Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Sluta hacka på bimboidealet och se er egen delaktighet.

Hittade denna bild på facebook:

Funderade en smula på saken och kom fram till att jag inte har sett utseendet till vänster presenteras som något slags ideal i något sammanhang på otroligt länge. Snarare så är det den senare looken som brukar lyftas fram, det lite ”alternativa” och ”rockiga” men samtidigt gulligt och värdigt. Att det inte ska vara vulgärt är viktigt, men det ska fortfarande ha en så kallad ”egen touch” trots att den mycket väl kan vara hur representerad inom populärkulturen som helst. Jag tänker på program som handlar om tatueringar, på mtv-pop med ”rockiga” inslag, på Lady Gaga, Ed Hardy och så vidare. Denna ”kultur” tar extremt mycket plats och är långt ifrån alternativ i någon egentlig mening, den bara lånar vissa stiluttryck.

Jag har skrivit innan om hur folk tenderar att låta bimbostilen stå som modell för alla former av utseendehets. När man diskuterar plastikoperationer så är det nästan alltid typ Kissies jättepattar som tas upp, inte betydligt vanligare ingrepp såsom bukplastik för kvinnor efter graviditet. Grejen är att det så kallade bimboidealet knappt ens existerar längre, framförallt inte i en svensk kontext. De flesta kvinnor vill inte se ut som Kissie och tjejer som ser ut som Kissie bemöts ofta med stora mängder förakt. Ändå får bimbostilen stå som ”skurken” i allt från kommersialiseringen och likriktningen av kulturen, kvinnoförtrycket som sker i och med objektifieringen av kvinnor, utseendehets och så vidare, trots att det andra alternativet inte är mindre av ett ideal på något vis. Jag skulle till och med säga att det kan tendera att vara mer oförlåtande.

Jag tror att människor som uppfattar sig själva som alternativa väljer att lägga skulden för den enorma utseendehets som drabbar kvinnor för att man vill svära sig fri från ansvar själv. Man vill gärna uppfatta sig själv som något av en underdog, en person som står upp för något som inte finns representerat i samhället i stort. På det viset kan man, i alla fall inför den egna gruppen, komma undan med att vara minst lika sexistisk och utseendefixerad som samhället i stort men inom ett ideal som man själv framställer som alternativt.

Samma resonemang kan för övrigt appliceras på bilder som bygger på att kurviga brudar är snyggare än superanorektiska.

Sluta hacka på bimboidealet och se istället er egen del i detta samhälle där kvinnor alltid alltid bedöms efter sitt utseende.

Tack!

19 kommentarer till Sluta hacka på bimboidealet och se er egen delaktighet.

 • Marielle skriver:

  Sånt där är så pinsamt, inte bara för att denna sk bimbostil alltid ska misstas vara ett stort ideal men även för att jag inte kan komma på någon planet den brunkrämspiffade bruden ses som ett ideal på. Det finns snygga brudar med fejkbränna & plastnyllen men en sådan kunde den lurifaxen som gjorde inte jämföra med.. & den tatuerade ’alternativa’ tjejen skulle såklart tvunget portätteras av en ung, välsminkad (tror inte en millimeter av det ansiktet inte är täckt av kladd) donna med pigga ögon & fixat hår.

  Sånt här är inte kul, det är bara elakt & dumt.

 • Lo skriver:

  Nu tror jag dock inte att bilden är ett sätt att kritisera utseendeideal för kvinnor (i allmänhet), utan mer ett sett att positionera sig och visa upp sin åsikt i en smakfråga.

  Jag tror visserligen att de allra flesta unga människor i väst skulle välja bild till höger om de fick frågan vilken bild/tjej de upplevde som mest attraktiv/snygg, det är ju visserligen bara en gissning från min sida men personen som skapat bilden har uppenbarligen valt en väldigt osmickrande bild av stilen hen ogillar medan den bild som representerar stilen hen gillar är mer ”smakfull”, detta för att få fram en poäng. Personen till vänster (eller någon med samma stil) hade antagligen kunnat uppfattas som attraktiv av de flesta under andra omständigheter om hon var med på en bild med annan ljussättning och gjorde en mindre vulgär min.

  Bimboidealet A lá Kissie är kanske inget stort ideal i dagsläget, men en mer nedtonad variant av det, likt tjejen på bilden fast utan putmunnen och kanske liite mindre bränna ÄR ganska vanligt inom vissa kretsar, se bara på valfri tv-serie som utspelar sig i USA bland festglada överklassungdomar.

  Personen som gjort bilden vill väl helt enkelt säga att ”Varför gillar folk den här stilen och inte den som jag gillar?”, lite fånigt och omoget egoistiskt tänkande kanske, men det är det mycket som är.. Ingen idé att kritisera det för att det inte är någon bra kritik av utseendehets när det antagligen inte är det hen försöker göra heller.

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Jag upplever iaf att folk kritiserar just bimbos väldigt ofta för att slippa fundera på deras egen delaktighet i utseendehets etc.

 • Iso skriver:

  Jag tänker på det där rätt ofta. Jag umgås i grupper där det är vanligt att folk har MÅNGA olika piercings, andra mods och tatueringar ändå händer det rätt ofta att folk kläcker kommentarer om ’ankläppar’ och blondiner. Väldigtväldigt märkligt att se ner på en sorts utseendeintresse när man själv är så fruktansvärt fåfäng.

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Ja, precis. Man kan såklart tycka att en enskild stil är ful, men att anklaga dem för att vara ytliga i ngn högre utsträckning blir ju bara fel.

 • Saga skriver:

  Jo, jag har tänkt på det där jag med och för mig är egentligen tatueringar samma sak som skönhetsoperationer. Båda ändrar utseendet och är permanenta, sen råkar det ena vara mer accepterat än det andra.

 • Antigymmet skriver:

  I ett P1-program om den allmänna mentala hälsan hos unga kvinnor konstaterade man att idag har man som ung ett stort urval av subkulturer att sluta sig till (däribland den som Kissie tillhör, för precis som du konstaterar är även den en minoritet och verkligen inte det rådande idealet), men att det inte finns någon mångfald i kroppsideal – oavsett hur man klär sig ska man vara smal. Det skapar stor otrygghet och är en ständig källa till diskussion (Kissie liksom förväntas vara smal men ändå kritiseras det oavbrutet). Kritiken mot bimboidealet handlar förvisso ofta om det konstgjorda, men det förekommer ju (som du säger) i många andra sammanhang och även tatueringar är konstgjorda och ett sätt att försköna artificiellt. Bimboidealet verkar vara extra provocerande (både bland så kallande alternativa subkulturer och i den mer allmänna kulturen) och det har det varit länge. Jag tror det bland annat kan handla om de misstankar man riktar mot kvinnor som utnyttjar stereotypa kvinnliga attribut för att skapa fördelar för sig själv – sådant anses vara både förbjudet och ”billigt”. Själv förstår jag inte varför någon utsätter sig själv för att ha enorma bröst, ett ganska plågsamt heltidsjobb att ha dem på plats.

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Ja, så är det absolut. Smalhetsidealet härskar alltid.

   Jag tror att hetsen mot bimboidealet är lite en effekt av horan&madonnan-diktonomin. Bimbos ses som ”dåliga flickor”.

   • Antigymmet skriver:

    Definitivt, men eftersom det ”dåliga” nästan alltid ligger i de sexuella associationer betraktaren gör, blir det extra svårt att förklara varför just bimbon blivit symbol för det extra dåliga när kvinnor oavsett utseende och social tillhörighet sexualiseras i media. Kan det vara så att allmänheten blir provocerad av att någon väljer att sluta sig till en grupp som redan stämplats som förbjuden i sociala sammanhang, alltså att någon frivilligt och medvetet ansluter sig till det som är ”extra dåligt” och på så sätt gör sig själv till något som uppfattas som en självvald måltavla för hat?

    • Antigymmet skriver:

     Efter en snabb titt på blogginläggets bild igen vill jag bara tillägga att kvinnan till höger i bilden har ju definitivt försatts i en mycket sexualiserad situation (ligger i en säng utan särskilt mycket kläder på kroppen och med ett sådant där milt, inbjudande ansiktsuttryck som är så vanligt när kvinnor ska framställas i exempelvis reklamsammanhang, se http://saljgrejmedtjej.se/). Att kvinnan till vänster provocerar handlar bara om några underliggande associationer hos betraktaren.

 • C skriver:

  Jag brukar ofta störa mig på F******’s poster, men är för mjäkig för att skriva något. Vad snopen och glatt överraskad jag blev när världens bästa bloggare kommenterade bilden! Du satte precis ord på mina tankar (och fick mig att tänka till, som vanligt.) Tack för att du finns!

 • Zombie skriver:

  Mycket bra skrivet!
  Har själv tänkt på det i samband med den här andra bilden, där man jämför typ Kirsten Dunst och Marilyn Monroe och menar på att folk idag föredrar Dunst för att hon är skinny och yatta yatta. Jag har ALDRIG sett/hört en konversation där någon har uttalat sig negativt om Monroes former, del ett. Del två så känns det helt sjukt att det skall göras sådana ”planscher” till att börja med, där man tvunget måste mäta kvinna mot kvinna/utseende mot utseende.
  Här är bilden jag talar om: https://p.twimg.com/AjTa9pHCIAEJNAZ.jpg:large

  Det enda jag kan tänka mig att de syftar på där är skinny vs. supersize, men då har de valt helt fel kvinnor för att symbolisera det hela. Argh. Ohwell.

 • Arvid skriver:

  Bra skrivet!! Jag har tänkt på det här men inte kunnat formulera mina tankar riktigt, då är det ju alltid skönt att läsa någons analys av samma problem.

  Jag har tänkt på en annan sak också runt det här med hur tjejer och kvinnor behandlas och målas upp på nätet. Den här geek-kulturen som uppstått på nätet med memes och allt utgår ju ifrån en manlighet som inte är den klassiska macho-mannen och därför ofta hånar macho-männen, men i sina framställningar av kvinnor är minst lika sexistiska. Fast man tar också avstånd ifrån just ”ankmunnarna” och det överdrivna smalhetsidealet. Man har alltså en jävligt ytlig kritik av könsroller (macho-mannen och bimbon). Samtidigt som man fortsätter sexualisera kvinnor och har en och annan rolig post om kvinnor som gör mackor osv. Patriarkat i ”snälla-nördar-som-inte-är-som-de-elaka-douch-killarna”-förpackning.

  Det blir också dubbeleggat när man å ena sidan lägger upp massa bilder på ”snygga” brudar (gärna i typ pokemon-tränar-kläder) och fortsätter sexualisera kvinnor hela tiden, men även hånar ”bimbos” och ”billiga” brudar. Man gör kvinnor till sexuella objekt, och sen när de agerar utifrån den rollen, söker uppmärksamhet och bekräftelse som just sexuella objekt, då hånas och förolämpas de! Snacka om att ta sig privilegier…

  Hoppas du/ni förstår vad jag menar.

 • Anna skriver:

  Det hela handlar väl i grund och botten om att vissa män lever i villfarelsen om att de är fina killar bara för att de föredrar Zoey Deschanel framför Pamela Anderson, och inte fattar att det inte handlar om vilken typ av kvinna de föredrar, utan det faktum att de tycker deras preferenser borde vara allmänrådande. Precis som såna som tror att de gör kvinnor en tjänst genom att hylla den kurviga kroppen och racka ner på den smala, när problemet inte ligger där, utan i det faktum att de anser sig ha den självklara rätten och tolkningsföreträdet till hur en kvinnas kropp ska se ut för att vara rätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv