Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Om donationer och pengar.

Som vissa har märkt så har jag en donationsfunktion på bloggen, något jag fick en väldigt utförlig kommentar på med en person som absolut inte kunde tänka sig att donera pengar eftersom jag tydligen borde vara emot detta på grund av att jag är emot kapitalismen och föraktar ”hederligt arbete” som tydligen är sättet personen ifråga fått in sina pengar på (var hen får detta ifrån begriper jag dock inte, jag har bara uttalat mig om att det är fånigt att sätta likhetstecken mellan hederligt arbete och lönearbete, eftersom det finns gott om ohederligt lönearbete och gott om hederligt arbete som inte inbringar lön).

Nu är det inte som att mitt liv står och faller med om någon väljer att donera, och jag kommer givetvis inte sluta blogga om jag inte får donationer, men jag är såklart beroende av pengar precis som alla andra och ju mer jag får in på andra sätt desto mer tid kan jag ägna mig åt att skriva istället för att arbeta.

Bloggen kostar dessutom en del att driva (någon tusenlapp om året i fasta kostnader) men framförallt är tiden jag lägger ner på att producera text stor. Nej, det är inget jag gör för att tjäna något på det (ganska uppenbart då jag inte tar betalt) men den som vill får gärna visa sin uppskattning genom något som faktiskt hjälper mig att upprätthålla det, om inte direkt idag så på lång sikt genom att ge mig en mindre ansträngd ekonomi. Jag inbillar mig att vissa personer faktiskt uppskattar att läsa den här bloggen och då tycker jag att det är rimligt att vissa också kan tänka sig att donera pengar till den som författar den. Jag är inte en sådan som tycker att det är viktigt med ersättning bara för sakens skull, men jag tycker ändå att en får förstå att skrivande kräver tid och energi.

Jag har tagit ett principbeslut att inte syssla med reklam här. Jag vill att den som läser ska vara befriad från sådant på den här platsen, och jag vill inte agera underlättande för företag att få sin skit såld. Men inte ens jag kan, hur mycket jag än hade velat, ta avstånd från det kapitalistiska systemet. Jag lever dessvärre i det och måste, precis som alla andra, ha pengar till mat, hyra, böcker, kläder och så vidare.

Med detta inlägg vill jag nog mest säga att jag tycker att det är tramsigt att förvänta sig att jag ska vara någon slags övermänniska och så över behov av pengar och att donationer tacksamt mottages av den som har lust och råd med det.

7 kommentarer till Om donationer och pengar.

 • Angelica skriver:

  Tyvärr bemöts ju ofta människor som på olika sätt tar ställning för ett annorlunda, bättre samhälle med orimliga krav på perfektion. ”Men du som är feminist, varför rakar du benen? Hycklare!” ”Men du som inte äter kött, varför äter du fisk? Hycklare!” ”Men du som är emot det kapitalistiska samhället, varför köper du saker? Hycklare!” Osv osv osv…

  • Marielle skriver:

   Om en säger ”Jag äter inte kött men jag äter fisk” så är det ju väldigt rimligt att någon säger ”Om du inte äter kött, varför äter du fisk? Hycklare” för det är ju en sån oerhört dum sak att säga, som när min morsa gjorde sallad & kallade den för ”nästan vegetarisk” fast där var kyckling. Som om vissa djur inte skulle bestå att kött dom med.

 • Ellen skriver:

  Det är helt rimligt att du har en donationsknapp tycker jag. Skulle gärna donerat om jag haft pengar över, men det har jag dessvärre inte i nuläget. Men jag uppskattar verkligen din reklamfria blogg, väldigt vilsamt att slippa massa blinkande siffror och bilder under läsningen.
  Du är en superbra bloggerska Fanny:) Ville bara säga det.

 • Jennifer skriver:

  Jag läser här för att få nya perspektiv och tankar, inte helt olikt om jag hade prenumererat och läst en tidning. Då är det inget konstigt för mig att också betala för det. Jag har visserligen bara givit en hundralapp en gång, men det som är så bra med det är ju att man kan ge det man har möjlighet till för stunden.

 • kickanwicksell skriver:

  Så konstig logik. Så om man är emot kapitalismen, måste man då ställa sig helt utanför den kapitalistiska ekonomin? Enda möjligheten till det är ju att vara självförsörjande i en stuga i skogen och då skulle det vara rätt problematiskt att blogga eller på annat sätt arbeta med oposition. Man kan inte kräva av systemkritiska personer att de ska ställa sig helt utanför de system de kritisterar, det är faktiskt helt orimligt.

  Blev så frustrerad på detta när jag såg ”Min sanning” med Nina Björk och hon blev ifrågasatt på exakt samma sätt, bland annat då det kommer till hennes kritik mot klassamhället. Hon svarade så bra då, att oavsett om hon väljer att leva allra längst ner i lägsta samhällsklass så lever hon fortfarande i ett klassamhälle – så där är det fullständigt omöjligt att ”leva som man lär”.

 • Ingrid skriver:

  Jag uppskattar verkligen att din blogg är reklamfri (även om jag filtrerar bort det i allmänhet med AdBlock), och det är något jag absolut kan tänka mig att betala för: en högkvalitativ och intressant blogg utan reklam. Jag ska ta mig i kragen och donera en slant nån dag. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv