Humor hos reklaombudsmannen.

Min nya hobby är att läsa anmälningar som skickats in till Reklamombudsmannen och utlåtandena på dessa. Fruktansvärt rolig läsning.

Det bästa är referaten som alltid görs under rubriken ”anmälan”.

Anmälaren anser att bilden är kvinnoförnedrande. Fotomodellen står med lyfta armar, lätt särade ben och halvöppna läppar. Byxorna sitter långt nedhasade på höfterna. Bilden har knappast något med sol och bad att göra, den är bara porrig. Anmälaren vill inte att hennes fyra barnbarn, som alla är flickor, ska bli matade med budskapet att en ung flicka måste klä av sig och exponera sin kropp för allas blickar om hon vill ”hänga med”. Det kan vara svårt för en ung person att värja sig mot de där bildernas ständiga, tysta budskap. Det talar ofta direkt till vårt undermedvetna.

Jag kan verkligen tänka mig det arga brevet som anmälaren har skickat in, hur hon orerar över sina jävla barnbarn och den moderna tidens osunda ideal. Håhåjaja. Och sen läser tjänstemannen detta, som hen har läst många gånger förut i och med att typ alla reklamer med lättklädda tjejer anmäls som diskriminerande och sexistisk(hur det nu kan vara diskriminering eller sexism att visa modeller klädda i badkläder i en badklädesreklam), vill egentligen bara göra sig jävligt löjlig över det men kan inte, och skriver därför om det hela lite förminskande. Jag tycker det är otroligt roligt.

5 reaktioner till “Humor hos reklaombudsmannen.”

 1. Ja, sannerligen. Om de nu hade önskat vända sig mot något hade det (hur löjligt jag än tycker anmälningar mot detta också är) varit mer logiskt att de vänt sig mot modellens smala kropp, typ: ”varför har ni ALLTID supersmala modeller i era reklamer, det ger en skev bild av vårt samhälle som är betydligt mer mångfaldigt än så och jag vill inte att mina döttrar/barnbarn ska tro att man bara duger om man är smal.”.

  Att rikta den mot de små kläderna är bara löjligt, det är för fan en reklam för badkläder! Jag tror inte barn tar skada av lite naken hud. Jag kan heller inte alls se hur bilden signalerar att man måste klä av sig. Som sagt, det är en jävla badklädesreklam! >_<

  Sen kan man diskutera posen med de särade benen- fast då tycker jag emellertid att dess estetiska tilltalande är mer värt att diskutera än huruvida det är porrigt och bara sååå fel därför.

  1. Jag ser det inte som särskilt porrigt, även om jag kan förstå varför man gör det. Dock är denna modell inte överdrivet smal, jag tycker hon ser ganska hälsosam ut.

 2. Jag tycker inte heller att hon är överdrivet smal, men hon är just smal vilket typ alla modeller är, så det hade varit mer logiskt om de vänt sig mot det än att bilden skulle vara ”porrig”.

 3. haha, okej då…I fortsättningen får reklam på badkläder bara visa klädesplaggen men inte på några modeller (fastän de fortfarande får bekläda kurviga mannekänger), och om någon någonsin gör en reklam med en kvinna i så måste hon stå med armarna nedåt längs med kroppen, blunda och maximum lee, omm ens visa några miner alls; och hon måste absolut hålla benen ihop så mycket som det går!

  Fast en avklädd man gör ju inget, för inte får väl pojkarna för sig att ta av kläderna då de ser en musklig man i bara kalsonger…för det är ju bara som en cool actionhjälte liksom.

  Nej men usch, moraltanter finns det ju alltid, fastän de själva porrar sig med sina män inför barnen eller solar i bikini på stranden.

  1. Ja, det känns ganska överdrivet att tänka så också, och lyckligtvis gör inte Ro det. Men jag förstår att folk tycker illa om normen med smala, sexiga tjejer, och därför går på den enskilda reklamen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *