Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Onödig moralism och misogyni i abortmotståndet.

Ett argument emot abort som jag tycker är vidrigt är följande ”men om en har sex så ska en kunna ta konsekvenserna”. Det är liksom så onödigt moralistiskt. Varför tvinga in människor i något de uppenbarligen inte vill bara för sakens skull, för att de ska ”ta konsekvenserna”, när det faktiskt finns en massa andra möjligheter också. Det känns som en så himla onödig tillbakagång att envisas med att inte ge folk vissa möjligheter bara för att.

Ibland talar folk om att människor som inte förmår skydda sig inte borde ha sex alls. Det kanske är sant, men om en inte anses mogen nog för att ha sex borde en ju verkligen inte skaffa barn.

Vidare så finns det en ganska stor ojämlikhet i vem som får ta konsekvenserna, det är ju nämligen kvinnan som vanligt. Det är kvinnan som måste bära på barnet, som måste föda det och som troligen kommer få ta ansvaret för det. Det är också kvinnor som traditionellt sett fått ta skulden för det inträffade. Det är helt enkelt en inställning som stärker kvinnor underordning.

Ofta är det män som slarvar med kondom. Det är män som försöker tjata sig ur att använda kondom, som ”glömmer” den, som suckar när den tas fram och så vidare. Visst finns det kvinnor som undviker kondom men jag skulle säga att de är betydligt färre än de män som gör det. Jag skulle också vilja hävda att många kvinnor som undviker kondom gör det för att de lärt sig att det är så OERHÖRT JOBBIGT för män att ha kondom. Så var det i alla fall för mig under tiden jag slarvade med kondomen, och det är inte heller särskilt konstigt att det känns mindre kul att förslår det efter att en fått suckar, tjat och menande blickar gång efter gång.

Det är också män som har sex med kvinnor mot deras vilja. Nu talar jag inte bara om regelrätta våldtäkter här, utan om all form av press en kan känna inför att ligga med någon annan. Jag skulle säga att kvinnor garanterat är överrepresenterade i gruppen som känner sig pressade till samlag. Kvinnor lär sig att de måste betala för mäns uppmärksamhet och kärlek med sina kroppar. Många kvinnor har samlag fast de egentligen inte vill, för att de känner sig tvungna. Det är så manligt överläge fungerar, kvinnor är så måna om att få mäns kärlek och bekräftelse att en gott kan betala med sin kropp.

Varför är det alltid kvinnor som ska betala för mäns vårdslöshet, mäns tillfredsställelse och så vidare? Varför är det alltid kvinnor som ska straffas för det som händer när en har sex? Den här moralismen kring aborter är inte bara dum och onödigt, den är oerhört misogyn också. Det är sällan att personer kläcker ur sig att vi ska sluta bekämpa könssjukdomar eftersom det är bättre med avhållsamhet. Undrar vad det beror på? Kanske att det drabbar båda könen.

4 kommentarer till Onödig moralism och misogyni i abortmotståndet.

  • peachbeast skriver:

    Hahaha den sista meningen satte du så rätt! Jag tror att hela tjafset om kondom och abort hade upphört i ett nafs om män drabbades likvärdigt. Att jag oftast har hört påpekandet om att en ska ta konsekvenserna av sina handlingar av just män gör ju det hela ännu värre. Dessutom, i hur många andra fall måste en lika konsekvent och obönhörligt ta konsekvenserna av sina handlingar? Jag tycker inte att det är lika mycket tjat om att en måste vara en god bilförare för andras säkerhet eller att en måste källsortera och återvinna för planetens skull som det är om just abortfrågan. De andra frågorna är ännu viktigare för de involverar så många fler liv men av någon anledning är det så jävla viktigt att diskutera vad kvinnor ska göra med sina egna kroppar. Fy fasen vad trött jag blir. Bra att du finns och säger ifrån!

  • Chiaki skriver:

    Det blir så tydligt när folk kommer med den där ”ta konsekvenserna”-retoriken att det egentligen inte är det ofödda barnets bästa man tänker på. Man är bara ute efter att straffa kvinnor som inte passar in i madonna-idealet. Att barnet skulle växa upp med en mamma som man tycker att är ansvarslös osv, det verkar man inte bry sig om.

    Angående kondomer, som tydligen är så jobbiga, undrar jag verkligen om det är ett allmänt problem att män har svårt att ha det skönt under ett samlag…? Min upplevelse är snarare precis tvärtom, att mannen kommer alldeles för fort (trots kondom) och jag blir utan orgasm, för när han är klar är det ju klart. Jag hade nog varit betydligt mer sympatisk inför att hitta alternativ till kondomer ifall det faktiskt hade varit ett problem att han har svårt att komma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv