Min första menskopp.

Igår fick jag hem min fösta menskopp från menskoppen.se. Jag tog tag i saken när jag fick min mens nu i dagarna, och trodde att jag inte skulle få tillfälle att pröva fören nästa mens, men leveransen kom typ två dagar efteråt så nu har jag fått tillfälle att pröva under mens.

När jag prövade den så skulle jag gå på bio och sedan på krogen och valde därför att även ha på mig binda också, för säkerhets skull. Det skulle dock visa sig att detta var fullkomligt onödigt. Menskoppen höll helt tätt hela kvällen och även natten igenom, när jag tog ut den på morgonen var den inte ens i närheten att vara full och då har jag ändå, i min mening, ganska riklig mens.

Upplevelsen var näst intill religiös. Den där obekväma känslan av att pula in tampongen, den uttorkade känslan i slutet av mensen eller att vara helt varm och fuktig kring fittan på grund av obekväma nattbindor är numera ett avslutat kapitel i mitt liv. Jag kommer aldrig mer att behöva välja mellan olika parfymerade tamponger och piffiga bindor i affären. Jag kommer aldrig mer att behöva ta ställning till olika mensskydds sugförmåga eller pris. Jag kommer aldrig mer behöva leta mig svettig efter någon gömd tampong på första mensdagen.

När jag stoppade in den var jag tvungen att pröva några olika vikmetoder, men förstod ganska snabbt vad som funkade. Jag var lite spänd i fittmusklerna vilket fick menskoppen att först inte komma in ordentligt, sedan försvinna så att jag knappt kunde känna den. Jag blev först orolig för att jag inte skulle kunna få ut den, men när jag prövade senare gick det utan problem. Efter första gången har jag inte haft några problem över huvud taget med att få in och ut den. Den har dessutom hållit tätt bättre än tamponger gör för mig, och man behöver inte tömma den lika ofta som man måste byta tamponger, det räcker med var åttonde till tolfte timme. Jag var lite rädd till en början att den skulle skava men jag har inte märkt av något sådant.

Allt som allt är jag sinnessjukt jävla nöjd! Jag tycker verkligen att alla med mens bör skaffa en menskopp. Det är hygieniskt, praktiskt, miljövänligt och ekonomiskt. Ett av de bästa köp jag gjort i hela mitt liv.

29 reaktioner till “Min första menskopp.”

 1. Hallelujah! Borde väl köpa en sån där jag med. Tycker att tamponger torkar ut och får en att känna sig bedrövlig efteråt.

 2. Jag har ”roat” mig med att mäta min mens för att se hur riklig den ä, nått som är svårt att göra med binda och tampong (om man inte typ väger före och efter eller nåt). Normal är ju 45 ml på hela perioden. Jag har inte normal mens…

  1. Jag tror de flesta inte har ”normal” mens, om 45ml räknas som normalt. Jag hörde 1/2 dl som tonåring, och det kom väl på en dag.
   (håller med om att menskoppar är jättebra, men kan irritera om man har lätt att få urinvägsinfektion, som jag. Tygbindor funkar för mig. Med tygbindor menar jag gamla strumpor.)

   1. Jag tror att de flesta tror att deras mens är rikligare än vad den är. Det kan ju kännas mycket.

 3. Jag har funderat på en kopp men pga av lite trång fitta, vestibulit och smått krampande fittmuskler vet jag inte om jag vågar..

  1. Jag har själv inga fittproblem så jag kan inte relatera till hur det känns. Det var svårt att få in den när jag spände mig i början men gick skitlätt sedan.

 4. Mitt enda problem med den är att jag fortfarande, efter flera månader som jag haft den, inte lyckats få in den… Vilken betyder att jag fortfarande får trassa med tampisar. Men jag hoppas att dagen kommer…

  1. Har du försökt flera olika vikningar eller är det att du är för trång/spänd?

 5. Så trevligt! Jag leker med tanken att investera i en egen. Det är ju ganska mycket pengar för en fattig, men man sparar ju in det på nästan ingen tid alls.

  1. Jag köpte min när jag var student men jag ångrade mig inte. Som sagt sparar man in pengarna snabbt när man väl får ordning på tekniken och känner sig trygg utan bindor till! Det tog nog ett par cykler innan jag fått in tekniken. Och nu har jag haft den i tre år, fatta vad pengar jag sparat. 🙂 Dessutom är det mycket, mycket bekvämare än bindor och tamponger. Känns inte alls!

 6. välkommen till klubben! menskoppen är en av mitt livs bästa investeringar och här på andra sidan östersjön säljs de faktiskt i apoteken (men det är tyvärr inte riktigt något de skyltar med, så jag tror inte många vet om det).

 7. vad kul!! jag skaffade min menskopp för typ tre år sedan, det var nog mitt livs bästa inköp. Det jag tyckte var jobbigast med tamponger var just det du beskriver, den uttorkade obekväma känslan. Hurra för menskopp!!

 8. Kul att det funkade bra direkt för mig, jag har haft min i flera år men brukar fortfarande komplettera med trosskydd, speciellt efter att jag satt in kopparspiral och fått rikligare mens. Tycker inte att jag brukar få till det ordentligt tyvärr. Kanske borde jag köpa en ny, har hört att det finns bättre nu för tiden.

  Men förra veckan var jag på semester när jag hade mens, skulle bland annat på festival och åka nattbuss och kände inte för att kladda med menskopp då utan tog tamponger istället. Och fan vilken jobbig känsla den var! Det kan ju inte vara nyttigt att bli sådär uttorkad varenda månad.

  1. Vet precis vad du menar. Har haft min kopp i tre år och några ggr har jag behövt använda bindor istället pga dålig planering eller festival – och läckskräcken! Tror hela tiden att jag är på väg att läcka eftersom jag känner kladdet hela tiden. Och vad obehagligt det är att vara fuktig! Ändå använde jag nästan bara bindor innan koppen. Tänk vad fort man kan avvänja sig!

   De rikligaste dagarna kompletterar jag också med trosskydd. Som tips till nybörjarna!

 9. Verkligen ett av de bästa köpen i ditt liv, grattis! Efter tre års användande kan jag konstatera att koppen nästan är *för* bekväm – flera ggr har jag oroligt spungit in på en toalett kort efter senaste besöket för att kontrollera att jag inte glömt att sätta tillbaka den, för den känns verkligen inte alls! Men varje gång har jag lättat kunna pusta ut. 🙂

 10. Ja!!! Menskopp is tha shit helt klart. det är ju inte änns lite jobbigt att ha mens längre (förutom värken jag får första dagen).
  För alla som ogillar hormoniella p-medel kan jag dessutom tipsa om femcup (femcup.se). Lite samma tanke som menskopp men att femcup hindrar spermierna från att komma in…=)

 11. Alltså, jag kan tycka att det är problematiskt att gå på toa med tampong (den suger liksom upp kisset). Är det samma problem med menskopp eller hur gör man?

  1. Alltså, kisset och mensen kommer ju inte ur samma hål utan kisset kommer ju från ett hål ovanför. Har dock också upplevt problem med tampong, men ej med menskoppen.

 12. Åh, menskoppen är det bästa som hänt mig! Var en skeptiker först jag med, men jag tänkte att jag skulle ge det en chans och gud vad glad jag är för det! Verkligen. Bra att någon bloggar om det.

 13. Jag är också en nöjd menskoppsanvändare! Jag har dock väldigt riklig mens, så jag kan inte ha i koppen i många timmar (kanske två, på sin höjd, under de värsta dagarna) och jag behöver en extra binda. Detta trots att jag har den största koppen, den för kvinnor som fött barn. Men det är ändå hundra gånger bättre än tampong, då jag blödde igenom den största tampongen OCH en nattbinda på (som värst) en timme. Fy fabian vad jag önskar att jag upptäckte menskoppen under gymnasiet.

 14. Ursäkta frågan, men hur känns det när du bajsar med koppen i? När jag haft tampong i och bajsat har jag behövt byta tampong efteråt för att den åkt ut lite och sedan får jag inte in den på ett bekvämt sätt igen.

  1. Har upplevt samma sak. Betydligt mycket lättare för menskoppen att hålla sig på plats i min erfarenhet.

  2. Var precis likadant för mig när jag använde tamponger, jag gissar att det att koppen hålls bättre på plats är för att den är större. Annars så är det ju mindre störande att ta ut koppen och sätta in den igen än att vara tvungen att slänga bort en kanske nyinsatt tampong eftersom den flyttat på sig. Nånting jag kan uppleva som jobbigt är dock att jag kan få ont av att vara väldig kiss-/bajsnödig och ha kopp inne, eftersom mina bäckenbottenmuskler kan krampa ihop då jag har mens och det blir ju lite mer ont om utrymme med en kopp inne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *