Tillfällig konsumtionskritik.

Såhär alla hjärtans dag till ära så brukar folk passa på att ta fram konsumtionskritikern inom sig och anklaga det hela för att vara ett kommersiellt jippo. Det är förvisso sant, men herregud, vilken högtid är inte ett kommersiellt jippo? Jag kan, helt ärligt talat, inte komma på en enda. Alla högtider utnyttjas för att saker och ting ska bli sålda. Men inte nog med det: livet är fan ett kommersiellt jippo.

Jag hoppas att ingen tar illa upp för detta nu men jag tycker att det blir lite fånigt att hela året gå omkring i konsumtionsdimma för att sedan, en enda dag om året, ta fram konsumtionskritiken som vilat tryggt mellan h&m-besöken och modetidningsgenomläsningarna. Den som öppnar sina ögon året om kommer snabbt inse att hela våra liv fullkomligt genomsyras av konsumtion, inte bara för att vi behöver konsumera vissa produkter för att äta och ha ”anständig” klädsel. Varenda liten händelse i våra liv utnyttjas som ett argument för ökad konsumtion: den som har pojkvän ska regelbundet investera i sexiga underkläder, den som är singel likaså, den som tar studenten ska köpa saker för flera tusenlappar ty det ”händer bar en gång”, den som svär någon evig kärlek ska lägga tusentals kronor på en klänning de bara kommer använda en enda gång, den som ska komma i form bara måste köpa tuffa träningskläder för att bli motiverade och vi ska även köpa tidningar för att skapa habegär efter konsumtionsartiklar.

Och i jämförelse med allt detta så är alla hjärtans dag en liten fjärt i rymden. Den vanligaste formen av konsumtion denna dag är väl en trevlig middag, bio, blommor, choklad eller någon gullig liten nalle. Ärligt talat så är det ingenting i förhållande till den konsumtionshets som pågår varje dag.

Det är inget fel med att kritisera specifikt alla hjärtans dag för att handla om konsumtion heller, men jag skulle önska att folk kunde hålla kvar detta insikt även andra dagar på året. Men hur som haver: glad alla hjärtans dag!

10 reaktioner till “Tillfällig konsumtionskritik.”

    1. Jag har väl inte skrivit att det inte är okej att den ogillas, bara att man bör vidga sin konsumtionskritik.

  1. Jag håller med, men en anledning till att den här kritiken kanske är starkare kring just 14 februari (det förekommer väl i och för sig konsumtionskritik kring andra högtider också), är kanske att romantisk kärlek allmänt värderas högt i vårt samhälle, och att det då upplevs som provocerande att utnyttja det för att tjäna pengar. Att utnyttja julen och påsken på det sättet kanske inte provocerar lika mycket, eftersom de kristna värdena ändå har mist sin betydelse för många i vårt sekulariserade samhälle. Själv lade jag faktiskt ned 14 kronor på en gåva idag.

      1. Tack, bra; det kanske var det att det förekommer ord relaterade till pengatjänande och sådant som gjorde att det tolkades som något som skickats i reklamsyfte.

        1. Mycket möjligt. Det var i alla fall inte din identitet som avgjorde eftersom den andra kommentaren kom igenom utmärkt.

  2. Det är lång tid mellan trettondag och påsk. Alla anledningar att fira däremellan är välkomna. Valentinsdagen har kommit in sent i Sverige, men i den något större världen är det en jättegammal tradition.

  3. Ja, det är faktiskt rätt märkligt det där. Ser inte alls lika många hetsa upp sig kring konsumtionshysterin vid jul, studenten, midsommar, påsk m.m.. Kan tänka mig att det spelar in att det inte är en från grunden svensk tradition, eller vad tror ni andra? Jag upplever i alla fall att folk kritiserar Halloween på ett liknande sätt, fast då drar de även till med att det är ett ”amerikanskt kommersiellt jippo”. Därför tänker jag att man kanske resonerar liknande om Alla Hjärtans Dag (även fast jag inte upplevt det vara lika vanligt att människor faktiskt uttrycker det).

    Jag tycker helt enkelt att det ibland verkar som om de enda högtider som är OK är de som fått en mera svensk och kristen stämpel, de andra ska det gärna pissas lite på. Vem bryr sig om att man konsumerar överdrivet mycket på julen? Det hör ju julen till! Men det där dumma, amerikanska påhittet där man kanske konsumerar lite extra för att visa sin kärlek, det kan vi spy på. Många verkar ju också ha den uppfattningen att dagen kommit till bara för att köpmännen ska kunna tjäna mer, precis som folk tänker kring Halloween. Båda är dock gamla traditioner utanför Sverige och kom inte till för konsumtionens skull.

    Framför allt så är det ju som du skriver, att det man konsumerar på Alla Hjärtans Dag bara är en fjärt i rymden. Visserligen kan det vara värt att kritisera även fjärtarna, eftersom de är en del i hela karusellen, men kritiken är så himla massiv vid denna högtid och inte alls så massiv vid t.ex. julhelgen.

  4. Hatar också argumentet ”men man kan ju köpa choklad/blommor/en present till sin älskade vilket dag som helst”. Hur många gör det? Det är klart att det vore bättre om folk kom ihåg varandra med en blomma nu och då istället för bara en dag om året, men jag fattar inte vad det är för slags argument emot ändå.

    I Finland heter det vändagen och man kommer ihåg alla nära och kära, inte bara den/dem som man är romantiskt involverad med. Man skickar kanske ett vändagskort och den extra lilla uppmärksamheten får folk att må bra. Tänkte själv hela dagen igår på min styvfarmor och mormor som inte finns mer, och som alltid kom ihåg mig med ett kort på vändagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *