Avskaffandet av värnplikten och reklam.

IMG_20130830_103551Försvarsmakten har ju börjat köra med reklam sedan värnplikten avskaffades. De flesta av deras reklamer går ut på att inom försvarsmakten får en göra något som är viktigt och verkligt och inte bara sitta hemma i sin skyddade tillvaro.

Jag tycker att det är väldigt problematiskt att vi avskaffat värnplikten. Detta av flera olika skäl. För det första finns det en stor risk med att en ersätter ett juridiskt tvång med ett ekonomiskt tvång, som då såklart slår hårdare mot människor med mindre pengar. I en tid där arbetslösheten är mycket hög så är det en stor risk att många ser anställning hos försvaret som enda utvägen. Försvarsmakten rekryterar redan människor i utsatt områden. Det handlar alltså om att det fattigaste, mest utsatta skiktet, är de som troligen kommer hamna i försvaret.

Ett annat problem är att det slutar ses som en politisk fråga hur vi utbildar våra militärer, hur vi för krig och liknande. När vi hade allmän värnplikt var den frågan av allmänt intresse, nu framstår försvarsmakten mer som ett företag som kan göra lite som de vill. Eftersom det är ”valfritt” om en vill delta eller inte så är inte soldaternas arbetsvillkor en fråga av lika stort intresse. Många människor som innan var kritiska mot försvarsmakten känner sig troligen inte lika berörda längre eftersom de inte behöver bli indragna. Detta tycker jag är ett stort problem.

Sedan så är det såklart ett problem att försvarsmakten håller på och gör en massa reklam som faktiskt romantiserar krigssituationer. Människor som är i dessa situationer mår sällan bra efteråt, utan det sätter djupa spår. Det är ingen jävla semester eller ”upplevelse”. Vidare så används de länder där svenska armén deltar i insatser som projektionsyta för människor eventuella önskan efter något mer meningsfullt. Hur rimligt är det att vi etablerar bilden av krigföring som något vi ägnar oss åt för att folk ska uppleva att de har en mening med livet? Det hela framställs som en lek, ett uppdrag, en spännande grej en kan göra, inte som det krig det faktiskt är. Vad ger detta för bild av krig? Vad ger det för bild av de människor, både invånare och soldater, som deltar i krig?

62 reaktioner till “Avskaffandet av värnplikten och reklam.”

  1. Att kommunister har en taskig människosyn är ju inget nytt. Men påtvingad värnplikt är inget annat än en form av slaveri. Ingen människa ska behöva bli tvingad att arbeta under hot om våld!

    1. Då kanske vi borde avskaffa kapitalismen, nationalstaten och därmed även försvarsmakten istället? Tvång förekommer nämligen även idag, det drabbar bara samhällsgrupper ojämt.

      1. Ja vad är ekonomiskt våld? Det måste vara lätt för dig att kritisera avskaffandet av värnplikt när det inte är du som blir tvingad att göra lumpen.

        1. Ekonomiskt våld är att förvägra ngn livsnödvändigheter skulle jag säga. Lätt för dig att avfärda som begrepp på om du inte blivit utsatt för det själv.

  2. Hur upprätthåller samhället kapitalismen och patriarkatet med våld? Jag lägger mig dock inte i vilka val människor gör. Ett samhälle behöver människor som utför alla sorters olika arbeten. En del vill spendera flera år i skolan och bli t.ex. domare, andra vill tidigt börja starta företag och blir entreprenörer medan andra vill hjälpa och ta hand om de sjuka men inte studera i flera år extra och blir undersköterskor. Alla behövs i vårt samhälle och det är upp till varje människa vad han eller hon eller hen vill bli.

    Sen kan samhället vara felet ibland t.ex. höga lägstalöner som stänger ute människor från arbetsmarknaden. Låser samhället in dig för att du inte vill göra värnplikt är det samhällets fel. Eller om statliga regleringar av arbetsmarknaden gör att du inte kan få ett jobb då är det också samhällets fel.

    Vägen bort från förtryck är dock alltid ökad frihet!

      1. Ja staten har exklusiv rätt att bruka våld. Men vad har det med detta att göra. Om någon vill starta en fabrik som ägs av arbetarna kommer inte staten bruka våld mot personen
        .

          1. Ja det är sant person A har inte rätt att ta person B mark med våld bara för att person A vill starta en fabrik. Men person A kan utan problem göra det på fredlig väg genom att köpa marken från person B. Sedan kan person A starta en fabrik som ägs av arbetarna på marken som han/hon/hen köp från person B. Staten kommer inte bruka något våld mot någon. Om inte person själv brukar våld förstås. Men jag tycker det är bra att vi har en stat som skyddar människor mot att utsättas för våld oavsett om det handlar om en kvinna som blir misshandlad av sin man, en markägare vars mark någon vill ta ifrån denna eller något annat fall av våld!

          1. Jag lever i samhället precis som du. Uppskattar inte att mina erfarenhet, min kunskap och mina åsikter ska tryckas ner som något icke relevant bara för att jag är man. Uppenbarligen kan jag svårligen ha erfarenhet av t.ex. hur det är att utsättas för kvinnoförtryck men i andra frågor ser jag inte varför mina erfarenheter skulle vara mindre relevanta än dina.

          2. Det var inte särskillt snällt sagt av dig. Men skulle du kunna vara så vänlig att ge något exempel på vad du menar? Har dessvärre svårt att förstå exakt vad du syftar på, värnplikt är det ju dock uppenbart våld när staten säger gör som du blir tillsagd annars kommer vi låsa in dig.

            1. Men jag ser inte valfrihet som möjligheten att göra val i en form av existens utanför samhället där man inte påverkas av sin omgivning. Självklart påverkas vi alla i varierade grad av vår omgivning och det finns stora problem i den med t.ex. kvinnoförtryck genom våldtäkter, kvinnomisshandel eller sexism i vardagen. Det innebär dock inte att människor inte har ett val inom andra områden att t.ex. studera istället för att gå ut och festa eller göra något annat roligt.

              De valen får sedan konsekvenser för ens framtid. Sen kan man så klart utbilda sig hur mycket som helst men ändå t.ex. bli överkörd av en bil. Men bara för att det finns saker utanför ens egen kontroll innebär väl inte det att man inte har möjlighet att påverka de saker som faktiskt är inom ens egen kontroll?

              Eller för att citera vad som antagligen är Reinhold Niebuhr
              verk. Som säger vad jag menar tusen gånger bättre än jag någonsin kunnat ”God, grant me the serenity to accept the things I cannot change, The courage to change the things I can, And wisdom to know the difference.”

          3. Fast ”An example of this might be the injustices of the worldwide system for the trade in goods, which creates more and more starving people every year.” Är ju inte sant. Den första delen är ju endast tyckande och den andra delen felaktig…

              1. Vad är tyckande från min sida? Den första är tyckande oavsett om man håller med och den andra är felaktig vilket är ett faktum…

  3. Är oerhört kritisk till allmän värnplikt, samtidigt innebär ju frivillighet risker såsom du nämner ovan. I USA är det ju de fattiga som väljer armén och de gånge rjag varit i södra Tyskland (där USA har militärbaser) blir det så tydligt för de amerikanska soldater man ser är typ nästan bara svarta och kvinnor. Jag har gått UGL på en av försvarsmaktens skolor, jag har pluggat freds och konfliktsvetenskap, flera vänner som varit i Afghanistan, Bosnien osv samt min mammas partner är major. Ju mer insatt en är desto mer komplex blir frågan, särskilt med tanke på att vi i allra högsta grad behöver ngt form av försvar. (Tyvärr)

    Jag vet inte riktigt vad jag tycker, känns som de med mer inblick i hur försvarsmakten funkar har bättre koll, men Tyskland har ett bra system (tror det möjligen har ändrats nu förvisso) där män kan välja mellan militärtjänst och civiltjänst, mitt ex valde civiltjänst och valde att göra det i Hamburg (man kan välja var man vill göra det). Hans uppgift var att vara assistent åt en handikappad invandrartjej när hon gick i skolan. Detta gjorde han under nio månader, som ”lön” fick han en lägenhet med hyra o el betald, typ 800 euro i månaden samt månadskort hos lokaltrafiken. Min nuvarande kille valde även han civiltjänst och jobbade på ett sjukhus i nio månader. Tjejer kan också göra detta men det är frivilligt.

    Det här leder ju samtidigt till samma problem att många killar som tycker krig är tufft är de som vänder sig till Bundeswehr istället för Zivildienst.

  4. Jag kan inte bestämma mig för att bli rockstjärna i morgon det är sant. Men de val vi gör påverkar vår livssituation. Sen finns det ju så klart andra faktorer som påverkar med.

    1. Så när jag valt att t.ex. satsa på att studera har ingen betydelse, mitt liv skulle sett ut på i princip samma sätt om jag istället lagt all tid jag valt att studera på att t.ex. festa?

      1. Det har säkert betydelse, men det är inte bara att ”välja” utan handla rom förutsättningar och möjligheter. Alla kan inte välja att studera.

        1. Självklart kan inte alla studera det säger ju sig självt. Men med statligt finansierad utbildning i princip till doktorand eller docent nivå är möjligheten rätt stor för de flesta. Därmed inte sagt att alla bör bli forskare, alla människor har olika preferenser och det är väl tur att vi vill arbeta med olika saker.

          1. Okej. Så de som saknar högskolebehörighet för att de inte gått i en tillräckligt bra grund- och gymnasieskola har bara andra preferenser?

        2. Nej, man kan påverka en hel del. Sedan finns det inga garantier för något men man kan visst påverka sin situation.

          1. Ja, jag har gjort både och lyckats med vissa saker och inte lyckats med andra. Absolut så finns det saker som man inte kan påverka, men det finns saker som man kan. Men om man har din inställning om att man inte kan påverka sin situation så kommer man inte heller göra det…

  5. Jag tror det också var av militära skäl som man gick över till en professionell försvarsmakt istället för en som består av värnpliktiga: det finns goda militära skäl för att ha en något mindre, men desto mer professionell och effektiv armé än en stor sådan bestående av mindre välutbildade och antagligen mindre intresserade människor. Sverige var väldigt sen i att göra den övergången.

    Jag undrar dock lite hur du menar när du säger att med hög arbetslöshet kommer många se försvaret som enda utvägen. Menar du att Försvarsmakten anställer mer eller mindre vem som helst som söker? Om det ändå skulle bli så att det blir människor i ekonomisk kris som söker är det nog så tragiskt, men lite tröstade kan vi nog bli eftersom endast en liten minoritet faktiskt någonsin ser eldstrid av Försvarsmakten anställda, och det är inte lätt att bli en av dessa (= det finns fler som faktiskt vill åka till Afghanistan än det finns platser i Afghanistan för svenska soldater)..

    På ett helt personligt plan tyckte jag det var skönt som man att värnplikten försvann. Risken hade annars funnits att jag med våld hade tvingats tjänstgöra i nästan ett år med saker som inte intresserar mig, vilket också hade sabbat mina planer för vad jag ville göra efter gymnasiet.

  6. Underbart!!!

    ”Nu ska jag bara välja att inte vara kvinna,”

    Det är rätt svårt att ändra på ja, även om det ju faktiskt går att ändra på om man vill.

    ”sjuk, ”

    Det är också väldigt svårt att ändra på det har du helt rätt i, sjukdom kan begränsa människors möjlighet.

    ”unable,”

    Vet tyvärr inte riktigt vad du syftar på?

    ”fattig utan min makes inkomst,”

    Jag vet inte hur din situation sett ut i livet. I Sverige är ju dock t.ex. utbildning gratis och människor har möjlighet att utbilda sig till i princip vad de vill om de studerar hårt. Men man kan ju vara förhindrad att göra det om man t.ex. är väldigt sjuk.

    ”inte motsvara idealbilden av hur en kvinna ska se ut, ”

    Hur du ser ut är helt upp till dig inom rimliga gränser, fysikens lagar spelar ju in med.

    ”bli talad ner till av män,”

    Att förhindra andra från att agera är idiotiskt det gäller alla.

    ”leva med rädslan för våldäkt, ”

    Att hindra människor från att begå brott oavsett om det handlar om mord, våldtäkt, rån, misshandel eller liknande är svårt det med det håller jag med om.

    ”inte se sexistiska bilder dyka upp i mitt fb-flöde,”

    Du kan välja att inte vara med på Facebook eller blockera alla sexistiska bilder, har själv i princip ingen sexistisk reklam kvar markerade att all sådan var ointressant och nu får jag reklam om att lära mig mer om genusvetenskap eller andra ämnen jag kan tänkas tycka om istället 🙂

    ”inte se sexistisk reklam på tv och nätet,”

    Du kan alltid bojkotta sidor och tv kanaler med sådan reklam.

    ”Inte få mina underlivsbesvär avfärdade som något jag får stå ut med för så är det att vara kvinna,”

    Vet inte riktigt vad jag ska svara.

    ”få lika hög lön som män,”

    Förstår inte riktigt ska du som individ få lika hög lön som män, vilka män då?

    ”få sjukdomar som jag kan drabbas av som kvinna lika forskade på som mäns sjukdomar ”

    Du kan alltid hjälpa till med lite och donera pengar till forskning men ja det är också svårt att ändra på själv.

    Jag har inte sagt att en enskild person kan ändra på allt i världen. Men mycket kan vi påverka. Vad gör vi med vår tid, studerar vi, startar vi företag eller festar vi etc etc. Alla tre och andra alternativ är självklart OK att göra så länge man respekterar andra människors rättigheter. Men våra val genom hela livet påverkar vår situation. Hade jag inte studerat så mycket som jag gjort hade jag t.ex. aldrig kommit in på den utbildning jag velat och det hade påverkat min livssituation enormt. Vi kan inte påverka allt långt därifrån men vi kan påverka mycket. En del av oss mer än andra.

    I övrigt rörde ursprungsfrågan värnplikt. Där är det jag som definitivt har en relevant erfarenhet. Som kvinna har du aldrig behövt leva under hotet om att tvingas göra värnplikt när du blir myndig.

  7. Det är dock absolut inte menat att förminska de problem du anser finns. Min poäng är enbart att en del del saker kan vi påverka och en del kan vi inte påverka. av det du tog upp kan vi som enskilda människor svårligen påverka men mycket går också att påverka speciellt om vi lever i ett fritt/liberalt samhälle där alla människors mänskliga rättigheter respekteras!

      1. Ok, men blir som sagt lite svårare att diskutera då. Men tack för att du skrev det. Vill inte att någon ska uppfatta det som att jag ignorerar dem, de ser ju inte att jag egentligen svarat men att min kommentar inväntar granskning.

    1. Varför svarar du inte på min fråga?

      Frihet är något man tar sig. Om man bara ser problem och hinder så kommer man inte att göra något och bara skylla på någon eller något och inte se vilka möjligheter som finns. Men det är ju klart, det är ju lättare att göra så än att fundera på vad man kan göra själv…

  8. Fråga: Tycker du att obligatorisk värnplikt är att *föredra* framför ”frivillig” och avlönad sådan fram tills militärmakten kan avskaffas helt, eller menar du bara att frivillig/avlönad värnplikt också har stora brister och problem utan att ta ställning till vilket som är bäst?

  9. Jag håller i princip med om Fannys ståndpunkt — en yrkesarmé är sämre än en värnpliktsarmé. Där tar emellertid samsynen slut. Det enskilt största anledningen till att värnpliktsförsvaret är att föredra är att det är bättre. Rent militär-effektivitetsmässigt sätt. En yrkesarmé är en masturbationsövning i militärhantverk, men effektiv verkan kräver att man klarar resten av livet också. Man måste bygga nånstans att bo. Fulrigga elektricitet, fixa avlopp, hitta på kartan, laga motorer och så vidare. I yrkesarmén har man folk till detta, men var är de när det behövs? (Det finns en rad historier om detta från i stort sett alla FN- och andra utlandsuppdrag där yrkesmilitärerna mest putsar vapen och står i givakt medan svenskarna bygger på grillen och fikaplatsen eller lagar bilar. )

    Dessutom, och det är en säkerhetspolitisk synvinkel, så är en värnpliktsarmé i en rimligt sund demokrati inte farlig för staten själv. Värnpliktiga har sina lojaliteter till samhället, inte till officerarna som betalar ut lön. Militärkupper håller yrkesmilitärer på med, inga andra.

    Naturligtvis är det OCKSÅ problematiskt när militärlivet blir ett karriärval som kan påtvingas de snart utförsäkrade. Men det är ett relativt litet problem jämfört med en militärkupp eller en ineffektiv försvarsmakt. Förutsatt att man har rätt justerat perspektiv.

    1. Instämmer i att de problem du tar upp också finns, men det var inte riktigt den vinkeln jag var intresserad av att belysa.

  10. Själv är jag en stor motståndare till värnplikt, jag anser att det är ett vidrigt och förkastligt system som tvingar unga män att lära sig död, och kanske till och med dö för deras nation och stat. Jag måste säga att jag finner det oerhört märkligt att tänka att statligt tvång ska slå ut kapitalistiskt tvång, jag håller med dig om att kapitalism skapar tvång, men kapitalismens tvång ska inte ersättas med statligt tvång, det gäller att vara konsekvent mot sitt motstånd för tvång och makt, och arbeta för ett system mot både kapitalismens och statens tvång, makt, och slaveri. Sedan måste jag även fråga dig, i fall vi ska ha värnplikt, anser du då även att kvinnor ska vara tvingade att delta i det?

  11. Om vi ska ha en värnpliktsarmé skall plikten gälla båda könen och inte bara det ena. Sverige har aldrig haft ”allmän” värnplikt utan enbart ”manlig” värnplikt. Tvingades själv till 11 månaders tvångstjänstgöring i det militära med över 150 dygn ute i skogen till en ersättning på 38 kr/dag första 7,5 månaderna och 51 kr/dag resterande. Muckarbidraget på 3000 kr var heller inget att glädjas över.

    Kan påpeka att en kille på ”lucka” rymde efter första veckan efter inryckning. Polisen utfärdade Rikslarm på honom. Han hittades en månad senare nere i Tunisien, flögs hem och fick sex månaders fängelse.

  12. Lite OT, men tycker du att om värnplikten återinförs så skall det gälla alla 18åringar(eller vad det nu är) eller bara män som innan?

    1. Alltså, jag tycker ju inte värnplikt är en bra grej heller, jag tycker ju vi ska avskaffa nationalstaten och därmed även behovet av ett försvar. Men ska vi har värnplikt ska den såklart vara könsneutral. Kan även tänka mig att den utvidgas t annan samhällstjänst också-

  13. Värnplikten och civilplikt kombinerad med nuvarande systemet hade varit en smaklig lösning.
    Titta på alla nationer med långa obrutna traditioner av anställda soldater, så vet man svaret. Soldatyrket är och har alltid varit ett lågstatusyrke, och en ”sista utväg” för många ur arbetarklassen.

  14. Du kan få gymnasiebehörighet i alla grundskolor det är dessutom knappast något extremt svårt att få för de flesta om man bara är i skolan och hänger med på lektionerna de flesta lärarna vill knappast ge elever som faktiskt försöker underkänt. Sen är olika skolor olika bra det går inte att alla skolor är exakt lika bra. Det är därför det fria skolvalet är så viktigt.

    1. Säg gärna de till alla de dyslektiska och autistiska barn som har förlorat sig rätt till specialstöd. De är nog bara gnälliga när de inte klarar skolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *