Utbildning är fan i mig visst gratis.

Idag villa jag nästan stämma in i Linda Skugge-kören om bortskämda ungdomar när jag fick en kommentar och att utbildning minsann inte alls är gratis, eftersom man måste betala tillbaks de pengar man lånat för sitt uppehälle under tiden som man gått på sitt statligt finansierade universitet.

Fast… ”hög utbildning är gratis”? Fan heller. Jag betalade 300 000 för min utbildning, det kallas studielån och är oftast det enda sättet för en student att försörja sig. Visst, det kostar dig inget när du pluggar, men sen ska det betalas tillbaks.

När man säger att utbildning är gratis menar man ju oftast själva utbildningen, inte maten du måste ätaellerlägenheten du måste bo i när du pluggar. Man syftar till om man måste betala pengar till högskolan eller ej.

I Sverige är utbilning gratis (det finns kurser man måste betala för också, men överlag är det gratis). Förutom att du FÅR utbildningen, som man i de flesta länder måste betala pengar för, så får du ett bidrag på 3000 spänn i månaden för studiematerial. Du får dessutom låna pengar utan säkerhet av staten. Detta är visserligen pengar man måste betala tillbaks men å andra sidan såleder utbildning för de flesta till högre lön. Så det är väl egentligen inte mer än rimligt att den som utbildar sig gratis på statens bekostnad kanske skulle kunna betala tillbaks delar av det staten har bidragit med för att man ska kunna käka och bo under den perioden.

Levnadskostnader finns alltid. Att du måste stå för dem även när du pluggar är inget konstigt. Men utbildning, det är fan i mig gratis.

13 reaktioner till “Utbildning är fan i mig visst gratis.”

  1. håller med till viss del, men att det positiva scenariot du beskriver gäller bara dem som det går bra på, dem som det flyter på för! Det gäller inte alla.

    Många får ekonomiskt stöd av föräldrar etc, klarar av att arbeta extra under studietiden vilket långt ifrån alla klarar. Vissa får äta makaroner med ketchup i 3-4 år och har tex inte råd att ens gå till doktorn om de behöver, vilket påverkar studieresultaten.
    Sen är det skillnad om du kommer ut och får ett hyfsat välbetalt jobb eller om du utbildat dig tex inom vården. Då är typ 10 000 kr om året i 25 år ganska saftigt och påverkar din vardag.

    Om du drabbas av en sjukdom, vilket du kanske inte kunde förutse, och tvingas leva på sjukpenning, så är du åter i en situation där du knappt har råd med mat.

    Blir du utförsäkrad pga moderaterna, som jag blivit och sitter med en studieskuld på 250 000 kr samtidigt som du söker söker försörjningsstöd, kan det vara bra att veta att CSN-räkningar inte ingår i det skyddet och du kan inte betala alls.

    Så det är en sanning med modifikation att det är gratis, att plugga om du är i situationen att försöka göra en ”klassresa” , ”ordna upp ditt liv” ”ta ansvar” ”ta saken i egna händer” för att samhället försöker bedyra att alla har samma chans och att ”det är bra lånevillkor” då kan du försätta dig i många år av större problem än du hade haft om du aldrig gjort det

    Sen menar jag absolut inte att det du skriver är fel, det är sakligt rätt, så sett….

    1. Klart det är en klassfråga. Därför är jag för medborgarlön, dvs en summa man kan leva på som ska tillfalla alla, tillsammans med en hög skatt. Då skulle man slippa hora för csn/socialen/ams för att kunna överleva ochman skulle spara enorma summor på byråkrati. Men jag lackar på folk som kommer och påstår att utbildning kostar, för det är fel. Svenskar har enorma möjligheter till utbildning om man jämför med många andra länder.

      1. Ja… vad är detta med medborgarlön förnågot?
        Finns det något politiskt parti som föreslår det, eller vad kommer begreppet ifrån?
        Har aldrig hört om det förrän nyligen och blev intresserad och vill veta vad det är…
        bra skulle det vara, ja. Alla dessa bidrag får verkligen människor att bara känna sig som andrasortering och skräp

        1. Medborgarlön är kortoch gott att alla medborgare över 18 ska vara berättigade till en summa som täcker levnadskostnader. Syftet är att människor ska vara mer fria i sin vardag eftersom det blir mindre horande för staten för den som saknar jobb och att det blir lättare att säga upp sig osv eftersom man ändå kan lita på att en viss summa pengar inkommer. Det finns flera fördelar, bland annat att mycket av den byråkrati som finns idag skulle kunna skäras ner på, vilket skulle vara en enorm besparing. Dessutom skulle människor i högre grad kunna vara trygga och byta jobb etc om de ville.

          Inget parti driver denna fråga i dagsläget men liberaldemokraterna, som för tillfället är en rörelse mer än ett parti, har det i sitt program. Från början är det en kommunistisk modell, men den går att försvara gott och väl ur en socialliberal synvinkel också.

  2. tack för att du tar dig tid att svara. intressant.
    tycker det verkar vara en ypperlig idé men synd att det nog aldrig kommer bli så…
    skulle vara ascoolt om man kunde fokusera lite på vad man vill och känner istället för bara pengar. skulle säkert löna sig samhällsekonomiskt också.
    vet inte hur jag hittade din blogg men bra är den

  3. Medborgarlön är ett nytt begrepp för mig. Låter som en bra grej. Det får du gärna skriva mer om. T ex, finns det några nackdelar med det?

    1. Rent teoretiskt har jag svårt att se nackdelar, men man kan aldrig veta innan man provat. Ekonomi är ju avancerat.

      1. Skulle inte en nackdel kunna vara att vissa väljer att enbart leva på medborgarlönen? Jag förstår att den förmodligen inte skulle ge utrymme för några utsvävningar i vardagen (typ restaurangbesök, shoppingrundor etc.), men det känns fortfarande inte omöjligt att folk skulle välja att enbart leva av pengarna från medborgarlönen.

        1. Fast samma problem finns ju med socialbidraget. Skillnaden här är dels att man tjänar pengar för varje arbetstimme, vilket man inte gör med socialbidraget, det dras av i takt med hur mycket man tjänar. Det gör att folk hamnar i bidragsfällor. Eftersom medborgalönen tillfaller alla oavsett så kommer alla tjäna på att jobba, så incitamentet ökar. sen finns det väl alltid ngn som väljer att leva enbart på den men jag tror inte att det kommer vara standard, de flesta vill trots allt ha pengar till annat än mat och boende.

      2. När jag tänker vidare på det, borde det inte bli inflation, eller kanske till och med hyperinflation? Vi har ju ett inflationsmål just nu på 2 procent om året, men det lär bli omöjligt att hålla om alla helt plötsligt får mycket mer pengar att lägga på saker och ting (med undantag för dem som levt på bidrag innan medborgarlönen).

        1. Jag har inte koll på ekonomi på det sättet så jag kan ärligt säga att jag inte vet. Däremot har jag vänner som läser nationalekonomi som tycker att förslaget är skitbra. Grejen är att ML ska motsvara levnadskostanderna och kombineras med en ganska hög plattskatt. Jag kan skriva ett längre inlägg om det senare, många verkar vara intresserade.

          1. Jag kan också tänka mig att det skulle vara bra med en medborgarlön, jag tror dock att det är viktigt att man i sådana fall inför den stegvis. Viktigt är också att ta reda på nackdelarna på förhand, så man vet hur man ska tackla eller förebygga eventuella problem – för vad jag vet har inget annat land infört någon sådan lön? Men men, det verkar ju dröja innan en medborgarlön kan införas (om inget riksdagsparti driver frågan menar jag), om det överhuvudtaget kommer att ske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *