Om peniskomplex och penetrationsnormen.

Lemoine skrev om en reklam med en slutkläm som bygger på att mannen har liten kuk och att det är roligt (höhö).

En man sitter vid köksbordet och läser en tidning. Han säger:

– Jag läser här att män har (si och så många procent) fler hjärnceller än kvinnor. Tankeväckande, eller hur, älskling?

Mannen ser förbaskat nöjd ut. En kvinna står vid köksbänken och läser samma tidning, fast online på sin iPad. Hon svarar:

– Ja, speciellt när det nu visat sig att män och kvinnor får lika höga poäng på IQ-tester, men att män har en tendens till att överdriva värdet av sina egna prestationer. Eller hur, lilla älskling?

Och när hon säger ”Lilla älskling” (lille skat) håller hon upp ena handen och måttar upp en sisådär 4-5 centimeter mellan pekfingret och tummen. Mannen ser inte fullt så nöjd ut längre.

Tycker att just detta med peniskomplex är ett så tydligt exempel på hur patriarkala normer verkligen drabbar män. Det är ju till exempel inte helt ovanligt att vissa mäns osäkerhet förklaras med att de har liten kuk. Jag kan verkligen tänka mig att detta är skitjobbigt för män som har eller tror sig ha små kukar.

Att ha en duglig kuk ses som nyckeln till att kunna tillfredsställa en kvinna sexuellt. Ofta när kvinnor recenserar mäns ligginsatser så hamnar fokuset på kuken. Framförallt om den var stor. Egentligen så är en stor kuk knappast det mest centrala för att kunna ha skönt sex, det går alldeles utmärkt att ha dåligt sex med storkukade män och bra sex med småkukade män. Det finns så mycket annat en kan göra sexuellt utöver att penetrera olika kroppsöppningar med sin kuk, en kan använda fingrar, en kan slicka, använda sexleksaker och så vidare. Detta vet såklart de flesta men det hamnar fortfarande i skymundan när det diskuteras sex. Ofta ses det som förspel till det riktiga sexet: penetrationen.

Detta är ett uttryck för den patriarkala normen penetrationsnormen. Normen om att sex äger rum först när en kuk penetrerar en kroppsöppning. Normen som gör att lesbiska par får frågor om hur de har sex ”egentligen” och bisexuella kvinnor med kvinnlig partner om de inte saknar kuk. Denna uppfattning gör att ett orimligt stort fokus hamnar på mäns kukar, vilket såklart leder till ångest för många män. Fullt förståeligt att en inte pallar trycket i en sådan situation.

Det är klart att det blir såhär om en får lära sig att Kuken™ är lösningen på allt. Såsom tjejers sexuella njutning eller till och med deras åsikter. Tycker verkligen synd om män som blir utsatta för detta ständiga fokus kring sitt könsorgan, det måste vara svinjobbigt.

Svaret på detta är feministisk analys. Att sluta fokusera så mycket på det manliga könet som en förutsättning för skönt sex och istället hitta andra sätt. Det leder till bättre sex för alla inblandade och betydligt mycket mindre ångest för män som slipper känna att en enda kroppsdel är det som allt står och faller på när det kommer till samlag. Tyvärr så lyckas många män helt förbise denna lösning eftersom de är så upptagna med att gnälla om att ”män också är förtryckta”.

Till män som tycker att det är jobbigt med peniskomplex och därför gnäller över att män också är förtryckta: era kukar blir inte större för att ni förtrycker kvinnor. Däremot kan ni lära er att se förbi de sociala konstruktioner som beskriver era kukar som det viktigaste för att ett samlag ska bli lyckat.

17 reaktioner till “Om peniskomplex och penetrationsnormen.”

 1. alltså när jag tänker huruvida min partner är ”ett bra ligg eller inte” så handlar det aldrig om hans kuk. Vare sig storlek eller form. Det handlar om så mycket annat. Däremot har jag träffat ett ytterst fåtal män som INTE har haft någon form av peniskomplex, eller haft väldigt överdriven tanke över kukens™ förträfflighet.

 2. Att vara bekymrad över storleken i slappt tillstånd finns ju ingen anledning till
  Endast storleken i eregerat tillstånd kan ju ha betydelse vid samlag
  Vill dock inte hamna i ett duschrum tex där män tittar på varann och jämför storleken
  Inte för att jag har komplex men vill inte bli jämförd med andra

  1. Så länge inte penis är liten som en fingerborg eller stor som en normal gurka brukar det inte vara några vidare problem. Varför tycker du storleken i erigerat tillstånd har betydelse vid samlag?

   1. Tycker ändå det har någon betydelse, men inte så stor som folk får det till.

 3. För min del så gillar jag inte (oftast) att bli penetrerad med killens kuk, mest för att det faktiskt gör ont och jag har ju inte någon kontroll på hur stor saken är som ska upp i mig så att säga. Föredrar hellre fingrar, tunga och diverse leksaker. Men ändå är det alltid den där kuken som ska upp i en för det är ju ”bara då man har sex”. Och det har jag själv alltid trott fram tills nu eftersom jag aldrig fick lära mig annat.

  1. Jobbigt att det gör ont när det ses som en så central del i samlag. Hoppas att du lyckas hitta andra sätt att ha sex på och personer att ha det med som inte är så låste vid penetrationsnormen.

 4. Jag anar att det bara är halv historian. Tänker att friheten för män att känna sig åtrådda och sensuella är välldigt begränsat till deras kön också. Det finns en tankegång av att det inte är mannens kropp som är i fokus i sexet utan bara hans kön. Eller rättare sagt mannens kropp kan vara aktiv i form av smekande händer, slickande och så vidare. Men när det gäller ta emot smekningar osv så är det kuken som är i fokus. Kuken™ blir också den enda lösningen på den egna njutningen. Det borde förstärka peniskomplexet.

  1. Vilket också kan hjälpas av feministisk analys. Med den feministiska analysen så försvinner liksom en stor del av dem ”manliga” myten med och män kommer få en annan typ av roll att fylla, där det inte längre saker som peniskomplexet skulle vara ett problem.

   1. Sure. Med bara halva historian menade jag fokuset på kuken som tillfredställaren. Den andra halvan var fokuset å den kroppsdel som ska tillfredställas. Feministisk analys är hjälpsam där också även fast, vad jag har sätt, det kanske inte är dess huvudfokus.

    1. Huvudfokus eller inte. Enligt en feministisk syn på det hela skulle både tillfredställarrollen och pressen på kuken minska därför också bli mindre komplexgivande. Det blir liksom en win-win-situation

     1. En fråga? Hur läses mitt orginalinlägg? Jag är lite osäker på det eftersom vi hamna i en diskussion om feministisk analys är intressant eller inte.

  2. Ja, precis. Detta är ju också delar av samma fenomen, som säkert begränsar både män och kvinnor mycket sexuellt.

 5. Visst kan sex vara så oerhört mycket mer än bara penetration med en penis. Men om vi ska prata specifikt om vaginala eller anala samlag så är det väl inte främst STORLEKEN på penis som är avgörande för hur skönt och trevligt samlaget blir för den som blir penetrerad? HUR den penisförsedda personen använder kroppsdelen ifråga är väl oftast betydligt mer relevant?

 6. Som kille kan jag inte hålla med i beskrivningen ”utsatt för detta ständiga fokus kring sitt könsorgan” och upplever verkligen inga känslor av svinjobbighet.
  Men naturligtvis kan upplevelser variera.

  (Jag håller dock med om det problematiska med penetrationsnormen och den allmäna fallosdyrkan som finns i samhället.)

 7. Du som är så klok, har du skrivit något ilägg om normaliserat självhat bland kvinnor och mäns grandiosa självförtroende? Om inte vore det intressant att höra dina tankar.

 8. Ligger inte problemet delvis i föreställningen om att det borde vara rättvist, vilket det givetvis inte är. Man får inte en fin personlighet för att man är ful eller klent utrustad. Och när någon kvinna som dessutom kallar sig feminist har mage att påpeka att hon gillar stora kukar, går folk som missförstått det där med feminism i taket. Livet är orättvist, feminism syftar till att motverka de orättvisor som har med kön och/eller könsroller att göra, inte att motverka alla orättvisor som finns.

  Lillen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *