Operera bort livmodern?

IMG_20150128_013525

IMG_20150128_123825Min mensvärk har blivit ett riktigt jävla helvete på sista tiden, kanske det senaste året. Jag har också börjat känna av min ägglossning. Inatt vaknade jag vid fyra för att det gjorde så förbannat ont. Innan så har jag löst det med att onanera men det verkar inte fungera längre.

Nå, under natten så googlade jag i alla fall och såg att en kan operera bort sin livmoder för den här typen av problem. Det verkar vara en förhållandevis enkel operation och dessutom ganska vanlig. Innan har jag trott att livmodern producerar östrogen, och varit sådär taggad på att gå omkring och ta tillskott, men det är tydligen äggstockarna som gör det.

Hur som helst en grej jag började fundera på i och med detta. Det kanske vore bra att bara ta bort fanskapet så slipper en både tänka på barn OCH en slipper hela menshelvetet. I alla fall som jag förstod det.

Jag funderar faktiskt på detta. Jag vill ju ändå inte ha barn, och det känns onödigt att ha en massa besvär relaterade till ens reproduktiva förmåga om en ändå inte har planerat att göra något av den.

13 reaktioner till “Operera bort livmodern?”

  1. Nä, läste om det också. Men tror inte att det är det, för det gör verkligen bara ont vid mens och endo verkade innebära värk betydligt oftare

 1. Kolla upp så att du inte har endometrios! Just kraftig mensvärk är ett symptom på det. Vi har ju fått lära oss att ”det ska göra ont när man ha mens” (så jävla idiotiskt!) så därför är det många som inte söker för det. En av tio kvinnor har det så tyvärr är det väldigt vanligt.

  1. Ja tänkte göra det. Grejen är att jag gjorde en gynundersökning där de kollade på min livmoder m ultraljud ganska nyligen, och då såg de inget. Vet att det kan sitta på insidan också men verkade vara svårt att få till en titthålsoperation.

   1. via ultraljud kan man inte upptäcka endo. Ja, det är ofta svårt, om man inte har tur att hamna hos en läkare som är insatt i endometrios. Om mer än ett symtom stämmer in tycker jag att man ska försöka kräva en titthålsop. Kraftig värk vid mens och ägglossning var det jag hade, och det visade sig vara endometrios. Så stå på dig om du misstänker det!

 2. Nu skriver jag något som inte blir en kommentar kring inlägget. Hoppas OK!

  Men skulle inte du kunna ge tips kontinuerligt på litteratur (böcker, avhandlingar, vetenskapliga artiklar etc.) som man kan läsa kring genus, feminism och så vidare (det kan ju vara elektroniska dokument som är gratis). Jag tänker mig litteratur på nybörjarnivå och litteratur på avancerad nivå (fördjupning). Forskning som inte har uppmärksammats är ju också intressant att ta med.

  Som sagt, detta är bara en önskan. Jag förstår om du inte hinner, med tanke på allt du sysselsätter dig med.

  Jag skulle även uppskatta om du inte publicerade detta inlägg.

  Tack på förhand,

  Veronica.

 3. Det enda sättet att var helt säker är att göra en titthålsoperation. På vårdguiden skriver de såhär: ”Först får man gå igenom en vanlig gynekologisk undersökning som också innefattar en ultraljudsundersökning som kan visa om man har så kallade chokladcystor på äggstockarna. Däremot kan inte eventuella förändringar någon annanstans, till exempel på bukhinnan, upptäckas med ultraljud” Det är alltså inte bara cystor som är endometrios. Sammanväxningar och endometrioshärdar kan inte upptäckas vid utlraljud, det är bara cystorna som kan ses då.

  1. Ja, menade bara att en ju kan upptäcka det via ultraljud också. Men ja, ska boka besök på gyn och be om remiss samtidigt. Behöver ändå få ngt smärtstillande utskrivet.

 4. Jag går i samma tankar av precis samma anledning som du. Det jag fick höra var att man är väldigt restriktiv med den här behandlingen och att det är väldigt svårt att få igenom en operation om man är ”ung”, barnlös och helt enkelt bara vill slippa smärtan och allt helvete som mens innebär, vilket är helt sjukt och visar på hur synen på frivilligt barnlösa och rätten att bestämma över sin egen kropp ser ut idag.

  Berätta gärna hur det går för dig angående det här om du tar det vidare och t ex kontaktar sjukvården.

 5. Min mamma har opererat bort sin och är mycket nöjd med det. En enkel operation som hon återhämtade sig snabbt från. Jag vill gärna ha barn, men därefter planerar jag också att ta bort min. Det är fan inte rimligt att gå i sådan smärta varje månad till absolut ingen nytta.

 6. jag har också en helvetes smärta, min kompis sa att jag skulle testa magnesium, tabletter. jag tänkte att hon inte hade en aning om hur min smärta var, men jag testade och det hjälpte förvånansvärt bra! visst har jag riktigt ont, men jag ligger inte i fosterställning, spyr och gråter.
  det kan vara ett tips tills den dagen du kan operera bort din livmoder 🙂
  Jag vill inte operera mig eftersom jag vill ha barn, och jag vill kunna få ett när jag känner för det, oberoende om jag är i ett förhållande eller inte. det är väl inprincip omöjligt att få adoptera om man är singel, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *