Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Myten om kvinnor som ångrar att de haft sex.

Ibland hör en ju de här historierna om kvinnor som vill ha sex men ”ångrar” sig efteråt och anmäler någon för våldtäkt. Jag tänker att den här myten kommer sig av att män hemskt gärna inbillar sig att kvinnor vill ha sex med dem när de egentligen inte vill. Ofta när en man håller på med diverse påtryckningar är det väldigt svårt att säga nej till honom, en ”ger med sig” och då får han för sig att en vill ha sex, när det i själva verket rör sig om en våldtäkt.

Ofta är det också svårt att i en sådan situation veta vad en själv vill. Allting går så snabbt och den andra personen är så bestämd, kanske tänker en att det är lika bra att ”få det överstökat” för att slippa jobbig stämning. En ”går med på” att ha sex fast en inte vill. Detta är en våldtäkt. Det är att utnyttja den sårbara position kvinnan är i i denna situation för att få sin vilja igenom.

Jag har aldrig ”ångrat mig” efter sex, däremot har det ofta varit så att jag i efterhand insett det jag inte insåg i stunden, nämligen att jag blev utsatt för olika former av press för att ha sex. Därför har det hänt att jag i efterhand börjat se saker som våldtäkter som jag då ”bara” såg som osoft sex. Jag har i efterhand insett att detta att ”ge med sig” för att undvika en jobbig situation är en slags tvång.

Många blir utsatta för detta av någon de är känslomässigt, socialt eller materiellt beroende av, till exempel en partner eller någon kille som de hänger i samma kretsar som. Givetvis är det i en sådan situation svårt att erkänna att det var just en våldtäkt en blev utsatt för. Dessutom är det från första början stigmatiserat att vara offer för en våldtäkt, vilket gör att tröskeln att se saken klart är ganska hög. Därför kan de krävas en del tid och distans för att kunna sätta rätt ord på det som inträffat. Jag har träffat många kvinnor som beskriver solklara övergrepp men inte tar ordet våldtäkt eller övergrepp i sin mun, helt enkelt för att det är sjukt svårt att erkänna att en blivit utsatt för detta.

Så om någon ”ångrat sig” efter att ni haft sex så handlar det troligen om att hon inte tyckte att det var särskilt soft från första början, att du inte lyssnade in henne och hennes gränser ordentligt utan utnyttjade hennes utsatthet och tog dig friheter med henne. Detta är ett övergrepp.

13 kommentarer till Myten om kvinnor som ångrar att de haft sex.

 • Anonym skriver:

  Bra inlägg, dina texter är så bra och viktiga för så många.
  Lite OT men jag kikade in på din twitter för ett tag sedan och du hade skrivit typ ”Jag litar inte på män som ligger runt.”. Hade lite svårt att förstå varför osv men tyckte det var jätteintressant så ifall du n

 • Anonym skriver:

  ..ågon gång vill skriv ett inlägg om det skulle jag vara superintresserad av att läsa! Mvh.

 • helena skriver:

  ”jag blev utsatt för olika former av press för att ha sex.” Så viktigt att prata om!
  Samt det absurda i att gå till (läkare), polis, bli förhörd, genomgå rättegång osv för att en skulle ha ”ångrat sig efter sex”? När våldtäktsmännen sällan döms = otroligt liten ”chans” att vinna? Helt sjukt att män tror detta om kvinnor och vidhåller denna myt!

 • Nina S skriver:

  Argumentet man hör, att kvinnor ofta ångrar sig, ofta på grund av att ”de inte vill ses som slampor” och därför anmäler för våldtäkt, det är ju dessa MÄNS syn på kvinnor. De tycker att kvinnor ”borde” ångra sig om de t.ex. har tillfälligt sex vari de bygger sin falskanmälansteori. Så jävla misslyckad analys.

  • Dvärghundspossen skriver:

   Exakt! Om en kvinna PÅ RIKTIGT bara tyckte det var pinsamt att hon hade haft sex så skulle ju reaktionen vara att INTE gå runt och prata om saken, snarare än att anmäla/anklaga killen för våldtäkt, bli ifrågasatt och få en massa skit.

 • Johan skriver:

  Intressant läsning.
  Om en man ”ångrat säg efter sex” är det en form av övergrepp då också. Kan ju vara att han inte var sugen på sex, men gav med sig.

  • Fanny skriver:

   Om han blivit pressad till det så är det såklart så. Sedan har ju både kvinnor och män sex fast de inte vill av andra skäl än att de blivit pressade.

 • Nenzy skriver:

  Oh shit! Känner så väl igen mig att jag nästan skäms (otroligt P)
  Hade en kille som manade mig till att ha sex… Han frågade flera gånger men jag nickade till slut med tårar i ögonen. Jag fick veta 3 år efteråt att han visste att jag egentligen inte ville ha sex… WTF…

  Ett annat ex tog sig friheten till att ha sex även om jag sa nej fastän jag då råkade le samtidigt och då inte uppfattades som ett nej…

  Att jag öht låtit män behandla mig så illa är pga att en nära manlig släkting sexuellt utnyttjade mig bär jag var lite.

  Ja, en ond jävla spiral och jag är så grymt tacksam att jag fått hjälp att inse mitt värds och ALDRIG kommer tillåta att en man kommer behandla mig som skit!

 • V skriver:

  Kunde inte ha sagt det bättre själv. Jag blev själv utsatt för sexuella övergrepp av min bästa vän då jag var 13 år. Jag är idag äldre och har fortfarabde djupa sår efter det som hände, men det har tagit tid att inse hur illa situationen verkligen var. Idag kan jag säga att jag blivit utsatt för sexuella övergrepp och det är något jag önskar att fler unga kvinnor i samma sitts en dag kan göra!

 • Åsa skriver:

  Det var en man som sa ”det är faktiskt sjukt vanligt att kvinnor falskanmäler”… NEJ DET ÄR DET INTE sa jag och blev så jävla arg. Men hans kompis hade ju blivit falskt anmäld av sitt ex och nu kommer han ha en prick i registret.. – Det är faktiskt ganska troligt att din kompis våldtog sitt ex.
  Då var det en annan kille som gick emellan och skulle avdramatisera situationen genom att säga ”ojoj höhö, ibland tycker man olika”. Ja man tycker olika, speciellt när en person står och sprider lögner om saker.

  Jag blev våldtagen och polisanmälde men det leder nästan aldrig till något när det är ord mot ord, och det är extremt förnedrande, polisen ifrågasätter allt man säger så om man inte är en mästare på att ljuga och har nån sorts psykopatagenda, och har falska vittnen så händer ingenting.
  Och att tro att kvinnor falskanmäler är ett varningstecken för mig att en man är ett kvinnohatande rövhål.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv