Legalize it.

Vilken grej! Unga brukar cannabis ”helt öppet”. Kanske är det ett tecken på att min generation inte är så förblindad av antidrogpropaganda att vi fattar att en joint då och då är precis lika ofarligt som en öl då och då. Attityden till narkotika blir i samma veva mer och mer liberal, något som måste brytas enligt socialborgarrådet.

Anledningen till detta är, enligt många ungdomar, att cannabis är lättare att få tag på än alkohol. Nu är nästan samtliga mina vänner 20 fyllda så jag har inte längre några problem, men jag minns så väl hur pissigt det var att försöka skaffa sprit som ung. Det man fick var dessutom alltid äcklig smuggelsprit. Och att be någon alkis köpa ut var ju på tok för läbbigt. Annat var det att köpa hasch, då var det ju bara att ringa ett samtal och möta dealern. Visserligen kan dealers vara fittor de också men generellt var det inte alls lika omständligt.

Detta beror i sin tur på att distributionsnätverket för cannabis av naturen blir större, eftersom det är olagligt. Om samtliga i Sverige som brukar cannabis måste vända sig till dealers så blir det såklart fler. Många som brukar cannabis säljer för att finansiera sitt bruk, och de flesta som brukar ofta driver också en småskalig lagningsverksamhet. Detta blir problematiskt även senare, eftersom samma personer som distribuerar cannabis även kan distribuera tyngre droger. Cannbis blir därmed en inkörsport, helt enkelt för att man kommer i kontakt med nätverket för andra droger.

Men cannabis är ingen inkörsport i sig. Det finns inget ämne i cannabis som gör att man per automatik blir sugen på annat, mer farligt, knark. Allt handlar om vilka grupper man hamnar i.

Trots hårda lagar (Sverige är bland annat typ det enda landet efter någon obskyr skitdiktatur som räknar droger i blodet som innehav) och massiv antidrogpropaganda i skolan och medier så knarkar Svenska ungdomar. Detta kommer inte att gå att bekämpa om man ska hålla sig inom rimlighetens gränser. Jag tycker att det vore bättre att legalisera cannabis och sälja det under systembolagsliknande former. Då skulle man dessutom kunna påverka varifrån det kommer, vilket är humant ur ett globalt perspektiv. Idag leder lagarna mest till att vissa blir väldigt hårt straffade, men totalkonsumtionen påverkas nog marginellt.

Jag skulle även tippa på att den massiva kampanjen mot hasch leder till att ungdomar förlorar respekt för myndigheter och lagar, för om något så ofarligt betecknas som det farligaste i världen så är det ju någon som ljuger. Dessutom skulle jag tippa på att cannabisbrukare är betydligt mycket mindre våldsamma generellt än fulla människor. Fokusera på att bekämpa de farliga drogerna, för sådana finns det gott om.

15 reaktioner till “Legalize it.”

 1. Jag håller med dig om att jag tror en legalisering vore bäst, det är ändå så himla många som röker redan. Jag tror, faktiskt, att det i stor utsträckning beror på den liberala inställningen som vi alltid matas med i alla collegefilmer och liknande från USA. Hasch är inte mer beroendeframkallande än alkohol och det gör definitivt inte lika många människor aggressiva som alkoholen. Om en legalisering skedde skulle man också kunna informera om användandet på ett bra sätt så folk vet vad det faktiskt gör med kroppen och hur man (inte) ska använda det.

 2. Låter dock inte alls bra om ungdomar satsar på cannabis för att det är lättare att få tag på. Ju mer mogen hjärna desto bättre skulle jag tro & jag ser hellre att ett eventuellt barn till mig i mer mogen ålder röker cannabis än dricker alkohol men om jag skulle ha en 15-åring skulle jag nog faktiskt föredra om h*n drack & väntade med rökat.

 3. Legalisera det och reglera det. Precis som gällande alkohol kommer en del allt för unga ungdomar få tag i det då, men det sker ju i vilket fall som helst.

 4. … Eller så förbjuder man alla personlighetsförändrande droger. Alltså, även alkohol. Det går att ha roligt utan, osv. Hur stört som helst att människor tror att det ”behöver” något för att ”döva” ångest/smärta/tristess eller sätta guldkant på tillvaron/fira/för att det är så gott/för att bli på bättre humör. Hade alkohol introducerats idag skulle aldrig godkänt som en laglig drog, ska man verkligen godkänna en annan drog pga att ”man får ju dricka och det är ju mycket värre”? Två fel blir inte ett rätt.

  1. Förbud brukar inte lösa problemet så jag röstar nog emot. Dessutom så gillar jag rusmedel, inte för att jag behöver det för att ha kul men för att det ger mig upplevelser jag inte skulle haft annars.

   1. Nej, du har nog rätt, förbud är inte alltid så lyckat. Titta bara hur det går med att förbjuda fildelning. Var tycker du man ska dra gränsen för vad som ska legaliseras? Cannabis? Hasch? Ska vi tillåta alla droger och hoppas att folket själva förstår var deras gräns går? Jag har stor respekt för förbud ändå. Titta bara på det här med barnaga, hade man inte förbjudit det hade vi inte nåt den punkten då föräldrar faktiskt tvekar inför det. Visst, det är många som agar sina barn men det är inte längre något som ”alla” gör. När jag pratat med de som är födda innan lagen trädde i kraft så blev man slagen hemma och i skolan och det var normalt. Precis som att det är normalt att dricka sig redlös varje helg. Men det är inte normalt och ett förbud skulle få åtminstonde vissa delar av befolkningen att tänka till innan de går ut och super.

  2. Droger handlar inte alltid om att ”ha roligt” eller att döva smärtan. Tråkigt att det är det enda många människor tror om droger. Rätt droger brukade på rätt sätt kan ge rätt person en rejäl positiv skjuts i utvecklingen.

   1. Väl talat.
    Jag gillar inte att festa på andra droger än alkohol.
    Under andra rus sitter jag hellre med likasinnade (eller ensam) och analyserar låttexter och filmer, varpå man får reda på väldigt mycket om sig själv och sin livsåskådning som man inte skulle tänkt på i vanliga fall.

   2. OM man nu skulle vilja ha roligt eller döva smärtan ser jag inte heller några problem med det. Problemen uppstår när man gör det för ofta, men det är helt naturligt att titt som tätt vilja fly verkligheten och slicka sina själsliga sår.

    1. Nej, jag ser heller inga problem med det (om det inte blir en vana att gå till flykt istället för att möta sina svårigheter) men då jag ärligt avgudar den terapeutiska verkan cannabis & liknande kan ha tycker jag att det är så fult att förringa det till partydrog eller deppflykt BARA. Här går jag & får hjälp att bli frisk & folk snackar om att ”ha roligt” 😀 Det är ett sådant fastklamrande vid vilken verkan alkohol har & då blir det som en idé att allt fyller samma syfte som alkohol. Drog som drog lite, fast det inte är så.

 5. Jag har hört det sägas att legalisering av cannabis i USA är det enda som skulle kunna stoppa (eller ja, minska då) de helt sjuka mängderna gängkrig i Mexico. Är inte så insatt, och vet inte om det stämmer. Men det låter ju inte helt orimligt? Att det finns så mycket pengar i det just i Mexico har ju en anledning.

  1. Jag skulle kunna skriva ett längre inlägg om det där imorgon, har länge funderat på hur narkotikapolitik bör föras ur ett internationellt perspektiv. Idag har vi en situation där maffian tjänar störda mängder pengar på droghandeln, och eftersom det är olagligt nästan överallt så finns det ingen som helst statlig kontroll på det.

  1. Jo, jag känner till det. I sig tycker jag att förslaget är rimligt, dvs att coffeeshops ska bli som klubbar där medlemskap krävs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *