Anton Abele är på riktigt ett hot mot demokratin.

Få har väl missat att 18 år gamla Anton Abele har kommit in i riksdagen (även om det ännu inte skett officiellt).

Här skriver Viktor Barth-kron om varför Anton Abele är ett hot mot demokratin, i själva verket handlar artikeln om att det är kasst att personvalssystemet inte fungerar emn det är hursomhelst läsvärt.

Nog om det, Anton Abele är nämligen i mina ögon ett verkligen hot mot demokratin. Inte Abele som enskild individ, dock, men de vindar som blåser i samhället som har fått honom att komma så långt.

Detta läste jag i dagens DN men jag hittar inte artikeln på nätet. Det är en liten intervju med Anton Abele.

Anton Abele menar att det är ett problem med kränkningar på nätet och att ”det inte var det yttrandefriheten var till för”. Jag antar att han i förlängningen kan komma att mena att yttrandefrihet endast ska gälla vissa givna uttalanden. Så är det förvisso redan, men när folk resonerar som Anton Abele riskerar det att komma sådana begränsningar i allt större grad.

Yttrandefriheten finns för att säkra demokratin. Visserligen är kommentarer om Anton Abeles haka knappast bärande för att demokratin ska fungera, men om man börjar rensa ut det man inte tycker att ”yttrandefriheten är till för” så har vi i slutänden ett samhälle där bara mysradikala åsikter får ta plats, som t.ex. att det är dumt att slå folk (ett uttalande Anton Abele har fått stor uppmärksamhet för).

Yttrandefriheten kan av naturliga skäl inte villkoras, helt enkelt av den enkla anledning att det inte ska vara en subjektiv fråga vilka uttalanden som är ”yttrandefriheten är till för”, det är ju det som är själva grundtesen i yttrandefrihet, att även människor med obekväma åsikter ska kunna komma till tals. En typisk obekväm åsikt är att Anton Abele har en stor haka, en obekväm åsikt i Tyskland på 40-talet var att Judar var lika mycket värda som andra människor och en obekväm åsikt i Sverige på 50-talet var att det är dumt att tvångssterilisera folk. För att sätta det i perspektiv, liksom.

Vidare tycker Anton Abele att man ska införa strängare straff för våldsbrott och säkert en massa andra brott. Det tycker han för att ”man ska bli straffad så mycket att man aldrig gör om det”. Det finns INGET, verkligen inte en enda jävla rapport som visar på att strängare straff minskar återfallsrisken eller den totala kriminaliteten i ett samhälle, snarare föreligger sambandet vara tvärtom. Att föra en sådan politik är inte bara korkat utan direkt oansvarigt.

Ja, detta är ju för mina kloka bloggläsare totalt uppenbara slutsatser, så jag behöver nog inte tjata mer om det. Men ett sorgligt faktum att att många tycker att yttrandefriheten kan villkoras till att endast innefatta åsikter som ”yttrandefriheten finns till för” och att man inte behöver se till forskningsresultaten för att dra slutsatser kring straffsatser. En sån person (och säkert flera andra) sitter just nu i riksdagen.

9 reaktioner till “Anton Abele är på riktigt ett hot mot demokratin.”

 1. Jag hakade mest upp mig på att han drar repliken ”det inte var det yttrandefriheten var till för” i samband med kränkningar på nätet. Sen när har kränkningar/mobbing/whatnot med rätten att yttra sina åsikter att göra? (Eller missade jag nånting?)

  1. Det finns ju ingen ”rätt” att kränka folk på det sättet, så så långt har du ju rätt. Men det som är grejen är att det dör brukar användas som ett argument till att upphäva rätten att vara anonym på internet, vilket vore tråkigt då internet är ett av våra viktigaste demokratiska verktyg, mycket på grund av just möjligheten till anonymitet. Och ja, möjligheten till anonymitet är ju också möjligheten att säga hemskt fula saker och komma undan.

 2. Bra där fanny!!! du e het! 😉

  Ska tydligen finnas nån facebookgrupp mot att Anton ”hakan” Abele har kommit in i riksdagen.

  Ett klockrent citat från flashback: ”Ursprungligen postat av bridge
  Meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeh, vad är det för jävla miffon som kar kryssat för honom. Detta är tamefan en katastrof. Ska en 18-årig, oskuld, fitt-unge med jättehaka vara med och rösta om sveriges framtid. Detta kan inte vara möjligt!!!”

  https://www.flashback.org/t558406p68

 3. En annan tråkig detalj med Anton är hans historielöshet gällande karikatyrer av kända människor i allmänhet och politiker i synnerhet. Man har varit tvungna att acceptera sådant i århundranden, men vad gäller Anton handlar det då bara om mobbning och kränkningar. Jämför Ingvar Carlsson, hur han till och med lyckades driva med sitt eget anlete. Givetvis bör vi inte räkna med att en 18-åring besitter samma mentala styrka som en gammal man, men det vore på sin plats att närstående till Anton försöker upplysa honom om detta. Kanske blir det dock svårare för Anton då regelrätta karikatyrer aldrig ens kommer i närheten av honom själv och hans bravader, hur folk än försöker lyckas de inte uppbringa samma slags skrattsalvor som hans egna borttagna youtube-klipp. Han är humor och bör acceptera detta faktum om han vill fortsätta vara känd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *