Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Angående att ”hårt slit ska löna sig”.

Det finns människor som tycker att den som jobbar hårdare ska få mer i lön. Det kan väl tyckas vara en rimlig åsikt. Problemet jag ser med det är för det första att det används som ett argument för rådande system, vilket jag tycker är skitmärkligt med tanke på att de absolut mest slitsamma yrkena i regel också är de som är lägst betalda. De som tjänar mest i detta samhälle, det vill säga kapitalister, producerar i regel inte något alls.

Vad menas när vi pratar om ”ansträngning”? Jag tänker att det finns flera olika sätt att tolka detta. Vissa verkar mena på att det som är ansträngande är det som få har kompetens för att göra. Det tycker jag är en konstig syn. Det kan ju vara så att det är svårare att komma in i vissa arbetsuppgifter, men det behöver inte betyda att själva uppgiften är mer ansträngande.

Jag tänker att när vi mäter hur ansträngande arbetsuppgifter är så måste det handla om hur mycket de som utför dem sliter på sina kroppar och psyken, hur utmattade de är efter arbetsdagens slut och så vidare. Det är ju detta som faktiskt spelar stor roll i ens liv. Om ett så kallat ”lågkvalificerat” yrke gör en helt utmattad varje arbetsdag och sliter ut ens kropp, då är det ju ansträngande alldeles oavsett vilken utbildning som krävs för att utföra den.

Men sedan tycker jag att hela grejen att sätta någon slags prestige i att arbete är ”ansträngande” är så konstigt. Hårt arbete har inget egenvärde, det som är relevant är att vi som samhälle lyckas producera vad vi behöver.

Vissa tycker att det är något mycket mycket upprörande med att inte tycka att människors uppehälle ska avgöras av hur hårt de jobbar. De verkar tycka att ”hårt slit” är en dygd som ska belönas. Jag tänker tvärtom att i ett samhälle där produktionen styrs demokratiskt så kommer ”hårt slit” vara något vi vill undvika snarare än uppmuntra.

Om nu någon vill anstränga sig hårdare ’än någon annan kan hen väl få det, men jag förstår inte varför vi ska bygga ett samhälle på att hårt slit ska löna sig. Vad är syftet med att folk ska ägna sig åt ”hårt slit”. Hårt slit sliter ut kroppen, gör en stressad och leder ofta till sjukdom. Det kan ju vara så att det kostar samhället mer än vad en tjänar på det. Bättre då att människor gör sitt och sedan tar hand om sig själva och varandra.

3 kommentarer till Angående att ”hårt slit ska löna sig”.

  • Lena E skriver:

    Det är fint att jobba hårt/slita ut sig – så är jag och andra som växte upp på 60-talet uppfostrade. Förmodligen många före oss. Dvs vi som är från arbetarklasshem. Vi skall slita ut oss medan andra glider fram friktionsfritt i tillvaron. Tog ett tag innan jag insåg skillnaden och vem som förväntas utföra arbetet..

  • elise skriver:

    jag vet inte. i vissa yrken måste du slita hårt som fan för att få saker och ting att gå ihop. vården, min arbetsplats, till exempel. och jag hade gärna fått bättre betalt för att jag är en av de som sliter hårdast. istället för att min kollega, som inte gör ett skit, får samma lön som mig. jag tycker att ”hårt arbete” ska löna sig, men att man ska omvärdera vad ”hårt arbete” är.

  • Omi skriver:

    Jag tycker att ett första steg mot ett bättre samhälle vore att se till att arbete faktiskt lönade sig, till skillnad mot idag då det är makt och ägande som lönar sig. Men målet borde ju såklart vara att tillgodose allas behov oavsett arbetsinsats. Tänker att det är jävligt svårt att avgöra vem som sliter hårt också, eftersom alla har olika förutsättningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv