Feministiskt initiativ och vänstermännen.

Sedan jag ”kom ut” med att jag är medlem i och kommer rösta på F! är det en del vänstermän som uttryckt sig besvikelse över att jag typ ”sviker rörelsen” (som om jag varit engagerad i vänsterpartiet till att börja med, herregud).

f!

Vissa vänstermän tycker det är JÄTTEVIKTIGT att F! är uttalat socialistiska. Såhär; en av F!:s språkrör och grundare är före detta partiledare för V. Jag tvivlar starkt på att detta är något som lockar till sig särskilt många högerfeminister. Däremot är det jävligt tröttsamt hur ni alltid måste sätta era egna frågor i förgrunden i all politisk kamp. Saker och ting måste vara uttalat socialistiska för att ni ska tycka det är bra.

Jag tänker typ såhär: all relevant feministisk politisk är på sätt och vis antikapitalistisk eftersom den ruckar på en viktig grund för kapitalismen, nämligen kärnfamiljen och mäns exploatering av kvinnors reproduktiva förmåga. Patriarkatet och kapitalismen samverkar, och de är beroende av varandra. Det finns en risk att F! missar att se detta och börjar driva irrelevant feministisk politik, men jag bedömer den dels som liten och dels så finns denna risk var en en väljer att engagera sig. Ja, det KAN bli dåligt men det kan också bli fett som fan. Dessutom tycker jag att mäns våld mot kvinnor, våldtäkt, kvinnors lägre löner och så vidare och så vidare är sjukt viktiga frågor i sig och inte bara ur ett vänsterperspektiv.

Sedan kommer de med en massa tjafs om att F! inte kommer komma in i riksdagen och därför är det som att rösta på SD eller NAZISTERNA. Såhär; politik för mig är INTE att ett parti jag gillar ska komma in i riksdagen, utan det handlar om att bygga en rörelse. Jag tror att F! har en stor potential att göra just detta, varför jag är intresserad av att engagera mig där. Jag skulle aldrig engagera mig i V, då jag anser att det är ett parti som är jävligt fast i gamla banor och saknar potential till att komma med något nytt och intressant.

Om folk undviker att engagera sig i något bara för att det kanske inte kommer hamna över riksdagsspärren nästa val så har vi en garanterat helt död demokrati; inga nya initiativ tillåts, för att vi då riskerar att ge Sd/högern mer makt, så vi döms till att för evigt traska runt i det gamla varv efter varv. Detta är ett mycket bra sätt att göra sig irrelevant, skrämma bort unga människor från partipolitiken och så vidare. Jag tror att de behövs förnyelse och jag tror inte att detta kommer ske inom V, däremot tror jag att ett feministiskt alternativ som går framåt (vilket F! onekligen gör) kan sätta mycket press på alla partier att ta feminism mer på allvar och höja den allmänna feministiska medvetenheten.

Men framförallt blir jag trött på självgodheten som omger dessa personer. De är liksom helt övertygade om att de minsann kan bedriva feministisk politik på ett bra sätt och att F! är helt överflödiga som parti, nu måste de bara övertyga alla andra om att det är så också. Trist inställning till något som faktiskt erbjuder förnyelse inom politiken.

11 reaktioner till “Feministiskt initiativ och vänstermännen.”

 1. Jag vägrar att basera min röst på det jag inte vill ha. För det är ju det jag gör om jag röstar på något ”för att SD inte ska få mer makt”. Jag gjorde det i förra valet. Jag ville inte men gjorde det ändå på grund av nån slags rädsla. Nog nu.

  Jag tänker rösta på det jag VILL ha.

 2. Om de partierna förde en bra feministisk politik så skulle inte F! behövas. Men nu behövs det. Nuff said.

 3. Hej!

  Jag måste tacka för din text, den fick mig att komma över den ängslan jag känt inför att rösta på F! i stället för V. Mina farhågor har varit just en av de som du så tydligt sätter fingret på; vad är min röst om F! inte kommer in? Men självklart har du helt rätt, detta handlar om att bygga rörelsen på lång sikt.

  Vänligen,
  Fredrik

 4. Jag håller helt med om att det är viktigt att rösta på det parti som på lång sikt kan leverera, ist för att känna att ens röst betyder mindre om partiet en röstat på inte når 4%. Det är uppfriskande att läsa om det.
  Ja, det finns en befogad ovisshet i att rösta på ett mindre parti, men låter en bli att rösta på partiet en känner bäst representerar ens åsikter och människosyn, så sviker en inte bara sig själv, utan de förändringar en önskar kunna ske i samhället.

  Mvh,
  Petra H

 5. ”Däremot är det jävligt tröttsamt hur ni alltid måste sätta era egna frågor i förgrunden i all politisk kamp. Saker och ting måste vara uttalat socialistiska för att ni ska tycka det är bra.

  Jag tänker typ såhär: all relevant feministisk politisk är på sätt och vis antikapitalistisk eftersom den ruckar på en viktig grund för kapitalismen, nämligen kärnfamiljen och mäns exploatering av kvinnors reproduktiva förmåga. Patriarkatet och kapitalismen samverkar, och de är beroende av varandra.”

  Inte för att du inte har en poäng, men om vi vänder på det… Skulle du förhålla dig lika dant till en politisk rörelse som inte var uttalat feministisk? Patriarkatet och kapitalismen samverkar så kamp för socialismen är också en kamp för kvinnans frigörelse. Så resonerade nästan hela arbetarrörelsen fram till 70-talet och det har den fått mycket berättigad kritik för från feministiskt håll.

  1. Så resonerar de i hög grad även idag. För mig är det inte viktigt att ngt är uttalat feministiskt, däremot vill jag inte engagera mig i ngt där det ej finns medvetenhet om patriarkala strukturer. Detsamma gäller dock kapitalistiska o rasistiska strukturer,och jag upplever att det inom f! finns en analys som täcker alla tre.

 6. Kommer också rösta på fi, dock ej medlem… Än. Hoppas som fan de kommer in! Har kollat lite på tidigare resultat och jag tror och HOPPAS att de kommer in i riksdan. Tredje gången gillt. Förut var jag velig just iom detta att rösta på ett parti som ej än är i riksdan och what if och blabla och vet många fler som hyser såna (vaga haha för jag har huvudvärk och orkar ej specifera men du fattar) orosmoln… Men jag kommer bli sjukt glad om min röst bidrar med inträde och därmed äntlgen ett geministiskt parti i riksdan som för mina intressen framåt. I partiprogrammet står det ju mycket om inkludering även oavsett förmåga och ålder osv så tycker det finns brett synsätt. Vilket inga andra partier har.

 7. Langade iväg ett sms tidigare idag, nu är jag medlem. Smooth.

  Jag tycker det är fånigt att avfärda F! som ”inte tillräckligt socialistiska”. Vilket parti ÄR tillräckligt socialistiska? V är knappast ett alternativ, jag har inget förtroende för dem med Etzler och Sjöstedt i ledningen. Och det ska till en sällsynt naiv analys för att över huvud taget uppfatta riksdagsvalet som ett medel på väg mot ett revolutionärt mål.

  Jag röstar i september, sedan återgår jag till att verka politiskt utifrån min vardag. Jag vill egentligen inte delegera något beslutsfattande till proffspolitiker, men av alla alternativ är ju F! lätt de mest intressanta.

  1. Saken avgjordes för mig iom uteslutningen av Allard, som förvisso verkar vara en pajas men som uteslöts på ett jävligt populistiskt och osnyggt sätt. Då insåg jag väl att v på intet sätt representerar den vänster jag ingår i. Känns som att v bara kommer fortsätta vara irrelevanta.

 8. Ja, nånstans måste det ju börja. Det blir nog F! för min del också, jag vill ju så gärna att de kommer in i riksdagen men samtidigt så måste jag säga att jag nog hellre ”slänger bort” min röst på ett parti jag kan känna något förtroende för än ”investerar” min röst i ett parti som jag inte gör det för bara för att hindra ett pajasparti från tillgång till fler positioner de kan missköta.

 9. Tycker att det är en väldigt relevant fråga du tar upp här. Det är irriterande att vissa inom vänstern är så pass dogmatiska som de är, och den här typen av reaktioner ter sig väl vara en manifestation av detta.

  Det beteendet är mer skadligt för progressiv politik än någon som väljer att engagerar sig i F!.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *