Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Om ansvar och att ”slappna av”.

detövergripande ansvaretFunderar på det här med att ta ansvar och vad det innebär.

Ansvar är inte bara någonting en tar på sig utan det kan vara något en tilldelas. I samhället tilldelas kvinnor ansvar för hem och relationer, det är ingenting vi kan välja bort. Vi kan välja att inte ta det ansvar vi blivit tilldelade, alltså att inte göra vad som förväntas av oss, men det sker i så fall på bekostnad av social bestraffning. Vi kan dock aldrig avsäga oss det ansvar vi blivit tilldelade, det vill säga sätta oss i en situation där dessa krav inte ställs på oss.

Män kan visserligen självmant ta på sig en del av det ansvar som brukar tillskrivas kvinnor, men fortfarande är det primärt är kvinnan som får lida om det blir fel. Det är kvinnan som kommer bli skuldbelagd om saker och ting inte funkar som de ska, det är kvinnan som kommer att få en massa förebråelser och frågor. Mannen kommer hur mycket ansvar han än tar inte att utsättas för denna förväntan. Alla hans prestationer kommer ses i ljuset av att han är man och att det är fint av honom att göra saker som egentligen inte förväntas av honom. Motsatt kommer kvinnan alltid att ifrågasättas för det hon inte gör, eftersom hon förväntas göra allt.

Kvinnor får höra att de ska ”slappna av”, men hur ska en kunna slappna av om en vet att det som går fel i slutänden kommer att vara ens eget fel? Klart det är enkelt för män att slappna av när ansvaret i slutänden inte är deras.

När kvinnor blir tillsagda att slappna av av män blir vi utsatta för dubbelbestraffning. Först blir vi tvingade att ta huvudansvaret, sedan ska vi på något magiskt vis trots detta vara sköna och avslappnade att ha att göra med. Det är ju orimligt. Klart som fan en blir lite spänd om en alltid får skulden för allt som går fel.

2 kommentarer till Om ansvar och att ”slappna av”.

 • Sara skriver:

  Huvudet på spiken. Jag tänker på män som skryter om att hemma gör de faktiskt mestadels hushållsarbetet. Kanske inte på jobbet, där blir de inte lika bestraffade om de inte plockar rent i rastrummet, men hemma minsann! Och de kommer inte bara undan med det, de blir berömda av sin omgivning.

  Också en man som alla kollegor tyckte synd om för att han tog all VAB. Hans fru tjänade dubbelt så mycket som honom. Hans kollega, som var kvinna, levde under liknande omständigheter och tog också all VAB. Ingen diskuterade detta över fikat.

  Män som vittnar om att folk kommer fram till dem och säger att de är hjältar för att de handlar med sina småbarn. Män som anser sig fantastiska och tycker att de är sexiga, för att de gör den mest grundläggande sak som finns i människans historia – tar hand om sin avkomma.

  Jag tycker vi alla bör bli svårare än så att imponera på. Kram på dig, Fanny

 • Sisa skriver:

  Så sant.
  Jag brukar inte bry mig om att packa ner extra kläder för en enkel dagsutflykt, den biten sköter mannen. Glöms något är det trots det jag som får dåligt samvete.
  Eller om något inte finns hemma, något inte finns på inköpslistan, huset är ostädat och det kommer folk, huset är ostädat och jag går ut och klipper gräsmattan istället, tvätten är otvättad/otorktumlad/omanglad/obortvikt…
  Vem går omkring med skuldkänslor?
  Vem tycker att den andra borde ha gjort/kommit ihåg/fixat?

  Var det lika illa att leva för hundra år sen?
  Eller för 200 år sen?
  När blev det såhär?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv