Misstron på demokrati är bara en naturlig effekt.

Unga människor tror inte på demokrati. Många är villiga att sälja sina röster (min kan nog gå för en tusenlapp) och en av fyra tycker att det vore bra med en stark ledare som kan sätta sig över folkliga val. Detta är skittråkigt, det tycker jag verkligen. Jag har inte heller någon tilltro till demokratin.

Men anledningen till detta är liksom inte att det är fel på vår undervisning, för man matas varje jävla dag med hur viktigt det är med folkliga val och hur onda alla diktaturer är. Anledningen är att politik helt enkelt inte fungerar som den borde idag. Framförallt unga är en väldigt marginaliserad grupp, vi har blivit överkörda av politiker genom att det blir dyrare att plugga, svårare att få trygga anställningar och dyrare att åka kollektivt. Våra kommunikationsmedel blir kringskurna och vår kultur blir olagligförklarad. Det finns en anledning till att unga blir mer och mer extremistiska politiskt och det är inte för att vi av naturen är odugliga.

Politiker lovar andra saker än de faktiskt utför. Politiker avvisar massprotester (som de mot FRA) som vilsna ungdomar som vill ha allt gratis. Politiker ljuger oss rakt upp i ansiktet (bland annat kring kostnaderna för datalagringsdirektivet). Annars så centreras den politiska debatten kring punktskatter som Rut-avdraget och handlar alltför lite om ideologi eller övergripande mål.

Om jag visste att jag röstade på ett parti eller en person som faktiskt skulle försöka genomdriva sin sak så skulle jag vara nöjd. Om jag visste att inte bara det jag skriver på min valsedel utan även det jag protesterar mot på gatorna räknades som en del av folkets röst så skulle jag vara nöjd. Men det är inte så idag, och då kan jag ärligt talat känna att det vore bättre med en människa som har makt att sätta igång stora reformer utan att behöva kohandla om minsta lilla grej.

7 reaktioner till “Misstron på demokrati är bara en naturlig effekt.”

  1. Man kan nästan känna det i luften – något måste hända, och det är snart – och det kommer det att göra också. Fast jag tror det är MP som kommer att ta över tronen vid nästa val (för M och S är ju typ samma sak och på nåt sätt så är det bara de – och SD – som lockar med något annorlunda). Men… Tänk om denna hopplöshet betyder att SD kommer att öka istället? Historien tycker om att upprepa sig.

  2. Dina synpunkter verkar ganska rimliga, men som det brukar vara väcker rapporter om enkätresultat av den här typen frågor hur om hur frågorna egentligen tolkats. Skulle de unga vara beredda att sälja rösten till vilket parti som helst, eller bara till något som åsiktsmässigt låg relativt nära vad de annars röstat på? Vem skulle vara den starke ledaren, och vilka skulle denne vara ansvarig inför?

    1. Absolut. Dessutom är gruppen ganska liten (1000 någonting, där alla olika åldergrupper finns med), men jag tror absolut att det ligger mycket sanning i att min generation har mindre tilltro till parlamentarism (som tyvärr i folkmun brukar likställas med demokrati).

  3. Jag tycker du har jättefel. Det ÄR fel på undervisningen. Skolan är fortfarande en diktaturzon. Om man ska lära sig demokrati medan man är i den krävs nya åtgärder. Fler politikerbesök i skolan t ex, inte bara när det är valrörelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *