Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Målet kan aldrig vara feminismen i sig, utan att avskaffa den samhällsordning som gör feminismen nödvändig.

10710966_533332293468535_6285939215332219355_nTwittrade såhär:

Kan feminister snälla sluta dilla om att feminismen inte utgör ett hot och fokusera på att faktiskt utgöra ett hot istället.  Så jävla trött på detta ”feminism/manshat är inget hot”. Nejmen varför i helvete sysslar vi med det då???? Ibland känns det som att en är ensam om att vara feminist för att en vill störta patriarkatet. Det är klart som fan vi inte kommer framåt om vi fokuserar på att stryka de vi ska bekämpa medhårs. Jo, jag tror manshat är ett hot för män. Annars hade jag inte sysslat med det.

Låt konflikten blomma för fan. Vi har helt enkelt inte samma intressen.

Det finns vissa feminister som göra en mycket stor affär av att feminismen minsann inte alls är ett hot. Om vi tänker i termer av hot mot människors liv och hälsa är det såklart sant att feminismen inte är ett hot, åtminstone är det ett bra mycket mindre hot än patriarkatet. Däremot är det ett hot mot den rådande världsordningen. Patriarkatet är liksom ingen ytlig liten affär utan är helt grundläggande för hur vi organiserar samhället, det skulle helt enkelt inte kunna se likadant ut utan det. Feminismen är också ett hot mot män, alltså mot deras maktposition och deras privilegier. I ett postpatriarkalt samhälle kommer män inte att ha samma inflytande, bekvämlighet och så vidare.

Jag förstår absolut lockelsen i att framställa feminismen som ofarlig, för den som identifierar sig som feminist är det skönt att kunna vara öppen med detta utan att bli ifrågasatt stup i kvarten. Jag förstår att det vore skönt att kunna ha sin kvinnokampssymbol utan att få en massa dumma jävla frågor. Men anledningen till att vi får dumma frågor är inte att identiteten feminist är ett problem i sig utan att vi utgör ett hot mot patriarkatet. Den dagen vi slutar få frågor är det ett problem (så länge det inte är för att patriarkatet är avskaffat).

Jag ifrågasätter värdet i att identifiera sig som feminist. Feminism ska ju ändå handla om att krossa patriarkatet, inte om att kunna gå omkring och ”vara” feminist. Det känns som att det blir en fokusförflyttning från feminism som kamp och praktik till feminism som identitet, där kampen framförallt kommer att centrera kring att utröna vad som är feministiskt, vem som är feminist, hur en ”korrekt” feministisk livsstil ser ut och vilken feministisk merchandise som är korrekt.

Jag tänker att den som väljer att vara feminist måste förbereda sig på kamp. Jag tror det är farligt att fokusera på att göra ställningstagandet så enkel som möjligt för individen, jag tror inte att det kommer hjälpa feminismen framåt mot att störta patriarkatet. Möjligtvis kommer det göra att fler kallar sig feminister, men jag tvivlar på att detta har något större värde om ”feminist” samtidigt blir mindre radikalt att vara. Vi måste lyfta blicken högre än att värna vår identitet eller vårt medlemskap i feministklubben. Målet kan aldrig vara feminismen i sig, utan att avskaffa den samhällsordning som gör feminismen nödvändig.

2 kommentarer till Målet kan aldrig vara feminismen i sig, utan att avskaffa den samhällsordning som gör feminismen nödvändig.

  • Hej snälla kan du skriva något inlägg om förväntningarna från feminister att en ska missionera? Alltså det här med att kritisera folk och be dem hålla god ton. För mig innebär iallafall feminismen först och främst en individuell förändring, alltså försöka ändra riktning på sitt kugghjul i ett stort system. Självklart bildas konflikter och en kommer automatiskt bli en motkraft till kugghjulen som snurrar åt andra hållet, men fokus borde väl först och främst inte ligga på att försöka ändra riktning på alla andra? Blir så trött på tänket att män är bebisar och att en måste lära dem, att en måste dalta. Visst finns det vissa som orkar men en kan inte ta för givet att feminister orkar stå upp emot allt hat de får på ett lugnt och sansat sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv