Romantiska överraskningar.

Jag har kollat en del på Mad Men nu under sommaren och slagits av hur ofta fenomenet Romantiska Överraskningar förekommer. Typ; Don Draper tycker helt plötsligt att någon kvinna han har en romantisk relation med ska följa med honom på någon jävla utflykt, och hon inte var eller hur länge. Eller så köper han någon dyr pryl åt henne. Ja, ni fattar.

Hela beteendet är så jävla obehagligt; Don har tänkt ut någon grej som han tänker sig ska leda till något bra, och han tvingar detta på en kvinna i sin omgivning på det mest brutala vis. Hon tvingas ta emot hans ”gåva”, och dessutom förväntas hon vara tacksam för den eftersom det är en överraskning och sånt ska en uppskatta.

Jag tänker också på det oerhört obehagliga konceptet oförberedda frierier, alltså att nån typ ~*går ner på knä*~ helt oväntat och ba ”vill du leva resten av ditt liv med mig”. Kan fan inte tänka mig en mer obehaglig och trängd social situation. Oavsett om en skulle vara taggad eller inte så är det en sån grej som jag tycker att det är rimligt att diskutera igenom ordentligt innan.

Jag tänker också att dessa överraskningar är en integrerad del i romantiken, och att dessa överraskningar ofta ges från män till kvinnor som ett bevis på ”kärlek”, men egentligen handlar många av dem om kontroll. Mannen avgör när och i vilken form ”kärleken” kommer, och kvinnan måste ta emot den. Om hon inte uppskattar det är det hennes fel och hon är troligen otacksam och bortskämd.

Överlag tycker jag att det är oerhört obekvämt att få någonting som någon annan har valt ut åt mig, och etter värre blir det om det ska vara en ”romantisk” present som kommer helt utan förvarning. Sånt gör mig bara obekväm, jag tycker att det är jävligt jobbigt att tvingas reagera på den typen av grejer.

Det hela bygger på synen att kvinnor inte har så mycket viktigt för sig i sina liv, att de alltid ska vara tillgängliga för mäns olika upptåg och dessutom bli glada för uppmärksamheten.

6 reaktioner till “Romantiska överraskningar.”

  1. Det här var det mest befriande jag har läst på länge. Har brottats mycket med den uteblivna ”klassiska romantiken” i mitt förhållande. Egentligen tycker jag ju att det är skönt då jag också finner det lätt obehagligt, men den gnagande tanken på att ”det ju ska vara så där, varför har inte vi det så?” har jag haft svårt att släppa. Nu är den väck. Tack!

  2. Jag har överraskat barn, familjemedlemmar, vänner, släktingar och partner med både presenter och aktiviteter. Jag hoppas verkligen att det inte var obehagligt för mottagarna.Eller tycker du att det just är i kärleksrelationer det kan bli fel? När bli nåt en romantisk överraskning?När man har en sexuell relation till mottagaren?

  3. Ja Gud vad jag håller med!!!! Åh, har aldrig ALDRIG i hela mitt liv, som nu ändå bestått av rätt många (kassa) förhållanden, varit bekväm med detta, trots att min feministiska analys varit obefintlig, och så har jag fått skit när jag svarat ”nej aldrig!” på frågor av typen ”skulle du tacka ja om jag gick ner på knä under en fotbollsmatch?”. Hatar presenter och därför dessutom blivit en såndär ”svårt tjej att köpa presenter till”. Vadå svår? Lär känna mig ordentligt och var lite lyhörd så ska du se att det går lättare.

  4. Vad är din åsikt om kvinnor som friar till kvinnor? Är den densamma som män som friar till kvinnor?

  5. Att din blogg finns är så himlans bra!! Alla tjejer och killar borde läsa den. Den visar så tydligt vilka strukturer det finns i samhället, gör det tydligt så att förhoppningsvis de tjejer som läser detta kan bryta de så att de inte blir förtryckta.

  6. Håller med till stora delar. En gång var jag sjuk och ställde in en dejt med en kille jag träffat i typ en månad för jag kände mig som en påse skridskor (och såg ut som en) och så dyker jäkeln upp HEMMA HOS MIG med glass och ”vill ta han om mig”. Och jag stod där i nattlinne och ville bara vara ifred. Herregud vad obehagligt. Kan ju tillägga att jag inte släppte in honom, och att jag slutade dejta honom tämligen kvickt.

    Nä, äkta romantik handlar om connection, förståelse och ömsesidig kärlek. Den som tror att en bukett blommor och en påtvingad spontantripp till någonstansistan kan ersätta det har missuppfattat hela grejen med socialt samspel.

    //Emma Hå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *