Mäns bedrifter.

En grej jag tycker är gullig är när män pratar om mäns så kallade ”bedrifter”. Vilka bedrifter? Kolonialismen? Förintelsen? Det globala förtrycket av kvinnor? Kanske menar de alla ”uppfinningar” som män har skapat som typ… pistolen? Kanonen? Stridsvagnen? Eller kanske all Stor Konst Och Kultur som till exempel… alla bilder på nakna eller lättklädda kvinnor? Olika filmer om män som slåss med jättestora monster och blir ihop med en sexig brud? En låt om hur hemskt det är att inte har en flickvän framförd av en Man Med Gitarr? Gud jag bara gissar här jag har så himla dålig koll på mansfilmer, mansmusik och så vidare.

Tja, det är klart att män har gjort bra saker, men det har ju ofta möjliggjorts av att olika kvinnor passat opp på dem. Jag tvivlar starkt på att män hade kunnat åstadkomma vad de åstadkommit om de dessutom hade behövt ta hand om ett hushåll, sin partner och sina barn.

Överlag tycker jag att det är en mycket märklig tanke att folk kommer på bra saker för att de typ råkar vara smarta. Kunskap, uppfinningar och vetenskapliga framsteg  är inte en fråga om enskilda individers genialitet, det är liksom allting annat en fråga om samhället. Vissa typer av samhällen tillåter viss form av kunskap, vissa uppfinningar och så vidare. Kunskap växer fram mellan en massa människor, inte ur en enskild hjärna. Det går inte att komma på mycket om ens grundbehov inte är uppfyllda, och utöver detta krävs resurser i form av tid, energi och så vidare, något som män ju historiskt har haft jävligt mycket mer av, delvis för att de exploaterat kvinnor. Det krävs också att någon annan tänkt innan en själv, det är ju sällan att någon ba kommer på hur Allting Fungerar genom att sitta och Tänka Tankar på någon kammare.

Sedan är det såklart så att de framsteg som lyfts fram påverkas av den manliga normen, av vad som anses viktigt i manssamhället och så vidare. Det är såklart män som bestämt detta. Det finns nog många saker som kvinnor uppfunnit som varit viktigare än typ… rymdraketer? men som inte ansetts lika viktigt eftersom det inte är lika ”coolt” som att en person (oftast en man) fått möjligheten att kunna åka ut i rymden, eller så har det kanske rentav varit så att män har fått äran för kvinnors verk eftersom vi har en syn på att kvinnor inte kan åstadkomma något. Vad vet jag???

Nå, faktum är att mäns så kallade bedrifter inte är vad som byggt upp denna värld allena. Utan att kvinnor har skött en jävla massa arbete hade män knappast kunna åstadkomma ens en bråkdel av vad de gjort. Jag är dock ganska säker på att kvinnor hade kunnat åstadkomma en hel del mer om inte män envisats med att exploatera och förtrycka dem. Ja tänk, det kanske inte handlar om enskilda individers lämplighet för olika saker utan om så kallade samhällsstrukturer. Men vad vet jag, jag är ju bara en simpel kvinna.

10 reaktioner till “Mäns bedrifter.”

 1. Spot on! Certainly there are many many things that women have accomplished, invented, etc. that either have been credited to men or simply not credited at all.

 2. Åh. Tänker på kommentarer jag får när jag skriver kritiskt om mansrollen och mansidealen: men alla GODA manliga egenskaper då!! När ska de lyftas fram?? Det är rent FARLIGT att bara fokusera på det negativa såhär!! (Och jag som ändå uttrycker mig relativt snällt i frågan…)

  Faktum är att jag inte kan komma på någon positiv normativt manlig egenskap?!

  1. Att ha självförtroende, klara sig själv och inte bry sig om vad andra tycker är väl sånt folk brukar tycka är typiskt manligt(jag har inte så bra koll på det egentligen), som är bra oavsett vilket kön någon har

   1. Att inte bry sig om vad andra tycker är väl ett typiskt dåligt drag? Oavsett så är de flesta män varken självsäkra eller självständiga.

    1. Beror på hur man menar, men jag tänkte spontant på att män mer porträtteras som ”ensam är stark”-personer som gör lite som de vill medans kvinnor oftare beskrivs som mer följsamma och skall se ut på ett visst sätt för att männen ska bry sig om dem.

     Alltså inte att inte bry sig om att någon tycker en sak som påverkar flera och diskutera kring det utan mer allmänt.

     Det är möjligt, men det är väl oftare sådant som beskrivs som mer manligt än kvinnligt?

 3. Det är ju svårt att uppfinna olika saker om man inte får möjlighet att utbilda sig. Det tog väldigt lång tid tills kvinnor fick utbilda sig på samma sätt som män, och så fort de gifte sig skulle de genast sluta med det och sköta om hemmet. Mycket handlar om vilka möjligheter man ger människor tror jag, och vad de själva har för behov. Om man lever i en varm svettig djungel är man antagligen inte intresserad av att lära sig bygga en snöigloo, finns annat man måste koncentrera sig på.

 4. Ja, vad säger man? Tack gör att du stärker mig i kampen.
  Obs deras bedrifter är inte så jävla fantastiska.

 5. Jag är insnöad (i och med detta att vi Inte jagade under mkt lång tid i våran utveckling utan samlade och asade; vilket blir intressant i relation till bilden av grottmannen som jagar djur på savannen och hur detta då påstått skall ha påverkat vår neurologi eftersom vi gjorde det andra bra jävla mkt längre) vem som planterade det första fröt. (urinevånare vandrar runt och ansar planrterar och tar hand om den vilda naturen på sina vandringar) Vem malde sedan de fröt till mjöl? Vem bakade sedan den första biten bröd? Vem sjöng den första sången? Vem gjorde det första smycket. Vem gjorde den första frisyren. Var föddes den moderna kulturen. Men nej nu är vi på villovägar. Tillbaka till brödet och fröt. Mkt intressant, det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *