Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Om mäns våld mot kvinnor och mansrollen.

Idag är det ju Internationella dagens för avskaffandet av våld mot kvinnor, och därför tänkte jag att det vore lägligt att diskutera just mansrollen lite. Nämligen den mansroll som leder till att många, om än inte alla, män utövar våld mot kvinnor.

Vad är det viktigaste med mansrollen? Vad är det som gör en man till just en man i det här samhället? Det är inte att ha blåa kläder, det är inte att ha en snygg slips eller prata med mörk röst. Allt detta är bara attribut, accessoarer som finns för att markera något mer grundläggande. Vad är då det grundläggande? Jo, det är att ha makt och kontroll över kvinnor. Män som saknar makt och kontroll över kvinnor anses inte vara lika mycket män som andra män.

Vad leder detta till? Jo, att män i sina maskuliniseringsprojekt strävar efter att skaffa sig makt och kontroll över kvinnor. Makt och kontroll kan uppnås på många sätt. Många män behöver inte slå kvinnor för att utöva den makt och kontroll de vill utöva, det räcker med att de är män i ett patriarkat med all den makt det innebär. För många män räcker det kanske med en helt vanlig heteromonogam relation, som ju som känt kan innebära en otrolig underordning för kvinnor. För många räcker det med det kvinnoförtryck som finns inbyggt i till exempel kärnfamiljen eller samhället i stort. Våld mot kvinnor är bara ett uttryck som mäns makt över kvinnor kan ta sig. Genom att utöva våld mot kvinnor så blir mannen till Man, han skaffar sig mer och mer makt och kontroll över en kvinna. Han stärker den maktordning som finns mellan dem, gör henne mer underordnad och sig själv mer överordnad. Genom att göra henne till mer Kvinna, men underordnad, så kan han själv bli till mer Man.

Det talas ofta om mäns våld mot kvinnor som att det är slumpmässiga händelser, alternativt händelser utövade av en riktigt riktigt sjuk person. Såhär fungerar det för det mesta inte. De män som slår är för det mesta inte mer sjuka än andra män, men våldet är en del i en process som börjar med att mannen försöker skaffa sig makt och kontroll över kvinnan med olika medel. Det hela blir grövre och grövre och till slut slår han. Detta kallas för normaliseringsprocessen.

Att vilja kontrollera, att försöka isolera sin partner från annat umgänge, att hålla på med olika former av verbalt våld (alltså typ upprepade förolämpningar) är allting varningstecken. Det handlar om att krympa kvinnans livsrum, göra att hennes förmåga att handla på egen hand blir mindre. Detta gör i sin tur att det fysiska våldet kommer närmare. När han slår första gången är det inte en isolerad händelse, det är en del i en längre process som kan ha börjat flera år innan det första slaget kommer.

Våldet är inte heller en isolerad företeelse i samhället. Vårt samhälle är uppbyggt på ett sätt som gör att män kan utöva våld mot kvinnor. När vi isolerar oss i så kallade kärnfamiljer eller heteromonogama par och envisas med att det som sker inom dessa konstruktioner ska vara ”privat” så skapas en grogrund för att män ska kunna utöva våld mot kvinnor. Kvinnor har mycket mindre ekonomiska resurser än vad män har vilket ytterligare försvårar för många kvinnor att lämna en misshandlande man. Det finns också en stark kultur av att skambelägga och misstro de kvinnor som utsätts för våld, vilket gör att många inte vågar prata om det. Det finns få saker som är så tabu i detta samhälle som att misslyckas med sitt heteromonogama projekt, och därför måste det hållas tyst om det. Tystnaden kring familjen, relationen och så vidare är ett mycket effektivt sätt att upprätthålla kvinnoförtryck.

Vidare vinner män i allmänhet på att det finns ett litet antal män som brukar våld. Eftersom kvinnor är rädda för att hamna med ”fel män” så ursäktas visst kvinnoförtryck med att han ”i alla fall” inte slår. Det handlar om att hitta den rimliga och snälla förtryckaren. En massa patriarkalt förtryck hamnar i skymundan eftersom det läggs så oerhört mycket fokus på att ”avslöja” de Verkliga Förtryckarna, de Dåliga Männen, de som slår. Men i själva verket gå det inte att ”avslöja” vissa dåliga män och förvänta sig att allt ska lösa sig, för det handlar inte om individer utan om ett samhälle. Ett samhälle i vilket maskulinitet utövas genom att skaffa sin makt och kontroll över kvinnor, och där våldet är ett av de sätt en kan skaffa sig denna.

31 kommentarer till Om mäns våld mot kvinnor och mansrollen.

 • Mansgris (med fascistoida tendenser) skriver:

  Haha, gud vad kul det skulle vara att hamna i en utdragen fyllediskussion med dig på någon nation. Ska banne mig ta chansen om jag någon gång får den.

 • Matti skriver:

  Väl skrivet.

  Det är en viktig insikt att våld inte ska förklaras med slumpmässiga händelser, sjuka individer eller som ett tillfälligt ögonblick av raseri där våldsutövaren inte kunde besinna sig. Våld i nära relationer är en medveten och rationell (ur våldets logik) handling. Våldet sker inte var som helst och i vilka sammanhang som helst utan det utövas för det mesta i hemmet där det kan ske utan att någon annan ser det.

  Till viss del så utövar de flesta människor ibland våld. Jag definierar då inte våld som enbart fysiskt. Jag har själv gjort det vid oerhört många tillfällen även om jag inte tidigare såg det på det sättet. Det är plågsamt att erkänna detta för sig själv. Det är dock viktigt att alla människor, men särskilt vi män, kan se detta och våga ta ansvar för vårt beteende och aktivt arbeta för en förändring.

  Jämställdhet är nog det viktigaste medlet för att bekämpa våldet i samhället. Det är strukturella hierarkier som gör våld möjligt. Den starke utövar våld mot den svage. Det är ett faktum som går att applicera överallt där det finns ett ojämlikt maktförhållande.

 • Sara skriver:

  Det är också intressant hur detta behandlas i svensk media när det gäller offentliga personer; vissa män som misshandlat kvinnor pekas med rätta ut, fördöms och tas avstånd ifrån, medan andra män slipper denna behandling.
  Tänker främst på män som jobbar inom media (t ex Svenska Dagbladets Hynek Pallas som dömts för misshandel av d.v flickvän) som av någon anledning ”sitter säkert” när kollegor och arbetsgivare väljer att se mellan fingrarna. Det blir väldigt konstigt när man fördömer den ene men ”belönar” den andre, beroende på vem personen är som har utsatt kvinnan för misshandel och lidande.

 • Karl skriver:

  Ironiskt nog så brukar det vara kvinnor som söker sig till de starka männen. Well, jag ser en massa faktum här så jag tror jag tar för mig och sätter ett jag med.

  Fred

  • argochlycklig skriver:

   Menar du till exempel kvinnor som dras till ”farliga män” (typ män som är lite kaxiga, ingen vill såklart ha en partner som slår). Det är i alla fall en klysha jag sett på tv. Sånt påverkas antagligen mycket av normer, jag tror inte att det är en naturlag.
   I övrigt så är det nog inte så enkelt som att kaxiga män i allmänhet är mer benägna att slå än män som verkar mesiga.

  • Peachbeast skriver:

   Det du påstår är bara en myt. Det finns studier gjorda om våld i nära relationer (kolla brottsofferjouren mm för relevant läsning) där en kommit fram till att det inte finns någon särskild kvinnotyp (offertyp) som dras till en specifik grupp män. Detta drabbar alla möjliga kvinnor. Männen är inte heller ”den starka typen” per automatik. Dessutom är begreppet ”den starka typen” luddigt och subjektivt, det du ser som starkt kanske jag ser som svagt och vice versa.

 • sue skriver:

  väl formulerat som alltid!!

  till matti: jag blev nyfiken på vad du menade med att du har utövat våld utöver fysiskt vid en massa tillfällen men inte såg det som det själv. skulle du vilja ge ett exempel?

 • june skriver:

  Jag är inte helt på om jag ser det, hur män blir mer män om de kontrollerar över kvinnor? Har du något mer vardagligt exempel på det?

  • Fanny skriver:

   Mäns våld mot kvinnor, sexuella trakasserier, våldtäkter, härskarteniker är fyra vardagliga exempel på hur män utövar makt och kontroll över kvinnor för att bli mer Män.

   • Marie skriver:

    Jag blev också nyfiken på exempel på den punkten, och de du nämner är _metoder_ att få makt över kvinnor men inga motiv. Jag kan se att t.ex kravet ”en Riktig Man (TM) kan förföra en kvinna och kan ge Sin Kvinna sexuell njutning” leder till att män behöver ha makt över kvinnor för att bli Riktiga Män, men vilka andra krav leder till detta?

    • Fanny skriver:

     Alltså jag tänker väl att i ett samhälle där kön är så viktigt så är det prioriterat för alla att leva ut i en könsroll.

     • Marie skriver:

      Jag menar… Hur ska jag förklara…
      Det finns vissa saker som ingår i att vara en Riktig Man. Det som bygger upp mansrollen, det som definierar den. Säg att det är t.ex (och nu drar jag exempel ur röven, så de kommer inte vara så bra):
      a) Att kunna få en kvinna och att ge henne bra sex
      b) Att försörja sin familj
      c) Att gilla fotboll och actionfilm
      d) Att aldrig ha strumpor i någon annan färg än svart/vitt/grått/blått
      e) Mer än 20 cm penis.
      Vissa av dessa kräver att mannen har makt över kvinnan, spontant a och b skulle jag tro. Min fråga var: vill du ge några exempel på några av de verkliga beståndsdelarna i att vara en Riktig Man som kräver att han kontrollerar kvinnor?

      • Fanny skriver:

       Jag menar att det som definierar mansrollen är att ha makt i allmänhet och i synnerhet över kvinnor. Att en ska vara en god familjeförsörjare är snarare en variation på detta tema än en självständig del av mansrollen.

 • june skriver:

  Det mest att jag aldrig upplevt det i min vardag. Män som anser att det har en särskild position för att det är män, att det är smartare eller har mer att säga till om, absolut. Men jag aldrig känt att de försöka styra eller kontrollera mig. Jag har svårt att se det därför

  • Vanda skriver:

   Jag förstår hur du tänker, men är inte att ”anse att man har mer att säga till om” ett typexempel på ett sätt att försöka styra eller kontrollera? Sånt kan ju vara svårt att sätta fingret på om det är subtilt och ej uttalat. Kanske upplevs det som att en man som ”tar över” och ska ställa allt till rätta i en situation, styr själva _situationen_ och inte dig. Men är du med i sammanhanget blir du också styrd och kontrollerad indirekt.

   • june skriver:

    visserligen sant, men jag har aldrig upplevt det som att det är huvudsyftet. i min vardag har jag stött på många män som anser att de har mer rättigheter en mig, fast jag har aldrig känt som att de har syftet att styra över mig utan mer att förhäva sig själva på olika sätt.

    • Vanda skriver:

     Det är klart att de flesta män inte har ”att köra över kvinnor” som sin huvudagenda, de ser det bara som en självklarhet och gör det utan att reflektera.

 • hedino@live.se skriver:

  sjukt bra skrivet! ditt inlägg fick(som alltid) mig att öppna ögona ännu lite mer. innan tänkte jag alltid om nån man som misshandlade, våldtog etc sin fru att : vilken sjuk människa, han måste vara psykiskt störd. men tack vare dej så: nej, han måste inte vara det. en fullkomligt normal man kan göra det, för att visa makt och inte för att han är sjuk. tack fanny

 • ia skriver:

  sjukt bra skrivet! ditt inlägg fick(som alltid) mig att öppna ögona ännu lite mer. innan tänkte jag alltid om nån man som misshandlade, våldtog etc sin fru att : vilken sjuk människa, han måste vara psykiskt störd. men tack vare dej så: nej, han måste inte vara det. en fullkomligt normal man kan göra det, för att visa makt och inte för att han är sjuk. tack fanny
  (kan du ta bort min förra kommentar? blandade ihop namn och epost-address)

 • o3 skriver:

  Jag tänker på det här med jag är juh iallafall inte född till kvinna vidare in i även det största whietrashet har en negerslav och kan då känna sig som herre på täppan

  vidare in i att jag inte håller med om att vem som helst slår. Det kan vara vem som helst men jag tycker vi kan erkänna att de flesta människor som begår våldsbrott av alla dess slag upprepade gånger är sjuka. Inte nödvändigtvis så sjuk att de saknar ansvar, om det nu finns något sådant – så sjuk att de blir omedvetna – men att de finns något patologiskt hos dessa individer även om jag håller med om att uttrycket för deras patologi är relaterat till samhället dess normer och strukturer.

  • Fanny skriver:

   Det stämmer ganska dåligt med vad en har kunnat observera hos män som slår, de är sällan sjuka i någon medicinsk betydelse.

   • o3 skriver:

    Well vi lämnar diskussionen här för den är inte helt och hållet relevant. Det är flummiga gränser som dras när medicinsk patologi skall bedömas eller hur man skall säga det. Jag vill ändå våga påstå att människor som slår har nedsatt empati och att det är en medfödd eller inlärd störning och inte norm hos människan då vi är en mkt empatisk art-

 • o3 skriver:

  ps vill understryka en gång till att (svaga?) kvinnor och män inte väljer farliga partners och därmed återigen tilldelas ansvaret för någon annans handlingar utan att det är TVÄRT JÄVLA FUCKING OM oftast (statistskt, då, va). Patologiska människor dras till karismatiska och starka individer. Så de är de som försöker välja, så de så. För övrigt är det klart att (i sin livssituation) utsatta människor lätt kan hamna i en spiral av utsatthet. Detta har ingenting med ”attraktion till farlighet” eller styrka/svaghet att göra. PUNKT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv