Går det att ha bra eller jämställda heterorelationer?

Ibland får jag frågan om jag tror en kan ha bra/jämställda heterorelationer.

Jag tänker typ: vad är en bra relation? Jag tänker: inom ramarna för detta samhälle så kommer alla relationer att ske på patriarkatets och kapitalismens villkor. Samkönade som olikkönade, vänskap som kärlek och så vidare. Detta går inte att komma ifrån. Jag tror inte på att leva det postpatriarkala samhället nu, jag tror inte ens på att försöka.

En bra relation tänker jag är en relation som tar en framåt, som får en att växa. En relation som en inte stannar i för att en är emotionellt eller materiellt beroende, utan för att en faktiskt får ut något av att vara med den andra människan. En relation där en inte trycker ner varandra utan hjälper och inspirerar varandra. Jag tänker mig att en kan ha sådana relationer även med män, även om jag ser det som relativt osannolikt.

Men jag tänker också att det är något särskilt med just monogama kärleksrelationer mellan kvinnor och män. Inga andra relationer är lika behäftade med förväntningar, både från omgivningen och från personerna i den. Jag tror också att den maktobalans som finns mellan könen blir extra signifikant i kärleksrelationer, eftersom just kön är en så viktig del där. Det kan finnas andra maktobalanser som också är viktiga att ta hänsyn till, men dessa är inte på samma sätt konstituerande för relationen. Jämställdhet i personliga relationer mellan kvinnor och män är en omöjlighet i dagens samhälle, speciellt i kärleksrelationer. Det handlar liksom om på vilka villkor vi ingår i relationer. Kvinnors och mäns villkor är annorlunda, då det för kvinnan är så mycket mer avgörande för hennes existens om hon har en relation med en man eller ej. Men; brist på jämställdhet behöver inte innebära att relationen i sig är skit. En kan vara respektfull, kärleksfull och så vidare även om det finns en maktobalans.

Jag vet att när jag har en relation med en man så blir denna faktor omöjlig att kringgå. Det faktum att de är män gör helt enkelt för mycket med mig. Jag tänker mig att det inte är såhär för alla, men jag tror knappast att det bara är jag som känner på det viset. Det är dock inte detta som är kärnan i mitt motstånd mot dessa relationsformer.

Den främsta anledningen till att jag är emot heteromonogama relationer är inte att jag tror att kvinnan alltid mår dåligt i dem, utan att jag anser att heteromonogamin är patriarkatets främsta stöttepelare i ett borgerligt/liberalt samhälle. Jag ser det som en fråga om feministisk kamp att välja bort vissa relationsformer. Inte nödvändigtvis att inte ha relationer med män, men åtminstone att inte organisera dem enligt vissa ramar. Till exempel; undvika materiellt och alltför stor socialt beroende av dem.

Det handlar om vad vi behöver som människor. Vi behöver närhet, trygghet, intimitet, uppskattning. I detta samhälle organiserar vi ofta vår tillgång till detta efter tvåsamma kärleksrelationer. Det är helt enkelt i sådana relationer vi förväntas få dessa behov tillgodosedda. Ofta måste människor välja, eller upplever sig i alla fall tvungna att välja, mellan att underkasta sig detta eller att vara ensamma. Jag tänker mig att en som individ kan vara betydligt lyckligare om en hamnar i rätt heteromonogama relation, men det är liksom själva villkoren för vår existens som älskande och begärande människor i detta samhälle som jag vänder mig emot. Jag vill att dessa villkor ska förändras, och en del i det tror jag är att bygga upp andra praktiker för att få dessa behov tillgodosedda.

I detta samhälle så kommer detta alltid att ske på underkastelsens villkor. Hur en än gör så kommer patriarkatet sippra in i relationen. Det är patriarkatet som har skapat de som ingår i relationen som könade varelser, det är patriarkatet som har konstruerat relationsformen och de känslor som är behäftade med den och så vidare. Detta innebär inte att det inte kan finnas något fint i relationen, att det inte kan finnas genuina känslor och så vidare. Men det innebär att det alltid kommer att finnas strukturer i relationen som motverkar detta.

2 reaktioner till “Går det att ha bra eller jämställda heterorelationer?”

  1. Hej Fanny! Har just nu en period med lite bättre hälsa så jag tänkte kommentera lite ang hur jag tänker här om vissa saker! (om någon kommenterat någon utav mina gamla poster här på Fannys blogg och jag inte svarat så beror det som sagt på omständigheterna i mitt liv).

    Citat:

    ”Det handlar om vad vi behöver som människor. Vi behöver närhet, trygghet, intimitet, uppskattning. I detta samhälle organiserar vi ofta vår tillgång till detta efter tvåsamma kärleksrelationer. Det är helt enkelt i sådana relationer vi förväntas få dessa behov tillgodosedda. Ofta måste människor välja, eller upplever sig i alla fall tvungna att välja, mellan att underkasta sig detta eller att vara ensamma. ”

    Jo.. man SKA ju bli lycklig i monogami! Det är liksom någon form utav ”garanti” för total lycka. Men hur kommer det då sig att skilsmässostatistiken ser ut som den gör och hur kommer det sig att otrohet knappast är ovanligt? När jag en gång ”kom ut ur garderoben” och sa till folk att jag är poly/RA så var en hel del reaktioner ungefär så här – ”men det där funkar ju inte… det är ju bevisat sedan 60-talets flummeri med fri kärlek!”. Jag tänkte ju då (och sa det även många gånger) – ”Jaha… men funkar ’eran’ version utav förhållanden bättre??”. Självklart kunde ingen argumentera emot mig pga ovannämnda fakta om skilsmässostatistik och otrohet.

    Det tragiska är att det knappt finns någon samhällsdiskussion om detta. Senast jag såg poly i något sammanhang på t ex TV (jag kollar fan inte mycket på TV men ändå) så var det i något sådant där program i stil med ”outsiders” som några poly-människor var med i. Tyvärr så VERKAR det också vara så att HBTQ-rörelsen nästan glömt bort poly och RA-folk (både jag och ett ”ex” till mig ser samma tragiska tendens).

    Ja… jag ville göra emfas på detta genom en kommentar på din blogg-post för detta är något som jag absolut tror skulle göra att folk mår bättre i detta samhället… om det blev mer accepterat och en seriös samhällsdiskussion om förhållande-konstellationer startar (vilket jag verkligen hoppas på inför framtiden).

    Till sist så ska jag kort kommentera hur jag tänker kring en eventuell koppling till maktstrukturen patriarkatet i detta sammanhang. Jag personligen ser ovanstående problematik (alltså som jag skrivit om här ovanför) som en konsekvens utav en mycket stark samhällsnorm/kulturnorm som har djupa historiska rötter men där patriarkatet spelar en mindre roll.

    Kommentarer på denna post är som vanligt välkomna för alla!

  2. Lägger till mitt personliga svar ang din titel/fråga på denna blogg-post:

    ”Går det att ha bra eller jämställda heterorelationer?”

    Ja, IMO… men det kräver en hel del ”inre känslomässigt arbete” enligt min erfarenhet. I ”samhällets monogami” så förefaller det vara som att folk i gemen förväntar sig att precis allting ska vara fixat och färdigt OCH perfekt bara man blir ihop i en monogami och får samhällets ”godkänt-stämpel” i pannan. OK, nu generaliserar jag lite granna men så som jag ser det så är det FÖR många som förväntar sig detta och därför struntar i att lägga ner någon större energi på att utveckla sig själv som person och människa. Och resultatet utav det syns mer än tydligt i dagens samhälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *