Eftervalsreflektioner.

Reflektioner angående valet:

  1. Jag blir irriterad när folk uttrycker förvåning eller förfasar sig över att Sd fick så mycket. Fanns det något mer uppenbart än att Sd skulle få högt stöd? Jag förstår att folk gärna håller hoppet uppe MEN jag tycker samtidigt att det tyder på en viss världsfrånvändhet. Vad som också stör mig med detta är att jag tror det är samma människor som kommer ”ta ställning” och sedan inte göra något mer fram till nästa val.
  2. Allt fokus på Sd:s vågmästarroll förbryllar mig. Alliansen har varit minoritetsregering med Sd som vågmästare i fyra år. Det är absolut ingenting nytt att Sd har en vågmästarroll och jag tycker det är fascinerande att folk säljer in det så. Däremot att de har fördubblat sitt väljarstöd, det är en stor grej.
  3. Alliansen jobbade hårt på att sälja in det som något helt naturligt att en förhandlar om regering och den politik en ska föra INNAN en har haft val. Detta är jättemärkligt eftersom det absolut inte är standard. Hela snacket om ”stabilitet” och ”trovärdighet” får politiker att framstå som tjänstemän, vilket såklart ligger i högers intresse eftersom deras ”visioner” är alldeles för vidriga för att rösta på. Deras stora trumfkort är att de kan framstå som ”ansvarstagande”.
  4. Hur vissa diskuterar Sd:s framgångar som om det inte vore ett problem om de inte får inflytande, alltså om någon form av blocköverskridande samarbete kan göras. För det första så är blocköverskridande samarbete i sig en slags inflytande Sd får; de skapar ett politiskt klimat i vilket inga större förändringar tillåts ske. Detta tror jag på sikt också gynnar dem eftersom de är ett missnöjesparti som lär växa om det politiska ”etablissemanget” inte gör några förbättringar. Vidare så har de ju redan och kommer troligen få mer inflytande över debatten och hur de skapar en större acceptans för rasistiska åsikter som drabbar verkliga människor dagligen. Att reducera politik och rasism till hur röster faller i ett parlament tror jag är problematiskt.
  5. Vad som på allvar skrämmer mig är att M kommer röra sig närmare Sd och att regeringen inte kommer kunna göra några betydande reformer, vilket kommer leda till att folk kommer rösta mer på Sd + blåa blocket nästa val. Jag ser det inte som osannolikt att vi får en allians med M och Sd.

Så vad gör en? Jag har fan ingen aning. Jag önskar jag hade något smart, genomtänkt, peppigt att säga men det har jag inte. Vad jag vet är att vi måste hitta långsiktiga strategier för att motverka Sd, inte bara hoppas på att det lyckas skapas en regering som gör att de får mindre inflytande de fyra kommande åren.

9 reaktioner till “Eftervalsreflektioner.”

  1. Är helt med dig på samtliga punkter. Det fördubblade väljarstödet är det som känns med sorgligt. Vad härnäst liksom.

  2. Fast en sak bara, hur menar du att M kommer röra sig närmre Sd? Alltså de ligger ju nära varandra som det är rent ideologimässigt.

      1. Tror att Reinfeldts avgång är en del i detta. Han har profilerat sig på personliga ställningstaganden mot SD, så genom att byta ut honom kan de skifta till att pola med SD utan att få så dålig cred för det.

  3. Jag tycker att det var märkligt av alliansen att använda ordet ”stabilitet” som något positivt. Låter ungefär som att ”allt är så bra nu, så vi nöjer oss här” – ingen idé att göra några förändringar.

    Nä, det är väll just stabilitet som inte behövs…

  4. Verkar som att liberaler är mer rädda för socialism än nazism. Jag håller med dig, det här känns helt hopplöst. När väl populistiska partier får fart verkar de inte gå att stoppa. Det de säger tas för sanning, någonting som övriga partier sägs dölja. Kanske måste politiker prata mer engagerat om folks verkliga problem istället för att låta som maskiner. Det sägs att vi lär oss av historien, men jag tror bara vi lärt oss vad som händer, inte hur den upptrappning som sker innan ska stoppas. De antirasistiska kampanjerna verkar inte ha hjälpt. Ett mörker…

  5. Jag håller med dig i din lista och en reflektion på punkt nummer 2 där SDs vågmästarroll hela tiden poängteras nu är väl för att de under förra mandatperioden faktiskt röstade MED regeringen i de flesta frågor och MOT oppositionen, vilket förmodligen kommer bli tvärsom nu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *