Feministpepp.

Så jävla peppande det är att läsa era feministiska framsteg i vardagen. Väldigt mycket handlar om utseende, sminkande, benrakande, bantning och så vidare. För mig är det viktigt att belysa att detta verkligen är en väldigt viktig del av många kvinnors liv, och att det betyder mycket att få verktyg att bryta sig ut ur sådana normer. Att det inte bara är en ”skitsak” som vissa vill få det till och inte heller något beständigt som folk alltid kommer bry sig en massa om. Det är fullt möjligt att förändra och det är viktigt att förändra, för det handlar om makten över den egna kroppen, om att få finnas till för sig egen skull och inte någon annans.

Annat handlar om internaliserat kvinnohat, om att sluta nedvärdera kvinnlig vänskap och kvinnliga intressen, som till exempel Julia skriver (hoppas det är okej att jag citerar, säg till annars):

Det har fått mig att uppskatta mina vänner så otroligt mycket. Jag är tjej och umgås i princip bara med tjejer, och tidigare hade jag något jättefånigt komplex över att jag inte hängde så mycket med killar. Skröt gärna om mina enstaka killkompisar osv. Nu uppskattar jag mina kvinnliga kompisar så otroligt mycket mer. Det har inte bara hänt mig utan hela vår gruppdynamik har förändrats åt det hållet, och nu prioriterar, bekräftar och uppmuntrar vi varandra mycket mer. Det är jag jätteglad över.

Detta med internaliserat kvinnohat har varit en sjukt viktig grej för mig personligen, eftersom jag länge identifierade mig mer med olika manligt kodade positivt laddade saker som ”rationalitet”. Detta fick dock ett stopp när jag blev deprimerad och betedde mig ”irrationellt” och ”kvinnligt”, speciellt inför min dåvarande partner. Det gick liksom inte att upprätthålla bilden av att vara känslomässigt ”stark” och ”rationell” (känslobefriad) som jag så länge (helt felaktigt) hade närt. Skammen jag kände inför mitt agerande då var helt otrolig, och gjorde det praktiskt taget omöjligt för mig att hantera hur jag mådde. Idag när jag mår dåligt skäms jag aldrig, vilket gör det så mycket enklare att hantera känslodippar. Visst, det suger fortfarande och allting sånt, men jag slipper i alla fall känna skam över det, och det är ett jävligt stort framsteg.

Det är så kul att läsa om hur feminismen har hjälpt människor och det är så skönt att tänka på hur den hjälpt en själv. Det ger lite mening åt all strävan helt enkelt, och det betyder väldigt mycket.

13 reaktioner till “Feministpepp.”

 1. Tack vare dig och Lady Dahmer vågar jag nu ha orakade ben och armhålor i shorts och linne på idrotten i skolan! Som femtonåring känner jag mig stolt och tacksam över att jag har, tack vare dig och LD, insett hur sjuk denna liggbarhets-/skönhetshets och att jag har vågat gå emot den.
  Du är så himla bra och inspirerande, både som feminist och vänstermänniska, tack!

 2. För mig var det lite tvärtom – mitt feministiska uppvaknande innebar också att jag slutade ge mig själv crap för att jag inte hängde med lika många tjejer som killar. Jag har känt mig okvinnlig och burdus. Det enda sällskap där jag kunde få vara högljudd och ful i mun var just med killar och det gjorde mig ledsen.

  1. Intressant, detta är verkligen inte en erfarenhet jag hört från många, men det kan såklart gälla det med.

 3. Jag kommenterade inte i orginaltråden men jag tror att det jag ändrat mest är min generella syn till kvinnor och den enorma kvinnopepp som finns. Förut har jag varit direkt misstänksam mot kvinnor för att jag inte kunnat identifiera mig nämnvärt med ”dem” (göh, jag skäms att skriva det idag) men det är nog lite som du säger av din erfarenheter; jag har varit stolt över att vara ”manlig” och ”inte så pimpinett” etc.
  Idag är jag inte speciellt annorlunda mot hur jag var då MEN jag värderar annorlunda och ser kvinnor annorlunda. Kvinnopepp är helt fantastiskt.

 4. Noterade precis att Kissie använde ’hen’ i sitt inlägg! Kan inte riktigt förklara min glädje över detta.

 5. Jag är lite fundersam kring vad du menar med ”för det handlar om makten över den egna kroppen, om att få finnas till för sig egen skull och inte någon annans.” då alla få klä sig som man vill, visst påverkas man av normer, men det är ju helt ens egna beslut hur man ska klä sig osv. Om det handlar om att äga sin egna kropp är det väl bra att alla själva få välja hur dom ska se ut?

  1. Ja, därför är det viktigt att kvinnor inte blir socialt bestraffade när de väljer att inte raka sig, sminka sig och liknande.

  1. Socialt bestraffade som i att de får glåpord, hot etc men också att folk kollar ut samt pratar en massa rent allmänt om hur kvinnor bör se ut. Det undviks såklart med normkritik, genus i skolan och feminism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *