Misogyni bland intellektuella.

Apropå det jag skrev om misogyni i nördkretsar på vill jag ta upp det här med misogyni i studentvärlden. För ett litet tag sedan var det ju mycket snack om Helldén som har uppmärksammat misogynin som förekommer i Lunds teknologkårs sektionssångböcker. Jag tycker såklart att det är fantastiskt att någon vågar stå upp emot detta fanskap, jag vette fan om jag hade gjort det själv.

Sångerna är tydligt misogyna. De handlar om att män ska få vifta med sina kukar, om att horor får skylla sig själva om de blir mördade och så vidare. Holgersson menar att ”visorna” inte sjungs i andra sammanhang än där alla är ”likasinnade”:

Dock står alla visor som anses olämpliga under kategorin ”Bastuvisor”, vilket är kategorin för visor som inte ska sjungas på officiella event som arrangeras av D-sektionen, utan endast till exempel när man sitter i bastun och alla är med på vad som händer. De sjungs bara när det är lämpligt att sjunga dem, säger Philip Holgersson […] Att sjunga dem i bastun associeras med att sjunga dem i ett privat sällskap och på eget initiativ av likasinnade personer. Som sagt anordnar sektionen aldrig evenemang där bastuvisor sjungs.

Dessa visor står alltså med i sektionens sångbok, men under kategorin ”bastuvisor”. Nå, det är väl bra att de inte sjunger sångerna på sittningar men det är en klen tröst i förhållande till att de uppenbarligen tycker att det är lämpligt att ha med dem i en tryckt sångbok. Att de ligger under kategorin ”bastusånger”, alltså anses som olämpliga, spelar liksom inte så stor roll eftersom de lik förbannat står där. Att lägga till en sådan brasklapp förändrar egentligen ingenting; ni bidrar fortfarande till att sprida den här fruktansvärda misogynin.

En annan artikel i Lundagård handlar om medicinska föreningens tidning Toddybladet, som också verkar vara späckad med sexism. Detta är alltså en tidning skriver av blivande läkare, människor som har mycket patientkontakt och som en givetvis ska kunna förvänta sig likabehandling ifrån. Hur går läkaridealet ihop med ett otroligt sexistiskt innehåll?

När det kommer till misogyni i kretsar som uppfattar sig själva som intellektuella, upplysta och så vidare så finns det en så massiv tendens till rationaliserande och bortförklarande. Nejnej, det har ingenting med misogyni att göra, inte kan väl vi vara misogyna. Vi är ju vit medelklass, upplysta och utbildade, på väg mot välbetalda jobb, kanske till om med läkare.

Det är ständigt dessa Andra™  som står för den verkliga kvinnoförtrycket, den verkliga misogynin. Denna inställning blir extra tydligt då en kritiserar sexism inom studentvärlden. Studentvärlden kan verkligen vara grovt sexistisk och rasistisk, men eftersom allting täcks upp i ”spex”  så blir det svårt att attackera. Etter värre blir det då alla går omkring och när denna jävla bild av sig själva som intellektuella, medvetna och upplysta. Det blir så jävla lätt att göra den där intellektuella svängen, det där bortrationaliserandet av allvaret i visorna och ”skämten” en sprider.

Misogyni finns verkligen överallt och en är mest bara en idiot om en tror att en själv står utanför sådant. Det enda rimliga att göra i studentvärlden är att med krafttag rensa ut all denna skit som sprids. Det är ändå framtidens chefer, jurister, tjänstemän, ingenjörer, läkare och så vidare det rör sig om och en borde kunna kräva att den miljön de utbildas i inte aktivt ska understödja grov sexism och misogyni.

8 reaktioner till “Misogyni bland intellektuella.”

  1. Jag håller verkligen med dig! Det var ju också på Lund som de för ett eller två år sen hade en ”slavauktion” där de målade folk svarta i ansiktet och sålde dem till högstbjudande. Även där nekades det till att det skulle röra sig om något bortom vad som är okej. Själv studerar jag på Malmö Högskola, ett relativt nytt lärosäte som saknar de traditioner som Lund och Uppsala bär på och utifrån sett måste jag säga att det i många fall känns sektlikt när folk beskriver hur det är att vara student där.

    1. Det var på Hallands nation i Lund som de hade slavauktion. Studerar själv i Lund och skulle inte säga att det är sektlikt i de sammanhang jag befinner mig i. Visst det finns det grupptryck i vissa kretsar och en stark känsla av att man måste passa in då många nya studenter inte känner folk och vill hitta gemenskap. Och sedan så är de flesta studenter från en privilegierad medelklass, vilket man märker av i många fall. Jag gillar i alla fall att studera här för allt är inte dåligt och det finns mycket bra saker att engagera sig i, och som sagt så är ju studenter inte bättre när det kommer till att inte bete sig sexistiskt/rasistiskt än andra.

  2. Jag pluggar på en rätt ”ny” högskola och det är samma där. Stör mig något så enormt på att vid varje spex är killarna de roliga som drar alla skämten medan tjejerna bara är där för att strippa och vara sexiga. Ville själv engagera mig när jag började, men eftersom det är en sån extrem macho-kultur inom det studiesociala livet klarade jag bara inte av det. Känns som om man förflyttades flera hundra år tillbaka i tiden när man började plugga.

  3. Så bra att du tar upp detta! har tidigare pluggat i Lund och nu i Uppsala, och studentliven där är verkligen inte fria från misogyni och sexism. det behövs tas upp mer.

  4. Slightly OT, men apropos misogyne læger:

    Jeg havde haft det dårligt i et halvt års tid, gik til lægen, fik taget en række blodprøver, og resultatet kom tilbage, at jeg havde en ”konstant allergisk reaktion”. Men vi manglede stadig at vide, præcist hvad jeg reagerede allergisk på. Min læge ville derfor teste mig for glutenintolerens – men sagde samtidig, at han ikke troede, at det var det.

    ”Hvis det ikke er det, hvad kan det så være?” spurgte jeg.

    Hvortil han svarede: ”Hvis det ikke er det, så har jeg ingen anelse om, hvad det er. Måske er du bare en hysterisk kælling?”

    Okay, så…

  5. Jag tycker det här är så intressant, för att jag har själv i många år varit studentaktiv på KTH/ i studentorkestervärlden. Känner alltid viss stolthet över mina kretsar när jag hör om andras dumheter, eftersom jag känner att det är relativt cleant på F på KTH och i PromenadorQuestern (trots vårt usla rykte). Delvis beror det på att KTH gjorde en massiv upprensning på 90-talet där många sånger och mottagningstraditioner försvann bort. Även under min tid har många saker förändrats tack vare eldsjälar, och även viss insikt om att man faktiskt vill få kvinnor att känna sig välkomna, eftersom de också är människor plus att det blir heteroroligare om tjejer är med. Jag var en av organisatörerna av mottagningen (det som folk generellt känner till som ”nollningen”) 2008 och vi sa hen om maskoten, eftersom vi inte visste om vad EGG som maskoten var skulle bli när hen kläcktes. Just Fysiker är en krets där jag oftast hört hen användas i tal, eftersom det liksom är praktiskt.

    PromenadorQuestern har haft sin beskärda del av dumheter, men också mycket bra diskussioner och förändringar under min tid. I dansgruppen har man haft med killar hur länge som helst (vilket är ovanligt för en balett i en studentorkester, jag skrivit en text om det förut http://ablativ.blogspot.se/2011/11/konsblandning-och-studentdans.html) och det har under min tid funnits en öppen inställning till kön/genus i dans. Däremot finns det en inställning till att nakenhet är roligt, men vi sysslar verkligen inte med sexigt. Och i det impliceras mest att snopp är roligt, medan vi typ aldrig haft tjejnaket som humorinslag. Vår skeptiska inställning till andra dansgupper som bara består av tjejer och har sexiga danser kan väl också diskuteras i termer av nedvärdering av kvinnlighet, samtidigt som det ju är trist att det så ofta blir att dansarna är tajta och glittriga och sexiga och bara tjejer.

    Det är inte det att mina kretsar varit genomgående kvinnovänliga, men inte värre än världen i allmänhet, trots att man utifrån lätt har den fördomen. Det kan iofs också beror på att man på KTH inte riktigt har bilden av sig själv som jävligt genusmedveten. Jag upplever att det finns lyhördhet när sådana problem tas upp, och intresse för att prata om sådana saker. När jag drog ihop ett normdiskussionsfika för några veckor sen var det rätt många som var intresserade, ville läsa protokollet om de inte kunde komma, och ville ha fler såna.

    En intressant sak med studentvärlden är att man visserligen håller hårt på ”det är tradition!” och ”det har alltid vart så!”, men är man med ett ta inser man hur lätt dessa traditioner kan ändras. Det kommer ju ständigt nytt folk och de tror lätt att det har alltid varit som deras första år – det går att ändra mycket bara man ett år ignorerar alla gamla som kräver att allt ska va som alltid.

    1. Nu blev det aslångt, men det är verkligen ett ämne som ligger nära. Och jag kan tillägga att ja, det är rätt sektmässigt. Tills man är inne och van och inte märker att man följer en massa sociala regler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *