Alkoholnormen kritiseras medan andra normer främjas i Iogt-Nto:s senaste kampanj.

Iogt-Nto har en ny kampanj som kretsar kring de två karaktärerna Ökenråttan och Vinballen, som är singlar i 30årsåldern och spenderar mycket tid på krogen. Syftet är att ifrågasätta alkoholnormen, vilket såklart är bra. Frågan är vilka andra normer en reproducerar samtidigt.

Efter att ha läst de strippar som kommit ut så kan jag notera att ett centralt tema verkar vara att den kvinnliga karaktären, Ökenråttan, går över gränserna för ”okej” sexualitet för kvinnor. Hen råkar skicka sexsms till chefen och raggar på ”fel” (läs:farliga) killar. Jag uppfattar detta som en anspelning på ideal kring hur kvinnor ska vara, att de ska ”passa sig” sig (ta varannan vatten) så att de inte hamnar med ”farliga” killar och så vidare. När det kommer till den manliga karaktären, vinballen, så står snarare problem med erektion i centrum.

ökenråttan

När Ökenråttan skickar sexsms till chefen. Så himla skämmigt att råka visa sin sexlust som kvinna!!!!ökenråttan2

När ökenråttan visar intresse för ”farliga” killar. Kanske kommer hen ångra sig efteråt. Menar Iogt-Nto att det vore Ökenråttans eget fel om hen råkade ut för något läskigt när hen gick hem med ”fel” kille? ökenråttan3 Ökenråttan måste fly landet för att hen skrivit att hen vill ligga på facebook (?).

Förutom att reproducera dessa föreställningar kring hur kvinnor ska vara så reproducera kampanjen idéer om hur det ska vara att bli vuxen, vilka normativa ideal en ska uppnå. Kampanjen riktar sig till folk i 30-årsåldern och därför är karaktärerna också i den åldern själva, skriver Iogt-Nto i sitt pressmeddelande.

Många – inte minst 30-45-åringar – begränsas av krogsupande och bag-in-box-drickande på helgerna och vid andra tillfällen som styrs av alkoholnormen.

Ett genomgående tema är hur karaktärerna på grund av alkohol inte lyckas nå upp till vissa saker som antas vara eftersträvansvärda för dem, framförallt att hitta en fast partner. Trots att ambitionen verkar vara att hantera alla tillfällen som styrs av alkoholnormen så är det uteslutande ”vilt” singelliv vi ser i karaktärernas liv. Båda karaktärerna är singlar, barnlösa och så vidare. Alkoholkonsumtionen beskrivs som ett hinder från att stadga sig, och karaktärerna beskrivs som ”misslyckade” för att de fortfarande är singlar och letar ända upp i 30.

Jag tycker att det är tråkigt att alkoholen främst ställs emellan personen och andra normativa ideal, såsom att stadga sig och bilda familj, göra karriär och så vidare. Detta är inte vad jag tänker på i mitt val att vara nykterist, att det främsta problemet med alkoholen skulle vara att den kommer hindra mig från partner, familj, karriär och så vidare. För mig handlar det om att ha andra prioriteringar i livet än de normativa, och ett av dessa normativa inslag är alkoholen.

Jag förstår att kampanjen ska nå brett och att en därför vill lyfta fram saker som många kan relatera till, vilket kan vara just svårigheter att nå andra normativa mål. Givetvis är det trist om folk hindras från att göra saker de faktiskt vill för att de super så mycket. Det tråkiga är att det nästan genomgående är så det ser ut om en kollar på de strippar och tweets som kommit ut hittills.

Kampanjen heter ”fyll livet”, vilket alltså ska syfta till allt annat en kan fylla livet med utöver alkohol. Syftet med kampanjen sägs vara att lyfta hur alkoholdrickandet inskränker på ens frihet:

Vi vill att fler reflekterar över hur alkoholdrickandet begränsar den egna och andras frihet. Men vi vill också peka på och erbjuda fler möjligheter till saker som man kan göra bättre nykter. Vi vill att fler fyller sina liv med nyktra krogbesök, fester, hemmakvällar, friluftsaktiviteter, kulturupplevelser och andra spännande saker.

Så om det är detta som är syftet, varför är stripparna så ensidigt fokuserade på singlar som ägnar sig åt krogliv? Varför tar de inte upp alkoholnormen i andra sammanhang, såsom vid middagar, ”mingel” med företaget, afterwork-öl (som visserligen är på krogen, men fortfarande en annan grej än att supa sig full och krogragga) eller något? Risken är att den som är 30 och läser strippen inte känner sig träffad och manad att göra något åt saken om hen har ett bra jobb, partner och familj. Är den som lyckas ”balansera” sitt liv och både dricka och uppfylla andra ideal rätt ute när hen dricker? Det känns som att problemet med Ökenråttan och Vinballen inte främst är deras alkoholkonsumtion utan att de är patetiska förlorare som inte lyckats uppnå vad en förväntas uppnå som 30-åring. Det hade varit intressant att se hur alkoholen kan begränsa även ”lyckade” människors liv.

Jag tycker att det är bra att Iogt-Nto försöker nå ut till denna åldersgrupp, men tycker att det är tråkigt att de samtidigt reproducerar ett gäng normer om hur livet ska se ut när en är 30, hur vuxenblivande ska gå till och hur kvinnor ska bete sig.

Läs gärna Isaks inlägg om saken.

24 reaktioner till “Alkoholnormen kritiseras medan andra normer främjas i Iogt-Nto:s senaste kampanj.”

 1. Jag är i princip nykterist och har varit i många, många år. Jag har däremot inte världens bästa syn på Iogt-Nto för deras syn verkar vara väldigt sipp, pryd och mer moralisk än något annat. Deras syn på alkohol förstärker egentligen bara precis som du skriver här, normen av att kvinnan ska vara en ”bra kvinna”. Det är EN av anledningarna till att jag inte går med i exempelvis Iogt-Nto för att jag tycker deras generella syn suger.

  1. Jag tycker att vi ska vara lite försiktig med begreppet ”moral”. Att jag ser vad alkoholen gör för skada på kvinnor, svarta, fattiga och samhället i sin helhet och därför väljer att låta bli att dricka är i allra högsta grad moral. Att jag ser vilka möjligheter en har till engagerad kamp, till fria relationer och till ogrumlig kritik som nykter och därför väljer nykterhet är också moral. Prydhet går nog snarare under begreppet ”moralism” och är inget jag tycker ska förknippas med moral. Moral bör vi ej vara rädda för. Tvärtom.

   1. Jag brukade tänka som du gör. Tills jag kom på att moral enklare byts ut mot orsak och verkan. Ibland är det lättare att bryta ner koncept så folk får lättare att begripa dem snarare än att försöka förklara skillnaden mellan exempelvis moralism och moral.
    Jag har försökt och jag är trött som fan på det rent ut sagt.
    Jag kör hellre på att försöka förklara vad som händer med olika ageranden.

    1. Moralfilosofin är ju just den vetenskapen du beskriver. Det är ju ett sätt att genom kausalitet (orsak- och verkanssamband) studera ageranden och bedöma dem. Att ordet ibland är bekvämt att byta ut är en sak, men det rörde det ju sig inte om i det här fallet.

     1. Mja men moral och etik kommer i olika förpackningar. är det rätt om uppsåtet var gott, eller är det gott om utfallet blir gott osv.
      Jag förstår hur du menar men jag håller det gärna simplare än så, för att fler ska förstå. De flesta har inte ens hört talas om att det faktiskt finns vetenskapliga teorier och gamla filosofiska skrifter om detta. Jag når hellre många med en retorik som är simpel.

 2. Haha jag fyller snart 30, dricker alkohol och kan inte relatera alls till de där två. Jag har partner, går i princip aldrig ut på krogen och lever ett liv som är allt annat än vilt. De sammanhang jag dricker i tas inte ens upp.

 3. Mycket klokt skrivet. Jag jobbade själv, tillsammans med en bästis, med IOGT-UNF på högstadiet innan jag upptäckte festandet. Jag var själv en träningstjej som fick för mig att jag kanske kunde smitta omgivningen med att det fanns annat att göra än att dricka alkohol. Få dem att fatta att det gick att ha lika roligt (utan baksmälla!). Så blev det inte, istället för att få verktyg och pepp för att sprida nykterhetens fördelar vidare så kände jag moralfingret peka. Alkoholens nackdelar var i fokus, inte nykterhetens fördelar. Det var så mycket regler för medlemskap och skrämselpropaganda och ”får inte göra så, ska inte göra det”. Det gav mig ingenting mer än ångest. Så småningom föll jag för grupptryck mm. och blev den klassiska festfjortisen som alltid hade söndagsångest.

  Jag är idag snart 30 år, med många vilda fest-år bakom mig. Jag har många vänner och bekanta i samma ålder som dricker mycket alkohol, och krogen som festplats är då ovanlig. Jag tror många, inklusive mig själv, okej:ar sin alkoholkonsumtion med just ”är inte festmänniskan som ränner på krogen”.

  Många är vardagsfulla men det är väl okej? Bilden av festandet som onödigt och farligt är alltid densamma. Man är singel, man ska ut på krogen och man raggar. Det finns farliga killar. Man skickar sms fel. Kräks i taxin. Följer med någon hem och ångrar sig.

  Bilden blir ofta åt det tragiska hållet. Så att man som vardagsdrickare, efter en stressig dag på jobbet, när sambon jobbar borta, kan tömma en vinflaska utan vidare. Ett glas rött till matlagningen blir ett andra glas till middagen och ett tredje i tv-soffan efteråt.
  Jag menar, man är ju inte den där tragiska tjejen som blir full för att springa runt ute på krogen och leta efter någon att ligga med.

  Tror nykterhetsrörelsen skulle tjäna mycket på att släppa både feststereotyperna och sex.

 4. Håller med om det som sägs här. Eftersom folk redan nämnt många av de problem jag ser med stripparna (t ex sexism) så tänker jag tala om utseendenormer istället. Newsflash: människor med tatueringar och piercingar är inte farligare än andra. Det ska på nåt sätt vara underförstått att den där killen antingen kommer våldta henne eller åtminstone va ett fult och konstigt ragg hon ångrar dan efter. Varför då? Det känns som om den som skrivit den där strippen har samma mentalitet som folk som trakasserar punkare på Ica eller pekar och skrattar åt främlingar på stan.

 5. Intressant att kvinnan bara dricker vin och mannen öl. Dessutom är det mesta av kvinnans ”pinsamheter” sexrelaterade och att hon gör bort sig i sammanhang när hon vill har sex samt är lite för öppen med det, medan det bara är en sexrelaterad serie för mannen och den att han tar fel på soffan och tjejen han ligger med, i övrigt framställs han främst som en misslyckad tönt som kissar ner toan, sluddrar och vill slåss. Fräscht!

 6. Förtydligande: Det finns inget tragiskt med att vara full, gå på krogen och ligga med någon om man vill det. Men bilden man får uppmålad är ofta sådan. Att det är tragiskt. Som kvinna över 30 ska man tydligen fokusera på annat. (Ja, som kvinna såklart, suck). Ha man och barn osv antar jag? Så himla tråkigt detta ständiga ”vad man borde” och hur man ska vara. Men alltså, förutom att denna serie med tråkiga stereotyper känns tröttsam, så är den nog dessutom ganska ineffektiv. Många fyllor i denna åldersgrupp utspelar sig inte på detta sätt. Och en tjej i tilltänkta åldersgruppen som skulle kunna känna igen sig i själva festandet vänder nog dövörat till eftersom hon självklart inte vill känna igen sig i att vara patetisk.

 7. Som tatuerad och piercad är jag inte så där jättenöjd över att IOGT-NTO pekar ut den gruppen män som farlig för kvinnor.

  Om man tar ut ett snitt av män som verbalt och fysiskt misshandlar kvinnor så tvivlar jag faktiskt på att gruppen kroppsmodifierade män ligger speciellt högt i den statistiken.

 8. Måste hålla med Niklas. Är själv inte tatuerad eller piercad men min erfarenhet av riktiga arslen till män har aldrig varit tatuerade såna, visst nån enstaka gång har det förekommit piercing men i regel är det faktiskt inte såna som är ”farliga” män så att säga.

 9. Min tolkning av dig är lite som ovan, du läser in saker. Det som jag uppfattar av serien är att belysa olika sätt man gör bort sig. Sätt vi alla gör bort oss ser ju ofta väldigt olika ut beroende på om vi är nyktra eller inte.

  1. Fundera på om det hade funkat att ha en man i Ökenråttans roll. I så fall, varför är det alltid kvinnor som spelar den?

   1. Om jag (som man) skickade sex sms till min kvinnliga chef som man skulle det också anses som socialt inkompetent. Jag tycker du förlorar mycket trovärdighet när du övertolkar för att nå din önskade slutsats, (aka det är synd om kvinnor). Förstår dock resonemanget kring seriestrippen om den ”farliga mannen”.

    1. Fast det jag skriver är inte att det är eller bör vara lämpligt att skicka sex-sms för varken män eller kvinnor, utan att det är typiskt att det är just kvinnan som porträtteras utifrån sin ”gränslösa” sexualitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *