Bilder på en själv på bloggen.

Jag har funderat lite på det här med att finnas med på bild på bloggen, att skriva och träning och liknande. Jag läste det här inlägget hos Brunheten där hen tar upp att Lady Dahmer valde att helt strunta i att skriva om träning och kost., vilket fick mig att fundera lite på vad jag själv sänder ut för signaler. Jag lägger ju upp ganska mycket bilder på mig själv, och även om jag inte alltid (eller ens oftast) är uppfixad och liknande på dem så är det liksom inte fula bilder jag lägger upp, utan ändå bilder som jag tycker att jag ser bra ut på och så vidare. Jag har väl mest tänkt att det är kul att blanda upp texterna med bilder och liknande.

Hur känner ni inför detta? Inte bara mitt bildanvändande då, utan bilder överlag på bloggar. Hur ska det göras för att vara ”okej” och var går gränsen kring när det blir för mycket, fel och så vidare?

19 reaktioner till “Bilder på en själv på bloggen.”

 1. Gränsen måste nog den individuella bloggaren lösa. Personligen så kan jag väl tycka att det är rimligt att man postar bilder som inte är på ett ”skrytigt” vis. Man får vara snygg och man får visa upp det, det blir egentligen bara problematiskt när syftet bakom bilden är att andra skall vilja sträva efter ens egen snygghet snarare än att känna att dom också får vara snygga på sitt sätt och stolta över det.

 2. Jag blev ärligt talat ganska trött på Brunhetens rump-gate; då hon i mina ögon verkade mer intresserad av att plocka billiga poänger än av att verkligen föra en diskussion; särskilt i de inlägg som följde på andras reaktioner på det första. Typ man skall göra som man vill, men om man inte gör som jag vill så gör man Fel(tm). Jag var inte skitimponerad av Lady Dahmer inledningsvis heller, men jag tycker ändå att hon var mer intresserad av sakfrågan, och visade ju också genom sitt svängande fram och tillbaka att det inte ÄR så himla lätt att avgöra vad som är bra och dåligt (inte minst eftersom det som är bra för en kan vara dåligt för en annan).

  Jag tycker att det till syvende og sidst måste vara den enskilda bloggaren som avgör. Det är en annan sak om man bloggar som ansikte åt ett företag, en myndighet (varför man nu skulle göra det) eller en intresseförening, som har en viss agenda och image, men om man bloggar åt sig själv som sig själv så måste man ju själv få välja vad man vill skriva om/lägga upp/osv. Som vi såg när det gällde rumporna, så är det ju omöjligt att göra alla till lags; det en tycker är upplyftande tycker en annan är triggande, det en tycker är klokt tycker en annan är asbanalt. Vad gäller det här med att lägga upp snygga bilder, så tycker jag att SannaM och Mondokanel (med reservation för att jag blandar ihop folk nu) skrev klokt om att det inte är bättre att sätta upp en norm där bara rumpor med tillräckligt mycket häng och celluliter är OK att visa offentligt. När bara en sort är Rätt(tm) är vi fel ute, oavsett vilken sort som vi sätter upp som rätt.

  Sedan kan man ju förstås förlora sin trovärdighet om man börjar posta bilder (eller inlägg) på ett sätt som går emot det man påstår att man står för, men det är väl snarast en av spelets regler. Där kan jag ibland önska att läsarna skulle vara lite hårdare; det jag har sett mest av i den vägen är s.k. träningsbloggar som utger sig för att handla om träning och ”hälsa” (detta i vardagsspråket väldigt luddiga begrepp) men som om man läser vad som faktiskt skrivs handlar mer om något diffust annat, typ hur viktigt det är att vara duktig, hur duktig bloggaren själv är (och hur mycket bättre än alla oduktiga), hur viktigt det är att vara snygg och hur dåliga folk som inte ”tar hand om sig” är osv. I den branschen finns det ett himlastormande hyckleri.

 3. jag tycker du är bra på att ha bilder som bara är. Alltså inte så mkt poserande eller grimaserande, utan bara rakt upp och ner. (lägger ingen värdering i poserande eller grimaserande heller, men skönt med det andra också).

  Jag skulle personligen vilja se fler bilder på dig i situationer. Alltså i vardagen, görandes saker, inte bara tittandes in i kameran. Det ger en deltagande känsla för läsaren. att hen tar del av din vardag. (nu pratar jag i egenskap av typ bloggcoach hähä) Jag gillar lekfullhet också. När man vågar le mycket, skratta, lägga upp de där misslyckade bilderna och annat som visar mänsklighet.

  Jag kan inte komma på vad som skulle vara ”fel” egentligen. Det där bestämmer man själv.
  Vad tycker DU är bra bilder? Vad gillar resp. ogillar du när du läser bloggar?

 4. Hej,
  detta är första gången jag är inne och kikar på din blogg.
  Har en liten fråga..
  Hur kommer det sig oftast att feminister är så extrema?
  Det är allt eller inget lixom.
  Ingen rakning, inget smink, inga ”kvinnliga” kläder, utan rena motsatsen.
  Sen verkar det finnas dessa som är lite smygfeminister, som rakar, sminkar och klär sig kvinnligt.

  En annan sak jag också har lagt märke till är att feminister väldigt ofta använder ”hen”. Varför?
  Berätta gärna lite kring detta.
  MVH en tjej som rakar sig, sminkar sig, klär sig kvinnligt, är Sverigedemokrat, använder hon/han, aldrig har förstått sig på feminism, och kommer aldrig göra det heller.

  1. ”Aldrig har förstått sig på feminism, och kommer aldrig göra det heller” – Varför frågar du om du inte ens är intresserad av att förstå dig på feminismen?

  2. Det finns en massa feminister som både sminkar sig, rakar sig etc, det är nog mest du som har fördomar om feminister faktiskt. Sedan är frågor som rör utseende viktiga för feminister, vilket beror på att vi värnar om kvinnors rätt till sina egna kroppar och att slippa bli utsatta för press och hets kring hur en ska se ut, men det går utmärkt att omfamna dessa åsikter utan att själva sluta raka sig och så. Däremot är det en del som gör det eftersom de ser strukturerna bakom deras agerade och då lättare kan bryta det.

  3. Dä måste inte vara antingen eller! Jag till exempel rakar mig aldrig men sminkar mig varje dag. De flesta jag känner är lite mittemellan med det där.

  4. Jag antar att detta är en ironiskt inlägg för att skapa provokation. Trött.
   Om inte : sluta rösta på SD.

  5. För feminism har verkligen bara att göra med utseende och inte alls hur man beter dig och vad man förespråkar…suck alltså.

 5. Dina bilder kompletterar din text, man lär känna dig och känna för dig, bilderna är nakna och för det mesta naturliga. Kommunikation ska vara mellan människor, du lyckas med det.

  LD, blir smått provocerad av att du känner att du vill coacha här, Bilder alltid filtersminkade, och grimaserna har fastnat. McDonalds och B&J sakerna står alltid prydligt mot kameran, borde nog kalla bloggen GenusBella snart. Obs ingen Smiley.

  Fanny, jag hatar bilder på mig själv, speciellt naturliga. Du har kommit en bit, grattis.
  LD och jag får jobba vidare.

  //S

 6. Bilder lättar upp lite ibland, kan göra ett inlägg lite mer personligt. Och är det bara en ”helt vanlig bild” utan poserande, ”titta här på min fina top” eller så så kan jag inte se ett endaste problem med det. Jag har rätt få bilder på min blogg, av den enkla anledningen att jag har en skitdålig mobilkamera och sällan någon annan som kan fota mig. Men visst, jag funderar även på hur jäkla intressant det skulle vara för folk att se mitt grin under en text om genuspedagogik, liksom. Varför?

  Äsch, jag vet inte. Lägg upp bilder när det känns passande, när du vill. Det har inget med posering eller att du vill ”visa upp dig” att göra liksom?!

 7. Jag kan tycka att det finns något befriande och positivt i selfies. Delvis vittnar de om en ökad kontroll över det egna utseendet – en faktor som annars bestämmer väldigt mycket av hur en ”kvinna” blir bemött men som hon har ganska lite kontroll över. Selfies ger också utrymme för nya bilder av vad som kan vara vackert/attraktivt. De kan – vare sig en visar dem för andra eller ej – fungera som ett sätt att uppvärdera sitt utseende som i princip alltid kritiseras om det rör sig utanför normen. Det kan som åskådare vara skönt att se en person som är snygg, själv anser sig vara snygg men på ett ovanligt och intressant sätt. Dock blir det ofrånkomligen så att objektifiering och värdering alltid smyger sig in, jag tror att det är i princip ofrånkomligt. Det behöver inte vara odelat av ondo (att objektifieras menar jag), men kan mycket väl vara det. Och jag tycker inte det ska vara någons skyldighet att typ posta ”fulbilder” på sig själv för att andra ska må bättre. Det når ändå inte kärnan i problemet. Hur som helst så har ju du valt att skriva en blogg som utgår väldigt mycket ifrån dig som subjekt och person och då tycker jag att bilder på dig gör mer nytta än skada. Så kontentan av kontentan : FLER BILDER PÅ DIG! Babbligt inlägg. Jag vet.

 8. Jag tycker dina bilder är ett trevligt inslag i bloggvärldens bildbank, där det är oerhört mycket konstlat poserande. Jag gillar att få se en människa rakt upp och ner, som du visar dig själv på dina bilder (typ okonstlat poserande?). När jag tittar mig själv i spegeln som jag ser ut en vanlig dag hemma så känner jag liksom igen mig i bilder jag sett under veckan – eftersom jag sett åtminstone någon av dina rakt-framifrån-bilder. Hade jag bara stirrat på grimaser, storleenden, lantlivsposer och reklamaffsicher hade nog någon del av mina hjärna ropat ”freak!” åt mig när jag såg mig i spegeln eftersom jag ju verkligen inte liknar dem… Dina rättframma bilder har hjälpt mig en del i att tycka om att titta på mig själv och det tackar jag för!

  Överlag så tror jag innerligt att många bilder av många människor är bra, att liksom få mångfalden uppkörd i ansiktet på sig, för då är det omöjligt att mentalt hålla fast vid stereotyper i längden, tänker jag.

  1. Kul att höra. Låter som att jag ska köra på detta spår då.

  1. Det var nog inte riktigt den här typen av omdömen jag eftefrågade.

 9. Jag har tänkt mycket på det där sedan jag läste samma inlägg, och också hela ”rumpdebatten”. Jag vet inte riktigt vart jag står, för samtidigt som jag håller helt med om att man inte ska hetsa kroppsidealen mer än vad det redan är pressat så tycker jag inte att det är något fel i att visa in estetik, som man kanske uttrycker genom sitt smink, kläder eller bilder i allmänhet.
  Det man ska jobba på är väl snarare det som faktiskt hetsar, och att folk inte ska låta sig hetsas. Men hur lätt är det lixom..
  Svår fråga det där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *