Rea.

Nu handlar jag förvisso bara på rea själv, men jag kan ändå bli förundrad av hur människor blir som förblindade när priserna är just nedsatta. Alltså, ett specifikt plagg blir ju inte mer värt en viss summa bara för att det kostat en högre summa pengar innan. Jag tycker till exempel att 100 spänn är på tok för dyrt för en t-shirt, oavsett om det är nypris eller nedsatt pris.

Jag ser det lite som en skevhet i människors förmåga att värdera saker och ting i sig själva. Människor är mer intresserade av att hitta saker och ting som de upplever att de ”tjänar” på att köpa, eftersom priset varit högre innan än att faktiskt köpa en vara till ett pris de tycker är värt. Herregud, köp saker du behöver när du behöver dem, till ett pris du tycker är rimligt att betala.

10 reaktioner till “Rea.”

    1. Nej, det är såklart ett dilemma. Dock är plagget inte annorlunda producerat för att jag köper det på rea, så för mig som konsument är det ett relevant val. Vill även tillägga att detta gör att min totala konsumtion minskar eftersom tiden jag kan shoppa är begränsad.

  1. Håller absolut med om en del av du säger. Det är lite som rea-resonemanget att köpa tre för två, fast man bara behöver en. Det är ett smart försäljningstrick, som uppenbarligen fungerar. Men jag tänker som ovanstående påpekar att det skeva kanske ligger mer i människors förmåga att bedöma vilket pris som faktiskt är rimligt att betala. Vi upplever det som någonting positivt när vi hittar billiga plagg, men oftast utan att reflektera och ifrågasätta hur det går ihop att företaget kan sälja det så billigt och ändå tjäna på affären. Att betala väldigt dyrt för skjortan är förstås ingen garanti för att framställningen av den gått rättvist till, men att betala underpris är ofta en garanti för att någon annan, under resans gång, har betalat mellanskillnaden.

    1. Ja, det ligger det nog mycket i. Jag är dock av åsikten att arbetsmiljö etc framförallt måste lösas genom lagstiftning kring företagens verksamhet, inte konsumentmakt. Sedan finns det heller ingen garanti för att ett företag med dyrare plagg har bättre villkor. Det viktiga för mig är att konsumera lite och konsumera saker jag får långsiktig nytta av, alltså med eftertanke.

  2. Liten smart regel som jag brukar gå efter: Skulle jag ha köpt plagget för fullpris? Inte? Nådåså. Häng tillbaka.

    1. Jag skulle nästan inte köpa något till fullpris så funkar ej för mig. Däremot köper jag väldigt sällan något jag inte använder.

  3. Om du tycker det är intressant varför vi människor gör så som du säger och hur vi fungerar i våra vardagsval så läs ”Predictably Irrational: The Hidden Forces That Shape Our Decisions” av Dan Ariely. En galet intressant bok som får en att förstå varför man väljer på vissa sätt, jag läser bitar ur den så fort min kompis inte ser (hennes bok), de bitar jag läst är himla spännande och intressanta!

  4. Frågar mig samma som Marielle, jag menar det handlar ju ofta om att man ska betala vad det kostar. Kläder om itne är märkeskläder är i allmänhet alldeles för billiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *