Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Henlös tidning.

Dn har alltså bestämt att det inte är ”deras uppgift” att gå i bräschen för ett ”queerpolitiskt ställningstagande” såsom att använda ”hen”. Om jag hade prenumererat på Dn hade jag sagt upp prenumerationen nu men eftersom jag redan innan insett vilken skittidning det är så är det ingen möjlighet, inte för att det spelar någon större roll.

Nåja, jag kan inte säga att jag bryr mig nämnvärt. Ordet ”hen” vinner ständigt ny mark, i bloggar, tidningsartiklar och barnböcker. Förhoppningsvis kan detta dessutom komma att innebära att andra medier börjar använda ”hen” mer konsekvent, som de till exempel gjort i denna artikel genom att kalla Gunilla Herlitz för ”hen”. Mer sånt!

Hanna Fridén skrev förresten på sin Facebook att hen skulle vägra ställa upp på intervjuer om hen inte blev kallad för hen. Nu är jag inte tillräckligt mycket av en medieperson för att kunna förändra något på den vägen, men för sakens skull ska nog även jag kräva det om en sådan situation uppkommer i fortsättningen.

14 kommentarer till Henlös tidning.

 • Chade skriver:

  Nu har jag inte orkat bry mig särskilt mycket eftersom debatten i sig inte intresserar mig alls men är inte hen tänkt att användas när man inte vet eller inte vill ange könet på någon?

  Både du och Hanna Fridén är ju kvinnor och borde väl då bli kallade hon?

  Eller har jag missuppfattat syftet?

    • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

     Till en början var det bara förenkling, nu efter att min blogg genomgått språkreform (se inlägget ovan) så är det att minska människors förutfattade meningar beroende på könet.

 • Chade skriver:

  Alltså, jag kan se smidigheten av att använda hen när man inte vet könet på en person. Jag har vid något tillfälle själv använt mig av h*n i skrift tidigare och det fyller ju samma syfte som hen.

  I uppfostranssyfte så är jag dock mer tveksam. Finns det något belägg för att detta ska ”minska människors förutfattade meningar beroende på könet”?

  Kan du utveckla hur du menar eller länka till någon förklaring?

  Jag har mest sett pajkastning om hen innan så det hade varit kul att få en mer seriös utläggning.

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Tror jag skrivit om det ca 100 ggr, så du får kolla arkivet först faktiskt. Annars så förstår jag inte hur du menar med ”uppfostrarsyfte”, var och en använder väl språket hur hen själv vill? På denna blogg vill jag att det ska vara könsneutralt för jag tror att det leder till att folk blir mindre brydda om könet i längden (även om många nog reagerar med att bli ännu mer fixerade till en början).

 • Nina S skriver:

  Jag fattar inte, att förbjuda ett ord som inte är stötande (jag förstår t.ex. om man inte får skriva ”neger”), är inte det att inskränka journalisternas frihet att uttrycka sig? Är inte att förbjuda hen ett ställningstagande FÖR att det absolut måste finnas två kön? Konstigt att Kd och Sd har hyllat förslaget… Och språket utvecklas ju ständigt, hur skulle det se ut om man förbjöd alla nya ord? Suck vad trött jag blir. Hoppas att Aftonbladet som ganska ofta använder hen börjar göra det mer nu, i protest.

  • Anonym skriver:

   Fast hen är ju stötande för väldigt många människor även om ni förespråkare inte vill inse eller förstå det.

    • Anonym skriver:

     Men egentligen tycker jag hela könsdebatten är otrolig. Västvärlden är på väg att gå under, vårt ekonomiska system kollapsar när som helst. Ett tredje världskrig står för dörren och inbördeskrig har börjat så smått i våra getton. Och trots detta så ägnar twittervänstern mfl en massa tid på att skrika sig hesa över skitgrejer som hen, könskodade leksaker och färgen rosa. Det är så att man bara vill gråta när man ser eländet.

     • Tror du verkligen att ”twittervänstern” skulle förespråka i ditt tycke relevanta lösningar på problemen om ekonomisk kollaps, tredje världskrig och inbördeskrig? Om inte, så är det ju bara bra att det istället koncentreras på henreformer, könskodade leksaker och färgen rosa?

  • julia skriver:

   jag håller helt med dig, att förbjuda ”hen” är ett lika stort ställningstagande som att enbart tillåta ”hen”.

 • Mella skriver:

  Jag har aldrig tidigare hört talas om att ett ord som inte på något sätt är kränkande förbjuds. Herregud vad löjliga och bakåtsträvande vissa människor ska vara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv