The Secret är en entreprenörsreligion.

Blondinbella gör reklam för entreprenörsreligionen The Secret eller, som den också kallas, attraktionslagen genom att posta en bild på en sida där Buddha citeras. Man får anta att han figurerar i egenskap av ”vis man” på samma sätt som allt Gandhi säger brukar tas för sanning.

Jag tänkte att jag skulle återposta ett inlägg som jag skrev angående just The Secret förra gången Blondinbella tipsade om böcker som har med det att göra. Här kommer det. Om du vill se inlägget i sin helhet kan du läsa här:

Detta var väl ungefär den boklista som man kunde förvänta sig av en entreprenör som Blondinbella, men jag vill ta tillfället i akt att berätta lite kort om den så kallade ”attraktionslagen” som både boken The Secret och Attraktionslagen – så får du den att verka till din fördel handlar om. Eventuellt även boken Det blir alltid som man tänkt sig.

Attraktionslagen är en slags modern entreprenörsmyt som går ut på att om man önskar något tillräckligt starkt, visualiserar att man har det och även agerar som om man hade det så kommer det också att dras till en. Attraktionslagen beskrivs som en naturlag, att om man agerar som om man var rik/framgångsrik etc så kommer dessa värden också att dras till en. Denna ide populariserades i och med boken The secret. Jag har inte läst boken men jag har däremot kollat runt lite på The secrets officiella hemsida där det stod lite kort om läran. Här är lite utdrag om hur man ska använda attraktionslagen för att få pengar:

Money is magnetic energy. You are a magnet attracting to you all things, via the signal you are emitting through your thoughts and feelings.

Pengar är alltså ”magnetisk energi”. Såhär ska man göra för att få pengar:

Be clear about the amount of money you want to receive. State it and intend it! Don’t think about how much you can earn, but how much you want to receive.

Först ska man alltså bestämma sig för hur mycket pengar man vill ha. Inte hur mycket man kan tjäna utan hur mycket man vill ha.

Speak, act, and think from the mindset of being wealthy now. Eliminate thoughts and words of lack such as ”I can’t afford it”, ”It is too expensive”.

Så ”hemligheten” är alltså att verkligen önska sin pengar och att agera som om man redan hade pengar.

Be certain that money is coming to you.

Var säker på att du kommer att få pengarna!

På detta vis kommer du alltså att förvandlas till en pengamagnet! Såhär funkar det:

Wealth is a mindset. Money is literally attracted to you or repelled from you. It’s all about how you think.

Okej. Attraktionslagen funkar alltså såhär: Du är en ”magnet” som drar till dig saker i din omgivning beroende på hur du tänker. Ha en önskan om någonting. Visualisera att du har den här saken som du vill ha, vad du ska göra med den och så vidare. Sedan ska du önskar saken jättemycket och också verkligen tro att du kommer få den här saken. Detta funkar eftersom välstånd är ett ”mindset” och helt enkelt beror på hur du tänker.

Såhär va: positivt tänkande och att se möjligheter är en sak men detta är fan inte positivt tänkande, det är ren vidskepelse! Många rika och mäktiga människor kan vittna om att detta fungerar men egentligen finns det ingenting som säger att det är på grund av denna attraktionslag som de har fått sitt välstånd. Det finns ju en massa människor som har prövat detta utan att lyckas, men det bekväma är ju att förespråkarna då kan skylla på att de inte önskat sig att det ska gå tillräckligt mycket eller att de tvivlat på att det ska funka. Och det är ju inte konstigt att man tvivlar om det faktiskt inte funkar! Detta kallas av vissa för vetenskap ty detta har ju funkat för en massa personer. De som det inte har funkat för kan direkt viftas bort som oseriösa eller inte tillräckligt tålmodiga. Perfekt!

Jag ser attraktionslagen som en slags entreprenörsreligion. Många personer som sysslar med företagande är väldigt inne på det här med positivt tänkande som en väg till framgång och vissa drar det till och med så långt som att det skulle vara någon slags naturlag. Att det är nödvändigt att vara positivt och se möjligheter istället för hinder om man ska driva företag är ju inget konstigt, däremot att säga att den som vill ha pengar kommer att få det om hen bara önskar det tillräckligt mycket är något helt annat.

Det bekymrar mig att det här sättet att se på framgång, inte något som man får primärt av goda förutsättningar, skicklighet och till viss del tur utan något som kommer till en bara man vill ha det tillräckligt mycket, har blivit mer och mer populärt i breda kretsar. Problemet är att man skapar bilden av att den som inte har det bra helt enkelt inte vill tillräckligt mycket vilket är att individualisera och mystifiera ojämlikhet i samhället till en extremt hög grad.

10 reaktioner till “The Secret är en entreprenörsreligion.”

 1. Jag tycker att ”Eliminate thoughts and words of lack such as ”I can’t afford it”, ”It is too expensive”.” är rent obehagligt. Speciellt med följden ”Be certain that money is coming to you”. Vill inte ens tänka på vad det leder till i form av människor som tar lån (de har ju råd) som de inte kan betala (för pengarna kommer ju!) bara för att kunna leva ett rikemansliv.

 2. Och drabbas man av olycka eller t.ex arbetslöshet beror det på fel inställning. Yay. Jag tror alla arbetsförmedlare i världen är anhängare av The Secret.

  1. Jag gissar att citat kan ha att göra med tanken att det inte finns något essentiellt ”själv”, ett grundläggande ”jag”, eller en själ som har en person, utan att människan i varje stund är summan av sina tankar och känslor och erfarenheter. Alltså skulle citatet lika gärna kunna användas för att förkasta kristendomens idé om själen eller den kartesianska tudelningen i ande och materia. Lika gärna.

 3. Läste boken för ett tag sedan och det är baske mig inte ofta jag blir så arg av att läsa en bok. Främst för att det var väldigt mycket uppmaningar som ”ha som mål att aldrig klaga på någonting”, vilket ärligt talat är ett skitdåligt råd som ingen borde följa. Dessutom handlar 90% av boken om hur du attraherar just pengar. Att försöka dra till sig vettiga saker typ högre välfärd, mindre arbetslöshet etc. verkar inte ens vara ett alternativ.
  Dessutom tycker jag det är himla taskigt att anse att alla som har det sämre än en själv bara har det så för att de inte tänker tillräckligt positivt. Snacka om att försöka radera bort jämställdhets och klassfrågor.
  På sätt och vis kan det väll jämföras med vanlig hederlig bön, jag känner dock inga abrahamister som ber om pengar.

 4. Jag tycker att det är smutsigt att det är just pengar attraktionslagen (kanske kallas den enbart så vad gäller The Secret-kopplingar? Jag tror det var en annan benämning vad gäller att attrahera öht) förknippas med. Kommer ihåg då jag läste en wikipediatext om det hela & det stod någonting i stil med att en kan fokusera på att attrahera vad som helst.. ”TILL & MED PENGAR”. Till & med. Herregud. Som om det vore det bästa som går att få tag på i världen.

 5. Det här känns verkligen religiöst. Och så tittar man snett på fundamentalister som ser sjukdomar och olycka som ett straff från gud. Det här är ju exakt samma sak. Om du inte lyckas, har din tro inte varit tillräckligt stark. Helt identiskt tänk! Jag blir mörkrädd.

 6. Och värst av allt är att då har man verkligen ingen anledning till att hjälpa någon annan. De som sitter med barn som svälter, törstar, dör av botliga sjukdomar, de får skylla sig själva litegrann. Allt de behövt göra är att tänka ”nu har jag massa pengar”, och poff! Problemen lösta. Men vad gör dom? Dom sitter och tänker ”åh, mitt barn dör. Nu dör mitt barn eftersom jag inte har några pengar till mat.” Och så blir det precis så. Bevis! Om bara alla följde The Secrets lärdomar kunde vi allihop bli jätterika, alla kunde köra stora bilar och ingen behövde någonsin jobba. Hurra! Jag ser inte vad som kunde gå snett här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *