Könsrollsursäkter.

Det är fascinerande vilka omvägar människor tar för att slippa behandla människor lika oavsett kön. Varför inte bara sluta dela upp världen på könsliga grunder och istället se människor som människor? Hur kan en människa över huvud taget ha något emot det. Jag tycker seriöst att detta är mycket fascinerande.

Mina favoritargument:

  • Men människor har alltid delat in varandra efter kön, det är naturligt. Okej? Människor har även krigat, ägnat sig åt blodsoffer, könsstympat och så vidare. Det betyder inte att detta är bra eller önskvärt. Ett överlag rimligt svar till alla som talar om naturligt är denna seriestripp av Lundkvist:

  • Människor har alltid gjort så och kommer alltid göra så, det går inte att ändra. Detta är den lite mer ”snälla” versionen av argumentet ovan. Personen medger att det kanske inte så så bra det här med könsroller men är helt övertygad om att det är omöjligt att förändra, och skiter därför i att själv göra några som helst ansträngningar. Denna cynism är fan otrolig, kan jag tycka. Samhället är ju i ständig jävla förändring och feminismen har rönt många framgångar, många idéer om hur kvinnor är har kastats på historien soptipp. Hur kan människor inte tro att förändring av samhället är möjlig? Handlar nog mer om att de egentligen inte vill ha förändring.
  • Men det är faktiskt skillnad på kvinnor om män [hänvisar till något studie där en kunnat hitta 5 % avvikelse från vad som skulle vara ett slumpmässigt utfall]. Okej, det kan absolut vara så att det finns skillnader, jag förnekar inte detta. Men för det första är den här typen av studier sjukt missvisande ur ett feministisk perspektiv eftersom de görs på kvinnor som redan fått leva i patriarkatet. Ni vet väl att hjärnan förändras efter hur en använder den? Ni vet väl att personligheten inte är fast utan skapas av omgivningen? Ni vet väl att pojk- och flickbarn behandlas annorlunda från födseln? Och även om det vore så att kvinnor och män hade vissa naturliga avvikelser mellan grupperna så är det fortfarande väldigt märkligt att utgå från att alla skulle vara så. Tänk till exempel att kvinnor är 5 % mer intresserade av sitt utseende på gruppnivå, innebär detta att alla kvinnor är mer intresserade än män? Motiverar detta att vi ständigt utgår från att män ska vara ointresserade och kvinnor intresserade? Det tycker jag inte. Verkar fett mycket enklare att utgå från att folk är individer än att dra slutsatser utifrån kön eftersom det alltid kommer finnas en massa personer som avviker från det som definieras som tillhörande deras kön, och det blir så jävla jobbigt att hantera för både dem och dig om du envisas med att ”kön spelar roll”.

Kan inte folk bara sluta hitta en massa ursäkter för att pressa in människor i trånga könsfack? Hur svårt kan det egentligen vara att behandla alla som individer istället för att tolka allting utifrån kön.

8 reaktioner till “Könsrollsursäkter.”

  1. Jaaa!! Och även om man har hittat olikheter mellan mäns och kvinnors hjärnor – så gäller inte detta ALLA män och kvinnor. Känner de till att även MÄN är olika varandra? Att KVINNOR är olika varandra?? Den här diskussionen förs ju dels förstås att män som grupp överordnas kvinnor som grupp, men den förs ju också för att alla kvinnor inte passar in i mallen för vad som är kvinnligt och att alla män inte passar in i mallen för vad som är manligt. Det finns massa kvinnor som har högre testosteronvärden är massa män, det finns kvinnor som är längre än män (eller män som är kortare än kvinnor), det finns kvinnor som inte alls har någon vilja att vara gravida eller föda barn, det finns män som inte önskar något hellre än att faktiskt kunna föda barn… och det finns personer som inte identifierar sig med något av dessa två kön. Människan är mer komplex än två, och skulle vi gräva djupare i anatomi och genetik skulle vi säkerligen kunna dela in folk i ännu fler kön. Fast varför? Se alla som människor istället!

    Om ALLA hade passat in i dessa snäva mallar, och om alla varit nöjda och glada med att männen var ute på jakt och släpade hem döda djur till grottan medan kvinnan låg där hemma och dog i barnsäng, då hade vi liksom inte ens lyft diskussionen från början och någon förändring hade inte skett…

  2. När jag var 12 år såg jag filmen ”En prins i New York”, vet inte om du sett den men handlar sjukt stereotypt om prinsen i Afrika som inte vill gifta sig med kvinnan som han föräldrar sett ut åt honom så han åker till NYC för att hitta en fru. I alla fall, i scenen där han bli ifrågasatt pga ”det är tradition” svarar han något i stil med: ”det är också tradition att tiderna förändras”. Har sen dess använt detta argument ca tusen gånger i alla möjliga sammanhang när folk envisas med att argumentera som ovan. Minns att jag som 12-åring tänkte att ”wow, så enkelt är det”.

  3. Men exakt, alla är olika! Jag blir ganska provocerad när människor pratar om hur kvinnor är si och män är så. Det här med att kvinnor ska ha en naturlig fallenhet för att ta hand om barn och generellt passa så bra inom vården på grund av medfödda egenskaper som gjort oss lämpade för att ta hand om andra t.ex. Detta provocerar mig därför att jag inte ens tycker om barn och hellre skulle arbeta med att städa toaletter än inom vård, skola, omsorg eller vilket yrke som helst som innebär att man ska ta hand om andra. Men om kvinnor fötts till att vara bra på sådant, betyder det att jag är mindre kvinna då? Är jag inte lika mycket kvinna som de kvinnor som har fem barn och jobbar inom vården? Att det är något fel på min hjärna som inte gjort mig nog ”kvinnlig”? Hur fan tänker egentligen människor som ständigt åberopar att kvinnor är från venus och män från mars? Jag känner mig som 100% kvinna trots att jag faktiskt inte tycker om barn och föredrar webbdesign (TEKNIK SÅ MANLIGT LIKSOM!) framför att jobba med människor.

  4. ””Okej? Människor har även krigat, ägnat sig åt blodsoffer, könsstympat och så vidare. Det betyder inte att detta är bra eller önskvärt.””

    Det stämmer. Bara för att något är ’naturligt’ behöver det inte betyda att det är bra.

    ””Ni vet väl att hjärnan förändras efter hur en använder den? Ni vet väl att personligheten inte är fast utan skapas av omgivningen?””

    Hjärnan i sig självt ändras inte direkt efter hur vi använder den. Vi kan träna upp vissa delar av den, till viss utsträckning, beroende på hur vi gör och vad det är för hjärna vi föds med. Vad gäller personligheten. Det är inte korrekt att säga att personligheten helt och hållet skapas av omgivningen. En faktor som påverkar de sk personlighetsdragen är tillskrivna den genetiska variationen, en annan faktor är ens omgivning man växer upp i. Båda har sin påverkan. Människor är inte tomma blad, men inte heller robotar som föds till kloner eller med ett givet öde.

    ””Okej, det kan absolut vara så att det finns skillnader, jag förnekar inte detta. Men för det första är den här typen av studier sjukt missvisande ur ett feministisk perspektiv eftersom de görs på kvinnor som redan fått leva i patriarkatet””

    Det finns generella skillnader mellan hur mäns och kvinnors hjärnar ser ut och är skapade. Överlappningar finns också. Detta är inte en ursäkt, däremot, att diskriminera. Man måste kunna separera faktum att skillnader existerar, att vi inte är identiskt skapade, med hur vi hanterar frågor gällande sociala rättvisor eller orättvisor.

    1. Klart biologi spelar roll, det har jag aldrig förnekat. Dock inte så mkt som folk försöker få det till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *