Kvinnor kan slå män, men den manliga våldskulturen kvarstår.

Jag roas lite av hur vissa verkar tycka att det är något stort och viktigt avslöjande som har gjorts i att kvinnor också kan slå män, och tycker det är en bra grej att dänga det i feministers fejs. Alltså jag vet inte en enda feminist som förnekat att kvinnor kan slå och slår män, det är liksom inte som att vi tror att kvinnor är några jävla änglar som aldrig gör något fel.

Däremot finns det mycket stöd för idén om mäns våld mot kvinnor som något annorlunda än kvinnors våld eller våld i största allmänhet, eftersom mäns våld mot kvinnor äger rum i en könsmaktsordning som såklart inte går att bortse från när en bedömer våld. Mäns våld ser helt enkelt generellt inte likadant ut som kvinnors våld.

För att förstå våld så måste vi förstå makt. Mäns våld handlar om mäns makt, om mäns makt över kvinnor. Att säga: ”det är alltid fel att slå” kanske känns bra för ens jävla ego men det är tyvärr inte mycket till hjälp när det kommer till att bekämpa våld. För att bekämpa våld måste vi förstå varifrån det kommer, i vilka situationer det uppstår och så vidare. Män utövar majoriteten av allt våld i samhället och detta beror på att det finns en manlig våldskultur. Detta innebär såklart inte att alla män utövar våld (herregud), utan det innebär att våld är en accepterad och i många fall även uppmuntrad väg för män att skaffa sig makt.

Våldsamma män hyllas, lyfts upp och så vidare hela tiden. Vi blir fullkomligt överösta med bilder på män som använder rättfärdigat våld, det är ett av de vanligaste inslagen i vår kultur. Män får lära sig att våld kan vara en rättfärdigad metod att skaffa sig fördelar, män lär sig att det är den starkes rätt som råder.

När män använder våld som i samhällets ögon anses oacceptabelt så slätas det hemskt ofta över. Det är till exempel vanligt att en får höra om misshandlade kvinnor att de ”trots allt är jobbiga” eller liknande. Även kvinnor som blivit utsatta för misshandel förklarar ofta övergreppet med att det är deras eget fel. Detta är ett resultat av den manliga våldskulturen, den kultur som säger att män har rätt att utöva våld, som lär män att utöva våld.

3 reaktioner till “Kvinnor kan slå män, men den manliga våldskulturen kvarstår.”

  1. Men för bövelen Fanny! Titta nu hur dina inlägg får mig att posta hur jävla bra du är på var och vartannat av dem – jag kommer framstå som värsta groupien! Men en liten beundrande kommentar till kan jag väl få unna mig? Jo, det är ju ändå fredag.

    Så jävla bra skrivet! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *