Tjejsamla.

Språkrådet har alltså presenterat nya ord för i år. Ett av dessa ord är ”tjejsamla”. Birgitta Lindgren förklarar:

Det betyder att man inte samlar så maniskt som vissa killar gör, utan nöjer sig med några stycken. Det anses vara mer typiskt tjejer att samla så. Killar kan ju ofta bli nördiga i sitt samlande.

Tydligen har de innan haft med ordet ”tjejkött” som alltså ska åsyfta ljust kött. Jag har även hört ordet ”tjejlyssna” som innebär att man lyssnar på samma låt om och om igen.

Finns motsvarande ord för killar? Kan inte dra mig till minnes något ord som föregås av ”kill” på det här sättet.

Jag måste säga att jag tycker att det är ytterst märkligt att språkrådet vill slå fast betydelsen av ”tjejsamla”. Inte för att det skulle vara något negativt i ordet i sig, men i så fall borde väl även det mer maniska ”killsamlandet” få en plats?

14 reaktioner till “Tjejsamla.”

  1. Nej, bara konstigt. De ord jag känner till som börjar med kill- eller motsvarande brukar åsyfta att det är något som riktar sig mot killar, typ killtidningar, herrmiddag och liknande. Kommer inte på något för beteende direkt.

    Och jag fattar inte direkt poängen med vare sig det ordet eller de andra.

  2. Om ”på det här sättet” innebär att orden syftar på preferenser eller beteenden som anses könstypiska har jag nog aldrig hört eller sett vare sig ”tjej”- eller ”kill”-ord, t.ex. &rduqo;tjejkött”, annat än just i listor över nya ord. Sedan är ju inte Språkrådet en normativ myndighet, som de klargör på sin hemsida; de bara beskriver den faktiska observerade användningen av olika ord. Så (under förutsättning att de sköter sin uppgift samvetsgrant och inte har någon selektionsbias till förmån för ”tjej”-ord) är det väl i så fall vi språkanvändare som är märkliga, om det inte finns några ”kill”-ord.

    1. Jag instämmer, det som är provocerande är just hur språkanvändarna använder ”tjej-” som ett prefix för olika saker som är lite mindre, försiktigt, gulligt, osv. Och därmed är det dem och inte språkrådet som borde kritiseras, OM nu språkrådet verkligen agerar neutralt och tar in nybildade ord likvärdigt, oavsett inom vilka subkulturer dess ord bildatas och/eller använts under året.

      Och det är här det blir märkligt. För ett nyord ska ju ha varit någotsånär använt under året för att hamna i listan. Men jag får inte en enda träff på google som rör tjejsamla, och INTE handlar om just språkrådets nyordslista. Gör någon annan det?

      Var har ordet uppstått, och varför har inte detta gett avtryck på google?

      1. Det är lite underligt hur Språkrådet har agerat faktiskt, eftersom ordet bara har förekommit i skrift en enda gång, i en krönika i Gotlands Allehanda. Därav finns det inga avtryck på google. För att det inte används. Och listan ska spegla språktrender så där måste man väl säga att de misslyckats.

  3. Killskola har jag hört några gånger om gymnasier som mestadels har tekniska och naturvetenskapliga program. Jag har aldrig hört tjejskola, men det kanske finns.

    Killtights är väl även ett ord där normen är tjejernas. Säger man tights, så menar man ju tights för tjejer. Löpartights finns ju visserligen som är neutralt, men de har ju annan funktion.

    För beteenden, så är det väl inte ett ord utan istället ordalydelser som oftast slutar med ”som en man”, typ ”hon söp som en man”, ”hon gick som en man”.

  4. Så fruktansvärt jävla provocerande, blir så jävla irriterad på att det alltid örväntas att kvinnor gör allting (oavsett vad det handlar om!) lite sämre, lite mindre, inte fullt ut. FAN.

  5. Iofs var det ju inte de där tjej- orden något man kände igen innan. Så kanske finns motsvarande ord för killar, bara att i princip ingen använder dem heller…

  6. Tja, det är vä så att orden i sig – utan prefix – är de som räknas som ’manliga’. I de här fallen, alltså. Typ ’kött’, ’samla’, ’kast’ etc, så att ’killkött’, ’killsamla’ eller ’killkast’ inte behövs då dessa är normen. Skulle jag gissa, i alla fall. Tycker det är ganska dumt, oavsett, att göra den distinktionen.

  7. Om man bortser från det störande momentet att ord som börjar med ”tjej-” automatiskt låter lite nedsättande, så är jag smått förvånad eftersom jag aldrig hör något av dina exempel användas förut, varken i tal eller skrift. Och jag känner inga mer maniska samlare än tjejer med passion för skor…

    //Emma Hå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *