Att man inte förstår betyder inte att man är korkad.

Angående detta med att svara på trollkommentarer så fick jag denna kommentar:

Tycker du mestadels brukar besvara kommentarer så när du inte verkar fatta vad de menar och då är väl de lite intelligentare.

För det första brukar jag för det mesta fråga om jag inte fattar. Men just angående att ”inte fatta” så tänker jag att det inte alls behöver vara så att det är ett tecken på att motparten är intelligentare för att man inte förstår vad hen säger vilket ofta brukas ta för någon slags sanning. Tänk barn till exempel, de är ofta obegripliga. Är det för att de är sanslöst intelligenta?

Det är skillnad på att inte förstå och inte förstå. Vissa saker begriper man inte för att det är för avancerat eller kräver för mycket förkunskap. Jag har sällan några problem med att erkänna att jag inte begriper sådant, för jag tycker inte att det är pinsamt att sakna kunskap. När någon antifeminist kommer och drar avancerade ord, teorier och hänvisar till en massa svåra böcker eller så så brukar jag ta det med en nypa salt. Jag tolkar det i mångt och mycket som en härskarteknik. Det kan absolut vara så att personen faktiskt har något att komma med, men om jag skulle kolla upp varenda bok, film och rapport jag får skickad till mig så skulle jag inte göra annat, och det tycker jag faktiskt inte är värt för att kunna ”diskutera” med antifeminister.

Andra saker begriper man inte för att det är långsökt, dåligt uttryckt eller vilar på en världsbild man inte håller med om. Detta skulle jag säga är fallet i en absolut merpart av alla antifeministkommentarer. Det är ofta långa uppsatser av en massa dravel, svåra ord som saknar relevans i sammanhanget och så vidare. Vissa har dessutom helt omöjligt att typ framföra en tes och liksom komma till någon slags konklusion eller ens förklara vad de vänder sig emot. Inte konstigt då att man inget begriper. Jag tänker inte heller sitta med någon jävla ordbok och läsa samma kommentar om och om igen bara för att kunna diskutera med antifeminister.

Jag tänker såhär: den som på riktigt är intresserad av att framföra ett budskap håller dels en trevlig ton men gör också ansträngningar för att bli förstådd. Dessa personer brukar absolut inte försöka skriva lättläst, snarare motsatsen. De brukar dessutom helt ur tomma luften hänvisa till ”fakta” utan att belägga dem eller ens argumentera för dem. ”Det finns inget förtryck av kvinnor” säger de och då finns det inget mer att säga än ”okej, tack för informationen”. Det är ingen mening med att diskutera. Man kan inte vinna, av följande skäl:

14 reaktioner till “Att man inte förstår betyder inte att man är korkad.”

 1. Jag håller med. Tycker det är väldigt irriterande när folk alltid tycker att det är den som inte förstår vad som menas som är dum. Jag anser att det är båda parters ansvar att se till att förstå och göra sig förstådd i en diskussion.
  Och som du själv säger; är man på allvar intresserad av en givande diskussion så ser man till att göra sig förstådd. Jag tror att många medvetet skriver på ett obegripligt eller väldigt svårtolkat sätt just för att försöka sätta sig över den man diskurerar med. Man hoppas att den andre inte ska förstå, för då får man möjlighet att trycka till denne och själv framstå som lite smartare.

 2. Jag tror att du har väldigt rätt när du antar att det i fallet du beskriver handlar mer om härskarteknik (eller översitteri, för den som har svårt att leva med den feministiska belastningen hos ”härskarteknik”) än om en verklig önskan att informera.

 3. Kan man inte förklara något är det generellt för att man inte förstår det ordentligt.

 4. Tack för att du stämplar min kommentar som trollkommentar. Om man bara konstaterar något som är rätt uppenbart och som du själv erkänner så är man ett troll. Liksom alla som är emot varenda åsikt du har (även om det inte handlar om feminism!) verkar vara antifeminister. Det är en bra teknik för att undvika diskussioner. Bara måla upp motparten som ond och inte värd att ta en diskussion med. Nu ville jag inte ta en diskussion där, men jag tycker att man ofta ser detta när du kommentarer saker du inte gillar i inlägg. Få dem att verka vara din värsta fiende. Sedan tänker jag att det kanske inte är det smartaste att försöka måla upp denna bild av två motparter som krigar. Världen kommer nog lite längre om man bemöter folk med argument istället för att förklara krig.

  Och angående den där bilden… tycker du inte själv att det är lite töntigt? Men sure, bara feminister kan ha rätt. Bara feminister är vettiga. Verkar kvantfysik vettigt för dig? Förstår du? Nej, då måste det vara någon enorm brist där. Inte hos dig. För allt i världen inte hos dig.

  Sedan kan jag hålla med om att det är ganska klokt att försöka göra sig förstådd och anpassa sig efter den man diskuterar med. Men vad fan, tagga ned lite. Du menar att de som inte är feminister försöker få det att framstå som att de sitter på världens viktigaste sanning du inte har upptäckt än. En nyckel som öppnar alla dörrar till varför det är som det är och vad som är rätt. Men du, efter att ha läst din blogg ett tag så kan man knappast säga att du inte beter dig likadant. Jag är trött på bristen av ödmjukhet här. Svartmålningen av de som inte håller med dig. Upphöjandet av sig själv. Åsikter som liknas vid sanning. Och det roliga är att du alltid kritiserar sånt här eller pratar om hur man bör debattera. Men inget av det gäller för dig. Det är en så otrolig dubbelmoral.

  Inte konstigt att din blogg bara lockar feminister och att de få som kritiserar dig håller dålig ton. De är ju redan så jävla hackade på av dig att det skulle vara konstigt om någon kom hit och framförde kritik på ett bra sätt. Man vet ju redan innan att du kommer sitta och hata hata hata denna hemska ANTIFEMINIST som inte håller med dig.

  1. Jag menade absolut inte att din kommentar var det, förstår inte den tolkningen? Menade såklart den typen av kommentarer jag besvarar så (vilket iofs ibland kommer från ditt ip). Nästan samtliga av dem är uttalade antifeminister/mansrättsaktivister.

   Jag tycker inte att jag försöker måla upp denna bild av folk som krigar generellt, men i fallet antifeminister är det tyvärr väldigt mycket så att de söker upp och trakasserar feminister.

   Och alltså, det är verkligen inte så att jag inte kan ta att folk kritiserar mig. För det allra mesta publicerar jag och svarar på kommentarer, men vissa personer har en stil jag inte pallar med. Jag är ganska tydlig med vad den består i. Tycker du själv att de kommentarer jag svarar så på brukar vara vettiga och konstruktiva.

   Bilden var ett skämt. Det utgår från denna: http://funnypicturesplus.com/wp-content/uploads/2012/06/dont-argue-women-chris-rock.jpg

   Just det. Håll dig till ett användarnamn och en mejl i framtiden. Annars blir du utkörd.

  2. Såg vem du var nu också. Menar du alltså att jag bemött dina kommentarer innan såhär för att jag ”inte fattat”. Ge mig i så fall exempel.

  3. Måste inflika: jag har ofta en annan åsikt än Fanny & uttrycker den också men har aldrig sett henne kalla mig antifeminist..

 5. Alltså, jag vet inte. Jag tycker nog att jag kan vara ganska kritisk, men jag upplever inte att det genererar etiketten ”antifeminist”.

  1. Nej, men har jag gett dig den? Eller besvarat dig såhär? Eller är detta svar på ”hanna”?

 6. Lol, wut? Antingen var jag extremt otydlig, eller så skjuter du på allt som rör sig nu.

  Jag håller alltså inte med Hanna om att alla som kritiserar här automatiskt får etiketten ”antifeminist” även om det inte är feministiska inlägg de kritiserar. (Citat: ”Liksom alla som är emot varenda åsikt du har (även om det inte handlar om feminism!) verkar vara antifeminister.”) Bas för min åsikt: Jag har skrivit en hel del ampra kommentarer, och en hel del som du inte hållit med om, men jag kan inte minnas att du har placerat mig i antifeministfacket. (Har jag fel?)

  Jag uppfattar f.ö. det inlägg som vi kommenterar nu som att det handlar om en viss kategori av kommentatörer som besvarar just inlägg som handlar om feminism eller kvinnor (ibland även om politik) på ett uttalat översittarsätt, inte som att det handlar om alla kommentatörer som inte håller med dig i feministfrågor.

  1. Förlåt, misstolkade dig pga du inte svarade direkt på kommentaren. Ville vara säker innan jag antog ngt, förlåt om jag lät otrevlig.

   Då är vi överens. Jag tycker inte heller att jag brukar göra det. Men jag tror ”hanna” (ofta ”alice”) här ovan känner sig drabbad av det eftersom jag inte velat ta henne på allvar i vissa diskussioner (t.ex. denna: http://www.arsinoe.se/?p=20469). Man kan såklart resonera kring detta och tänka att jag borde vara mer tillmötesgående även i dessa fall, men jag har kommit fram till att det skulle ta för mycket tid.

    1. Nejmen det vet jag såklart! Har kollat enligt ip. Men förvisso bra för andra att veta, dock att bilden för dig alltid är densamma, kanske hjälper folk att skilja på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *