Att påtala medelvägen.

Med mitt inlägg angående mäns åsikter om kvinnor utseenden så menade jag inte att man ska gå omkring och i tid och otid berätta om sina preferenser. Det tycker jag inte och det har jag inte heller gett uttryck för. Däremot tycker jag att det finns något naivt i vissa personer målsättning att krossa idealen helt och hållet.

Alltså, jag tror verkligen inte att vi någonsin kommer kunna ”krossa idealen” på det viset att ingen längre bryr sig om någons utseende. Utseendet spelar, i kombination med en mängd andra egenskaper, roll för vem vi attraheras av. Människor bryr sig om att vara attraktiva. Här kan man invända att man bara behöver vara attraktiv för sin partner och då invänder jag med att alla inte har någon partner, alla vill inte leva tvåsamt och så vidare.

Detta handlar inte om att göra andras utseenden till allmängods att kommentera utan om att uppvisa på den diversitet som finns i vad folk uppfattar som attraktivt. Idag har vi ett enda ideal, som dessutom är så gott som ouppnåeligt. Vad som kan eftersträvas är en såpass stor diversitet i vad som anses vara idealutseendet att alla känner att de kan passa in någonstans.

Och det är viktigt att faktiskt påtala detta, att det finns ett mellanting mellan att göra allt för att uppnå rådande ideal och på att helt skita i sitt utseende. Du kommer inte lyckas nå en 15-årig tjej genom att säga att det inte spelar någon roll hur hon ser ut, hon kommer inte tro dig eller hålla med. Däremot kan du kanske komma någonstans med att säga att folk har olika preferenser, att alla inte tycker att mediaidealet är det vackraste.

2 reaktioner till “Att påtala medelvägen.”

  1. Bara en reflektion… Jag har lite svårt att förstå denna fokusering på just utseende. Det finns massor av attribut som spelar roll för hur man blir bedömd, hur man luktar, vilken dialekt, hur man uppför sig etc, men varför är just utseendet så viktigt?

  2. Pelle P: högst troligt därför att utseendet är det allra första man ser/lägger märke till hos en person. Människor drar ofta väldigt stora slutsatser om en person enbart baserat på utseendet. Däremot reviderar man ofta sin uppfattning när man sedan får höra personen prata, känna hur den luktar osv.

    Fanny: på det stora hela håller jag med dig, men vad jag i min tur ofta tycker är naivt är den här uppfattningen om att det skulle gå att bredda idealet på något vis. Ideal är ideal, själva ordet betyder liksom fullkomlig, onåbar. I olika länder och olika kulturer finns olika ideal, men det som är gemensamt för dem är att det är ytterst få som representerar idealet. Vad man däremot borde göra är att dels få folk att förstå att utseendeideal inte är något man måste sträva efter, och också då alltså att folk har olika preferenser och att de preferenserna inte alls nödvändigtvis (faktiskt inte ens oftast, enligt min mening) sammanfaller med det rådande idealet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *