Nej, jag har inte glömt ett skit.

Ett av de mest störiga kommentarsfältsbeteendena är människor som skriver typ ”bra skrivet, men du har glömt några grejer” och sedan skriver lite strunt om hur saker och ting ”är” som de tycker att jag borde lägga till i min text. Fan vad irriterande de är. Nej, jag har inte ”glömt” ett skit utan skriver precis det jag vill skriva, och utelämnar de saker jag vill.

Vad detta handlar om är att på ett väldigt ”artigt” sätt ta tolkningsföreträde. Att utgå från att skälet till att jag inte skriver något inte är att jag inte vill, utan att jag helt enkelt inte var tillräckligt smart för att klura ut det, är att göra anspråk på att sitta inne med sanningen, och att alla som inte håller med bara har ”glömt” saker.

Det är så otroligt förminskande och ignorant att kommentera på en text med en utredning av till exempel hur kapitalismen fungerar och skriva ”du har glömt x” och sedan bara mangla på med sitt eget perspektiv, som om jag inte hade tänkt igenom mitt perspektiv noga, som om jag inte var medveten om hur jag formar mina idéer.

Ibland har folk helt enkelt olika åsikter och uppfattningar om saker, det är en fråga om ideologi. Jag är väldigt medveten om att jag baserar mina åsikter på min ideologi, men vissa verkar tro att de själva är ”objektiva” och att alla som inte håller med dem rakt upp och ner har fel, har ”missat” saker. Bara inse att dina åsikter inte är så jävla intressanta att enda skälet till att folk kan utesluta dem är att de har missat dem, det kan faktiskt handla om att människor bara tycker det är helt jävla irrelevant.

4 reaktioner till “Nej, jag har inte glömt ett skit.”

  1. Har själv varit med det där en hel där när jag diskuterat, vanligen kvinnofrågor som mäns våld mot kvinnor. Då kommer det alltid någon som ska berätta för en att en inte får glömma alla misshandlade män. För det första, inte det perspektivet jag är intresserad av främst. För det andra, det är män som misshandlar män så det min poäng är fortfarande relevant.

    Förresten, såhär i antagningstider, vad ska du läsa i höst?

    1. Mkt. tröttsamt i den debatten. Det finns en stark gemensam bas i x våld mot y oavsett kön, men mäns våld mot män & kvinnors våld mot kvinnor & mäns våld mot kvinnor & kvinnors våld mot män har inte till fullo gemensamma mekanismer, _alla_ har att tjäna på att vi inte alltid klumpar ihop dessa utan att vi kan bemöta det hela i dess starka gemensamma bas _&_ som separerat från våldsmassan (ex. i samtal om mäns våld mot kvinnor, annat våld irrelevant för den debatten just då). Stora perspektivet är bra, men det är lupp också: för helhet & detaljer.

  2. Jag känner igen det också. En del tror att jag glömt vissa saker eller inte kan tillräckligt om jag, enligt deras tycke, inte har med ”alla detaljer”. Först och främst måste en få avgränsa sig till det som är relevant för sammanhanget, för det andra är det svårt, för att inte säga omöjligt att ha koll på varenda liten detalj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *