Jag skulle vilja ha lite fler förebilder som vågar ta en cigg och njuta av det.

Först när jag såg Justin Biebers uttalande om abort så skrattade jag. Sen tänkte jag efter.

Nymoralism är fan ett ständigt växande och mycket obehagligt fenomen som borde ryckas upp vid rötterna. Jag mår dåligt av tanken på alla hans tolvåriga fans som inspireras av honom i sina åsikter.

Det här med dåliga förebilder är en sak. Att Kenza röker påverkar nog andra marginellt i den riktningen, ingen tycker att hon är cool för att hon gör det, man tycker att hon är cool av andra anledningar. Men förädiskt ”goda” förebilder är däremot mycket, mycket obehagligt.

Typ som Blondinbella. Blondinbella är en ”bra förebild” men om man skrapar lite på ytan så skådar man inte alltför sällan ett illa dolt människoförakt och en otroligt banal verklighetsbeskrivning. Politiska åsikter som bygger på att hon borde slippa betala skatt så att hon kan skänka mer pengar till tiggare och att alla ”kan om de vill”. Jag ryser av tanken på en hel generation som alla är uppvuxna i självhjälpsböckernas och entreprenörernas tid som kommer ut i arbetslivet och i politiken.

Jag tänker på alla stackar 14-åringar som blir hjärntvättade till att tro att det bara är de som avgör sin framtid, att alla kan bli entreprenörer och att den enda anlendingen till att man misslyckas med något är att man helt enkelt inte tror tillräckligt mycket på sig själv.

Dessutom blir de matade med detta ständiga förakt mot svaghet. Människor som inte är tillräckligt konkurrenskraftiga förtjänar ingen respekt, människor som röker är äckliga och rent av onda och människor som gör abort är slampiga barnamördare.

Jag skulle vilja ha lite fler förebilder som vågar ta en cigg och njuta av det, utan denna ständiga ängslan inför om folk ska tycka att man gör ett dumt livsval och där med bli mindre ”attraktiv på arbetsmarknaden” eller liknande. Att folk ska bli arg på en för att man ”slösar med statens pengar” eller något liknande dravel.

30 reaktioner till “Jag skulle vilja ha lite fler förebilder som vågar ta en cigg och njuta av det.”

 1. Vänta nu, jag har ju redan undervisat dig när det gäller detta! Vad har magistern sagt? Jo, att människan föraktar svaghet, när det kommer till kritan, och att förneka detta elementära faktum leder bara till att det går åt helvete.

  Du är naiv!

  Hyckleriet fortsätter dock så länge de mäktigaste krafterna i samhället kan fortsätta att profitera på det, när det skiter sig söker de sig vidare, ungefär som vilka parasiter som helst. Livet är en tävling och svaghet möter folk alltså med förakt. Blondinbella är uppriktig med vad hon anser, icke desto mindre är hon smuts under mina skor.

 2. Kommer ihåg när det på Devote diskuterades om man har ett ansvar som bloggare & ifall det är fel av Kenza att röka på bild. Tyckte att hela diskussionen var efterbliven & tycker det än. Man bör inte vara tvungen att ha något jävla ansvar som bloggare. Vilket ansvar man ska ha eller inte ha bör man få välja själv & jag tycker det är ganska löjligt när folk som inte ens bett om att vara förebilder kritiseras för att de är dåliga sådana. Dessutom, vem bestämmer vad en bra förebild är? Personligen tycker jag ju att det är någon som (bl.a.) vågar vara sig själv, gå sin egen väg, stå för sina åsikter o.s.v. oavsett hur många som håller med eller inte. Om detta inkluderar att röka- fine! Moralmaffian verkar ju dock anse att en bra förebild bara är någon som följer normer & tänker på hur barnen kan må. Det var typ det genomgående mönstret i Devote-diskussionen: ”Tänk på barnen! Tänk på att det är många unga som läser! Tänk på att hon är en förebild för unga!” & tydligen skulle hon kunna få folk att tro att det är RÄTT & OKEJ att röka. Ja, herre gud, vad hemskt det vore då. Tänk om någon trodde att det är okej att röka om man vill det. Det får ju inte ske! Detsamma med sex, tänk om någon tror att det är okej att ha sex som 14-åring! Eller att bröstförstoringar är okej! (Se även: moralismen som riktades mot Kissie när hon opererade sina tuttar)

  SUCK.

  1. Håller med nästan hela vägen minus det där om bröstförstoringar, blir så fruktansvärt ledsen så fort någon tjej vill skaffa större bröst. För varför vill man det? De är ju inte som om man är snyggare för att man har större bröst och att man magiskt skulle få bättre självförtroende för att man är närmare att se ut som en porrstjärna köper jag inte heller. Hur någon ser ut spelar ju bara roll de där första minuterna när man träffar någon, sedan är det ju personligheten som avgör.

   För övrigt så är jag less över att man ska behöva ursäkta sig för att man röker. Har inte varit med om att någon ursäktar sig för att de tar ett glas vin en fredagskväll och det är minst lika skadligt (och att vara beroende av nikotin är inte påfrestande för omgivningen på samma sätt och ökar inte risken för misshandel, våldtäkt, skilsmässor, dråp…)
   Justin Beiber tillhör väl den kristna högern och kan/får inte säga något annat? Måste vara jobbigt att inte få välja sina egna åsikter (för ja, jag anser att många med den typen av uppfostran får en väldigt begränsad förmåga till att göra egna val och saknar till stor del öppenheten som krävs för att ta till sig nya idéer).

   1. Fast, jag tycker definitivt att man ska ursäkta sig om man röker i närheten av en person som inte tycker det är trevligt. Jag personligen står inte ut med cigarettrök och jag vet många andra som är likadana. När du pratar om alkohol pratar du ju om sådant som alkoholism, rattfylleri och så vidare, men det har inte alls att göra med om min vän tar ett glas vin när vi är ute och äter. Jag skulle inte störas av att h*n gjorde det på samma sätt som jag skulle störas om h*n rökte (självklart kan folk röka, men då borde de åtminstone gå en bit bort ifall någon i sällskapet inte trivs med det). Vin luktar inte och påverkar inte mig när det inte är jag som dricker det, men det gör däremot rökning.

    Ett glas vin en fredagskväll är inte heller vidare skadligt. Vad jag har hört är det ju snarare nyttigt med ett glas rödvin då och då. Alkoholism tar tid att utveckla och uppkommer inte för att man blir lite salongsberusad en gång i veckan (om man ens blir det av ett glas vin, det är individuellt).

    1. Man ska alltid visa respekt för andra. Jag röker t.ex. aldrig i busskurer eller där det är trångt. Men jag skulle inte ursäkta mig för själva vanan, det är det som är grejen här.

    2. Med att fredagsdricka tänkte jag att det är jämförbart med att ”feströka” eller ja, fram till den punkten då man blir beroende. Nikotinberoende är verkligen inte jämförbart med att dricka alldeles för mycket. Och lets face it: Många unga dricker lite oftare än ”varje fredag” och det är ingen som moraliserar kring det. Nej, det är bara rökning som är dåligt.

     Självklart går man en bit bort från busskuren om man ska röka och självklart respekterar jag om någon har problem med rök, det var verkligen inte det som var poängen här.

     1. Använde mig bara av ditt exempel när jag sa ”ett vinglas varje fredag”. Det var ju det du sa var skadligt. Och jag tycker inte om att ungdomar dricker så pass mycket, jag är själv nykterist. Det om något är något jag moraliserar över, speciellt med tanke på att jag bor på ett internat med 50 andra ungdomar som alltid kommer hem stupfulla om helgerna. Jag uppfattade det bara som att du ansåg att ett hanterbart förhållande till alkohol är värre än rökning, vilket jag inte kan hålla med om.

      Vanan i sig anser jag bör ursäktas i vissa sammanhang, men inte alla. En småbarnsförälder som röker bör till exempel helst lägga av med vanan, eftersom röken som sätter sig i hennes/hans kläder och hår är skadlig för små barn (och självklart större också, men där är inte skadan lika stor). Samma sak med en gravid kvinna, men det är ju i princip självklart i vårt samhälle att man inte röker under graviditeten, precis som att man inte dricker då.

    3. Anna, jag håller med dig där: tycker någon person inte om att andas in cigarettrök och/eller är allergisk anser jag det befogat att ursäkta sig för att man tände ciggen utan att fråga. Däremot tycker jag inte att man ska behöva ursäkta sig så fort man tänder en cigg, men har man uppenbart fått någon att känna obehag ser jag ingen orsak till varför man inte ska ursäkta sig (det är stor skillnad på att ursäkta sig i vissa situationer, och att människor anser en vara äcklig, mindre värd, en dålig förebild o.s.v. för att man röker). Man kan ju röka på ett så respektfullt sätt; man kan t.ex. se till att inte röka inne i busskuren utan stå en bit utanför. Jag ser det inte som någon stor ansträngning att t.ex. fråga: ”gör det något om jag röker?” när man är med en kompis. Nu röker jag inte längre, men som rökare brukade jag fråga mina vänner om det på samma sätt som jag alltid frågar människor som står i närheten av mig om de är allergiska ifall jag nu har tänkt att öppna en påse jordnötter.

   2. Fast man kan ju vilja ha större bröst för sin egen skull. Och om man tycker att stora bröst är snyggt, är det klart att man (förutsatt att operationen blir lyckad) kommer att känna sig snyggare med ett par bröst som är några storlekar större. Dock så skaffar ju alla inte superstora tuttar, så det är lite generaliserande att tala om att likna en porrstjärna. Du har nog gått förbi ganska många tjejer på stan som förstorat sina bröst utan att du skulle ägnat det en tanke, just för att de inte gjort dem särskilt stora + fått ett bra resultat som dessutom ser mer eller mindre naturligt ut.

    1. Det är lite skoj att folk tror att bröstingrepp = porrstjärnelook. Väldigt ofta så gör ju folk inte så mkt med storleken utan snarare med form + vårtgårdar. Jag skulle själv vilja fixa formen på mina bröst, dock inget jag prioriterar. Also: om man nu langade porrstjärnlook så är väl det också okej.

 3. @Candy: Vill man inte vara ”förebild” så är det ju ett val man gör. Men man kanske också får vara beredd att ta del av en del ogillande därefter.

  1. Bara för att man ska vara beredd på det betyder det inte att det är rätt. Detta handlar dessutom om att alla offentliga personer (framförallt tjejer) få asmkt skit för att de röker för att de ska vara ”förebilder”.

   1. Nä, men det betyder inte att det är fel HELLER. :p

    Unga bloggfiors kändisskap villkoras helt enkelt i många människors ögon just av att de omfamnar och står upp för vissa värden, helt enkelt. När de vägrar att göra detta, då straffas de. Inget konstigt alls med detta. precis på detta sätt, enligt denna logik, är ju samhället också uppbyggt i övrigt.

    Unga bloggtjejer måste helt enkelt bli bättre på att lära sig att lyda samhällets spelregler. 😀

    Unga tjejer ska inte röka, detta är ett hot mot allmänmoralen, vad är det som är så konstigt med detta?

    Frågor? 🙂

    1. Var det inte du som anklagade mig för att ”inte tro att saker kan förändras”. Jag sätter mig givetvis upp emot normer jag tycker är felaktiga.

      1. Jag menar bara att det kanske är vad man kan förvänta sig, men det gör det inte mer rätt och framförallt kan jag fortfarande protestera emot det. Förändring uppnås ju om människor sätter sig upp emot rådande samhällsordning, och här vill jag ha förändring.

  2. Patria: Jo, men jag gillar inte den häcklande attityd som finns mot tjejer som inte är ”bra förebilder”. Precis som Fanny skriver möts heller inte manliga bloggare av samma press som kvinnliga gör.

 4. Cigaretter är ett underbart njutningsmedel och ett enkelt sätt att få fem minuters avkoppling! Skäms inte för att du vågar unna dej något du tycker om!

  Sträck på dej, tänd en cigg och var stolt över att du har en egen vilja och inte låter dej trampas ner av politiskt korrekta hälsotalibaner!

  Jag är kille och för min del är ni tjejer som röker mina idoler, allihop. Ni är självsäkra, tuffa, sexiga och oftast mer sociala och roligare att umgås med än ickerökarna. ”Ursäkta, har du eld?” eller ”Ska du med ut på en cigg?” Underskatta inte den sociala biten, det är viktigare än man tror. Dom som lär känna varann först på en ny skola, arbetsplats eller kurs är ju oftast dom som röker, eller hur?

  Kram & Lycka till alla rökande systrar & bröder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *