioner till “Kan vi inte fokusera på att krossa idealen istället för att ständigt byta ett ideal mot ett annat?”

 1. nja jag ser det inte riktigt så. för mig handlar det om att vara en bra förälder – inte att uppfylla ett modersideal. För modersidealet är inte alltid det som är bäst för barnet enligt mig.

  En bra förälder är en bra förebild. En bra förälder funderar på hur egna valen påverkar barnen. (därför rakar jag mig inte) En bra förälder kan även vara man. (pappa)

  Inte för att man är en dålig morsa om man inte är perfekt, men för att det är bra föräldraskap att vara medveten.

  1. Jag förstår ju argumentet, men jag tycker att det är fel att skuldbelägga. Jag skulle önska att man kunde motivera det enbart utifrån kvinnans eget perspektiv, dvs att man troligen blir en lyckligare människa om man lär sig att acceptera sig själv som man är.

  1. Det är säkert sant, men resultatet blir ett skuldbeläggande när man anspelar på att dessa kvinnor skulle vara sämre mammor. Jag har inte sagt att Ebba ville att det skulle bli så, men i mina ögon var det så det blev. Jag tror bara att kommentarer som den ger redan ängsliga personer som engla ännu mer ångest för att de inte duger. Bättre då att fokusera på att hon borde bryta med det ideal för sig egen skull.

 2. Jag håller med Lady Dahmer här. Jag funderar mycket på samma saker och det handlar inte om att vara en bra mamma/kvinna utan att vara en bra förälder. Banalt exempel kanske, men jag har t ex tänkt på att om vi får barn nån gång så måste vi se till att börja använda cykelhjälm, både jag och min pojkvän, så att barnet ser det och tycker att det är normalt och själv vill använda det. Typ man måste skärpa till sig lite när man blir förälder och inte bara göra det som är bekvämt eller roligt för en själv. Men jag förstår absolut din poäng också, och vet inte hur Ebba menade det.

  1. Ebba menade säkert väl. Dock att jag fortfarande tycker att det är trist att man tar upp mamma-kortet när det finns så många andra skäl man skulle kunna ta upp, typ kvinnans eget välbefinnande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *