Vettiga Feminister™.

Det finns en grupp feminister som jag kallar för Vettiga Feminister™. Dessa är den slags feminister som får beröm för att de är vettigare än andra feminister. Det är den typen av feminister som ickefeminister tycker är vettiga och okej. Ofta handlar det om att Vettiga Feminister™ inte är lika ”extrema” eller ”radikala” som andra feminister.

En behöver såklart inte vara lika extrem som jag för att en är feminist. Däremot finns det en stor risk med hela idén om den Vettiga Feministen™ . Grejen är att vem som är en sådan nästan alltid definieras av ickefeminister, och alltså blir denna såklart en person vars åsikter ligga så nära ickefeministernas som möjligt. Att eftersträva att vara den Vettiga Feministen™ blir således att eftersträva bekräftelse från patriarkalt håll, bekräftelse från människor som inte delar feminismens grundvärderingar. Varför ska en som feminist göra detta?

Vissa menar att en på det här sättet kan föra någon slags dialog med ickefeminister. Jag menar att det är ett stort problem att tro det, för det kommer göra att en anpassar sina åsikter efter deras agenda, att en anpassar sig för att de ska tycka att en är en Vettig Feminist™. Dialogen sker alltså på deras villkor, det är de som får rätten att definiera vem som är vettig och inte, och du kommer vara tvungen att anpassa dig så att du har vettiga åsikter.

De flesta som talar om Vettiga Feminister™ är inte särskilt intresserade av att ta till sig feminism. Att de ens talar i dessa termer implicerar ju att de tycker att vett är ett undantagstillstånd när det kommer till feminism. Det är väl ganska uppenbart att en sådan person inte vill förstå feminism?

Ofta så tycker olika Vettiga Feminister™ att jag ska bli mer som dem, mer vettig. Om du blir mer som oss så kommer vi att kunna föra en dialog med patriarkatet menar dem. Och jag säger: nej. Jag vill inte vara någon Vettig Feminist™, jag vill inte föra någon dialog med patriarkatet, jag tänker inte gå med på den här uppdelningen i vettiga och ovettiga feminister som patriarkatet gör åt oss, jag tänker inte låter dem definiera mig, definiera feminismen.

När Vettiga Feminister™ säger att jag ”förstör” genom att skrämma bort människor från feminismen så accepterar dem samtidigt de patriarkala fördomarna om feminismen. Nej, det är inte jag som är problemet för feminismen, det är patriarkatet. Om en person skräms bort från feminism för att jag sagt något dåligt så var hen troligen inte särskilt mycket att ha från första början. Om en enskild feminist får något att tycka att det är lika bra att lägga kvinnokampen på hyllan, då var hen nog inte så jävla engagerad i kvinnokampen från första början.

Att Vettiga Feminister™ försöker få feminister att utöva denna självcensur är problematiskt. Det kommer i slutänden göra, och har troligen redan lett till, att vi börjar uttrycka oss mer och mer på patriarkatets villkor, allt för att vi ska passera som Vettiga Feminister™. Tack men nej tack, jag tänker inte spela på deras spelplan, inte ens för en liten stund.

18 reaktioner till “Vettiga Feminister™.”

 1. Om en Vettig Feminist™ är någon som ser risken i att generalisera och tala i termer av att ”alla män förtrycker kvinnor”

  Någon som tror att detta leder till polarisering och ytterligare klyftor, aldrig en vettig kamp

  Ja då är jag en Vettig Feminist™

  //kränkt™

  1. En får gärna kritisera mina idéer, men att kritisera min retorik pga ”skrämmer bort män” tycker jag är att försöka anpassa feminismen efter patriarkatet.

   1. Tycker det är skit att hålla på så som Wallin mfl. och komma med hintar om att du hindrar feminismen från att växa etc. Samtidigt att svara på kritik med att en bara vill ställa sig in hos patriarkatet är typ samma sak och lika illa.

    1. Jag har inga problem med feminister som själva har denna approach, däremot när de försöker få mig att anamma den.

 2. Om poängen med feminism ska vara att bli accepterad av så många män eller ickefeminister som möjligt kommer vi hamna i en feminism som är så bred och ”snäll” att den blir totalt tandlös, och okapabel att förändra något alls. Feminism är inte någon jävla förening som vi ska värva medlemmar till. Som du skriver, om någon inte vill ”vara med” så är det bara att sticka, jag tänker inte censurera mig själv för någon jävla mans skull.

 3. Hehe, tänker Cissi rakt igenom. Alltså hon kan verkligen konsten att gå mig på nerverna gång på gång och då följer inte jag henne ens. Som hennes attityd och smutskastning mot ghazal och dig, så troligt förminskande att prata om t ex ghazal som om hon vore ett freak typ??

  Och jag förstår faktiskt inte varför alla har nån slags bild av att kampen är vunnen om vi bara värvar fler personer? Visst kan det bli lättare att synas men ideologin är ju fan helt urvattnad. Hellre en mindre men seriös grupp som inte bara ordbajsar om retorik och snällhet. Sök er till MUF istället liksom, ge fan i att snacka bort den feministiska kampen.

  1. Ja, det är fan sjukt som hen har betett sig det senaste dygnet.

 4. Ber på förhand om ursäkt för LÅNG kommentar men:

  Jag har precis ändrat åsikt i den här frågan gällande vettig feminism™ och feminism. Förut tyckte jag att det var skitviktigt att få med så många som möjligt osv men en lycklig blandning av inputs gav faktiskt en rejäl jävla tankeställare där det var du som blev ”droppen som fick min bägare att rinna över” (till rätt sida enl mig).
  Samtliga alla andra kamper där en grupp vill något med sin kamp har skett med en fast övertygelse gällande sin ideologi/-ism och förbannat mycket engagemang. Det krävs frontfigurer som är stenhårda och låter jävligt rabiata och som tar plats, som kör på hård retorik och som faktiskt TAR FÖR SIG. Detta har skett överallt i alla kamper, men nu är det helt plötsligt det heliga patriarkatet vi pratar om, då ska vi snällt klappa och vinna mark genom att mesa oss….Det funkar ju inte. Det faller på sin egen rimlighet.
  Om män var villiga att ge oss det som rent rätteligen borde vara vår del av kakan (jämlikheten) så skulle inte feminismen behövas. SÅ stenhårt sitter ju de patriarkala strukturerna i oss, genom HELA samhället. Det strukturella förtrycket sker precis överallt och till och med när då vettiga feminister™ kommer och tycker att det är lika viktigt med männen, oavsett om vi får stryka lite på ideologin, så har ju patriarkatet vunnit.
  Nej tack.

  1. Vad skönt att höra att det fick in någon på rätt spår! Är fortfarande lite skärrad efter det hela. Jag tror att alla emancipatoriska kamper lider av detta problem, viljan att kompromissa med förövaren. Viktigt att göra sig av med det och inse att kamp är det enda som gäller. Feminism är väldigt knepigt dock eftersom kvinnor i regel lever väldigt nära sina förtryckare.

 5. Håller med schmenus, och jag tycker du skriver så bra Fanny. Hålla på att dalta med män, för att få nån sorts bekräftelse. Löjligt. Det är bara att köra på, hård ton. Det är det enda som funkar, i längden. Sen kan man såklart anpassa sin retorik efter mottagaren, om det skulle behövas.

  Fortsätt med dina twitterranter och fantastiska blogginlägg, det är väldigt inspirerande.

 6. Bra skrivet! På tal om ”vettiga feminister” skulle det vara jättespännande att får höra dina tankar om den här artikeln:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tolerans-dodar-muslimska-kvinnor_1069419.svd

  Lyfter fram kritik mot svenska feminister, att de typ ”förstör för muslimska kvinnor” genom att ej vilja kritisera islam. Du har ju pratat om islamkritik förut så tänkte det kanske var intressant för dig 🙂 Läs om du vill!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *