”Eget ansvar” handlar om att tycka att allt som händer är ens eget fel.

En grej som är intressant när en pratar om hur män beter sig i relationer är hur många människor, främst män, som reagerar på informationen genom att säga typ ”ni passade ju bara inte ihop” och liknande. Så kan det såklart vara, men det är ju fortfarande intressant att analysera relationerna ur ett strukturellt perspektiv. Till exempel: varför ingick vi i relationen, varför fungerade inte relationen, varför var vi kvar i relationen så länge och så vidare?

Vissa säger typ ”det är ditt ansvar att lämna en destruktiv relation”. Jag tycker inte om ordet ”ansvar” i sammanhanget, men jag anser såklart att det är önskvärt att människor lyckas lämna relationer som inte är bra för dem, vilket i mitt perspektiv innebär att de allra flesta borde lämna sina heteromonogama relationer då dessa generellt är destruktiva.

Den som tycker att människor ska ta ansvar över sina relationer borde ju egentligen applådera att någon bloggar om relationsmönster, så att den som är i en dålig relation lättare kan identifiera dessa och lämna relationen. Att beskriva destruktiv relationsdynamik är ju någonting som hjälper människor att ta sig ur den. MEN de människor som kommenterar såhär verkar ju generellt tycka att min blogg är en dålig grej. Då frågar en sig, varför är det så?

Jo, det handlar såklart om att dessa människor egentligen vill att människor ska ingå i heteromonogama relationer. När jag skriver om destruktiva relationer ur ett strukturellt perspektiv så är detta skrämmande eftersom det kan få människor att på ett djupare plan kritisera sina relationsmönster, och detta finns det personer i samhället som förlorar på, framförallt gruppen män. Män vinner på att ingå i heteromonogama relationer eftersom de kan exploatera människor i dessa.

Om en genuint vill att folk ska ta ansvar över sitt liv borde en omfamna att människor diskuterar de relationer de befunnit och befinner sig i, hjälper varandra att se problemen och att lösa dem. Det är det som är meningen med till exempel den här bloggen, att hjälpa folk med det. Meningen är att hjälpa folk att kunna hitta kraft att förändra sitt liv. Ändå får jag hela tiden ”motargumentet” att jag har ”eget ansvar” slängt i fejset. Ungefär som om det inte vore att ta eget ansvar att faktiskt försöka förstå och analysera sin situation. Nej, ”eget ansvar” handlar tydligen främst om att tycka att allt som händer en i livet är ens eget fel.

En kommentar till “”Eget ansvar” handlar om att tycka att allt som händer är ens eget fel.”

  1. ”Passa ihop” enligt män = när kvinnan står ut med all hans skit.

    Nämen tror att det här med att ”passa ihop” ofta görs till en ursäkt för att inte se över sitt dåliga beteende. Samma som när kvinnor får höra att de ”bara inte träffat den rätta” när de pratar om destruktiva, förtryckande relationer. Igen får man det att handla om enskilda dåliga personer eller två människors personkemi, för att slippa se mönstren (som kanske också finns hos ”det normala paret”).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *