Hur minskar vi antalet aborter?

Rörande aborter: rätten till fri abort är en grundläggande feministisk fråga eftersom de rör makten över reproduktionen och makten över den egna kroppen. Att samhället och framförallt män har kontrollerat den reproduktiva förmågan människor med livmoder har går som en röd tråd i patriarkatets långa och stolta historia.

Däremot är abort inte någon struntsak att göra. Olika personer känner olika inför en abort, men det är ett ingrepp som är förenat med såväl smärta som risker.

Dessa risker tas ibland upp som ett argument emot fri abort. Detta är såklart idiotiskt med tanke på:

 1. Att genomföra en graviditet är garanterat mer smärtsamt och/eller riskfyllt än att genomföra en abort.
 2. Människor gör i regel abort i vilket fall som helst, men med fri abort så är ingreppet mindre riskfyllt.
 3. Att en abort är förenat med risker vet människor i regel om, de flesta skyddar sig om de inte vill ha barn. Olyckor sker emellertid ändå.

Den som bryr sig om hälsan hos personer med livmoder borde alltså inte fokusera på att minska antalet aborter till förmån för fullbordade graviditeter, utan snarare att minska antalet ofrivilliga graviditeter. Hur ska detta göras? Tillgång till bra preventivmedel är såklart centralt, men en annan viktig sak är syn på ansvar för en graviditet. Idag så anses i regel den med livmoder vara den som är ansvarig. Eftersom det förekommer skeva maktförhållanden i intima relationer som i regel är till fördel för den som saknar livmoder så finns det en stor risk att personen med livmoder blir pressad till att till exempel inte använda kondom.

Det vore bra om vi hade en syn på sex och graviditet där det ansågs vara bådas ansvar att förhindra oönskade graviditeter. Detta skulle sannolikt minska antalet ”olyckor”.

Idag kan det ibland finnas en syn hos vissa kukbärare som själva inte riskerar att bli gravida att en abort är en struntsak, vilket gör att de tycker att det är okej att vara oansvarig vid sex. Ofta så tycker kukbärare sig ha blivit lurade om en person de gjort gravid skulle vilja behålla barnet, eftersom de utgår från att den personen kommer göra abort om det sker en ”olycka”. Den här attityden till människors kroppar måste förändras. Abort är inte en struntsak, och att människor har rätt att göra abort ger inte dig rätten att prioritera din egen bekvämlighet (aka att inte skydda sig) framför den andra människans hälsa och säkerhet. Abort måste vara ett eget beslut hos den som gör det, inte något som bara förutsätts i sexuella sammanhang för att kukbäraren ska slippa känna ansvar.

Till exempel: lär kukbärare att det är viktigt att skydda sig under samlag och att det lika mycket är dens ansvar. Lär också ut att det finns andra sätt att skydda sig än kondom och piller, till exempel att undvika penetrationssex eller att inte ejakulera i underlivet på den en har sex med. Detta är en sak som skulle minska antalet ofrivilliga graviditeter och således också antalet aborter.

25 reaktioner till “Hur minskar vi antalet aborter?”

 1. Ja känns som de flesta killar jag haft sex med bara försöker trycka in kuken utan nåt skydd och utan att fråga om en är redo för det eller ens vill ha penetrationssex. Jag har aldrig använt p-piller pga att det verkar vara total skit. Blir alltid tvungen att stoppa dem från att stoppa in den (haha). Förutsätter de att alla tjejer tar p-piller eller bryr de sig inte? Jag vill förövrigt inte ha könssjukdomar heller men de verkar inte ens tänka på det.
  Det är inte så lätt att ta diskussioner om detta i intima situationer. Tycker att killar borde avkrävas ett mycket större ansvar i den här frågan! Felet ligger även i den där satans penetrationsnormen, det är inte sex om inte kuken varit inne i fittan, vilket skit! Själv tycker jag det är mycket mer nice med smek, oral- och gnidsex :P. Penetration kan vara bra ibland men är oftast smärtsamt för mig, känns ju jobbigt att förklara det för varje ny snubbe en känner för att knulla med. En del verkar inte bry sig om att det gör ont och ibland uthärdar en, kanske kan hända nåt trevligare innan, eller efter (sällan). Jag tror inte att nån kille skulle gå med på att en tjej gör någonting med han som gör ont för honom men är skönt för henne…

  1. Jag håller med dig! Sex borde inte vara lika med penetration. Förutom att det skulle undvikas många aborter på det sättet (och det behövs inte ens preventivmedel!), så är det ju många tjejer som har ont eller bara inte tycker att penetration är skönt, eller har väldigt svårt att komma vid enbart penetrationssex. Alternativen (ofta oralsex och petting) kräver ju också en större kännedom om anatomi och vad just den här partner tycker om (gäller både män och kvinnor) än penetration vilket antagligen på sikt kunde förbättra sexet.
   Och om man nu ändå gillar, och vill ha penetration så kunde man ju i alla fall undvika det runt ägglossningen. Bara ett förslag.

 2. Ja precis! Mycket konstigt att t. ex två personer som smeker varandra och båda har skönt och båda kommer=inte riktigt sex. Medan kuk i fitta oavsett om bara mannen kommer och har skönt=riktigt sex

 3. Jag blir lite konfunderad när du skriver ”Abort är inte en struntsak”, och sedan menar att kukbärare måste sluta räkna med att det ju ändå bara är för livmoderbäraren att göra abort om ägget skulle bli befruktat, när hen vill pressa in sin oskyddade dase och ejakulerar i partnerns livmoder hur som helst. Mellan raderna är budskapet att abort av olika anledningar är en ganska Big deal.

  Jag skulle önska att dessa två saker kunde hållas ifrån varandra. En diskussion: Mäns skeva syn på kvinnor och sex med kvinnor. En annan diskussion: Abort.

  Jag vill kunna fortsätta känna mig fri att välja bort en oönskad graviditet, utan att till och med de som säger sig stå på min sida får mig att vackla i mitt beslut pga det eviga påpekandet om att abort är en stor grej. En påminnelse om att det faktiskt är ett litet tickande babyhjärta i mig, som jag tänker göra slut på (hade inte ens tänkt i den banan innan jag satte mig in i abortdebatten).

  Ja, det är många livmoderbärare som lider av denna tanke och även folk som inte vill göra abort pga detta. Klart detta ska respekteras. Men var kommer tankesättet ifrån från första början? Jo, från abortmotståndarna. Alltså häller vi bara vatten på deras kvarn genom att påpeka det, att abort är en stor grej.

  Jag vill iNte höra det mer, inte från mina egna, som ska vara de som stöttar mig i mitt beslut… Inga oönskade indirekta, men ack så frekventa, moralpikar från medsystrarna, tack.

  1. Jag har öht inte skrivit om att det har ngt med den potentiella barnet att göra, utan själva det medicinska ingreppet. Menar ej att det måste vara en stor grej men det är ju garanterat bättre att slippa genomgå det, liksom. Jag tkr ej en ska sprida en syn på abort som ngt oproblematiskt heller.

  2. Jag forstar precis var du kommer ifran, och haller med om allt det du skriver, men tycker inte det ar det Fanny pratar om. Nar jag blev oplanerat gravid och planerade att gora abort (gjorde det inte slut, men anda) sa tyckte min partner, precis som Mella beskriver har nere, att abort liksom var det neutrala valet som bara gjorde graviditeten ogjord. Poff, sa hade det aldrig varit nan graviditet. Sa funkar det ju inte. Jag fick ga pa hundra lakartider (hitta pa en massa logner till min chef om min franvaro pa jobbet, for jag ville inte diskutera min abort), gang pa gang forsvara mitt val till diverse lakare, svara pa en massa ingaende fragor om mitt sexliv och fa en massa moralkakor och skuldbelaggande fragor om hur jag skulle skydda mig i framtiden. Jag fick fajta for att fa bli sovd eftersom jag var radd for medicinsk abort (min kompis gjorde en san och hade en hemsk upplevelse) fick till slut igenom min onskan, men var saklart anda radd, skulle ju bli sovd och det skulle gora ont efterat, orolig for eventuella kompikationer etc etc. Alltsa, utan att ens blanda in ”manniskoliv bla bla” sa kandes det hela som en ganska stor, jobbig och kranglig grej. Sen ar det sakert inte alla som kanner sa. Jag tycker det ar svinbra att vi har fri (alltsa verkligen FRI) abort och att den ska uttnyttjas av folk med livmoder precis sa som de vill, en eller 100 ganger. Tycker man att det ar latt och inte jobbigt alls sa ar val det jattebra for den kvinnan, alltsa pa riktigt jag ar glad att det ar sa manga kvinnor som kanner sa. Men jag tycker inte att det ska uttnyttjas av kukbarare som ett satt att skjuta over allt ansvar pa kvinnorna, och tro att alla kvinnor kanner sa och att det inte ar nan grej. Bara, Poff, sa var du aldrig gravid.

  3. Klart det är en stor grej. Det är ju ett kirurgisk/medecinsk ingrepp på en levande kropp. Sedan tillkommer en eventuell debatt om människohjärtan etc, men där kan vi alla känna olika. Personligen känner jag att jag ger ”livet” en större respekt genom att sätta ett önskat och förberett barn till världen. Andra förhåller sig annorlunda till det lilla embryot. Men som sagt, abort är i vilket fall som helst en sk ”stor sak” i egenskap av att det är ett ingrepp på en människokropp. Livmoderägaren får som Fanny skrivit väga detta ingrepp mot den påverkan en fullföljd graviditet har på kroppen.

   Graviditet är alltså en stor sak (du behöver absolut inte känna att det är det), det är bara viktigt att arbeta med det preventiva arbetet. Snopphuvuden måste ta sitt ansvar, inte pressa sin partner, idealet om ex kondomfritt sex bör ifrågasättas etc. Allt för att undvika att kvinnor hamnar i en situation där hon ensam får stå med ansvaret/och eller skulden för den celldelning som två människor bidragit till.

 4. Vill tillägga också att jag är säker på att ditt syfte inte var att moralisera, men det är bara grejen att överhuvudtaget mena att det i regel är en avvägning och ett svårt beslut för den som hamnat i situationen som jag är trött på hos abortförespråkare. För jag kan absolut inte känna igen mig i det. jag är en av de som tar abort med en klackspark och den retoriken får mig liksom att ifrågasätta min moral och känna… Skam? Det blir kontraproduktivt.

 5. Önskar verkligen det pratades mer om detta! Trots att aborter poppar upp som ämne då och då (med perspektivet att det borde bli färre) är det aldrig någon som lyfter perspektivet om killarnas ansvar för att tjejer blir ofrivilligt gravida, trots att deras ansvar är otroligt stort pga maktförhållanden som du skriver. Min egen erfarenhet är att få killar tar ansvar för säkert sex. Istället försöker de aktivt få slippa kondom eller så kör de bara på utan om inte partnern säger något om det (och gör det svårt för partnern att ta upp det genom att utstråla ointresse hens önskningar).

 6. Bra inlägg. Många killar tycks ha fått för sig att det finns någon outtalad överenskommelse att tjejen kommer göra en abort och hon blir oplanerat gravid och ser abort som det ”neutrala” valet. Därav tycker de att de kan slarva men skyddet och om tjejen sen blir gravid och behåller har de blivit ”lurade”.

  1. Ja precis! Som abort are ett icke-val som gor graviditeten ogjord. Inte ett aktivt val som avslutar en faktisk, pagaende graviditet.

   1. Exakt. Väldigt viktigt att aborten ska vara just ett *val* för den som blivit gravid och inte, i vissa situationer, snarare upplevas som ett krav eller en skyldighet.

  2. Ja, och de vänder på argumentet när de vill inskränka aborträtten, då heter det att män inte får vara med och bestämma om de ska ha barn eller ej… lika ”lurade” då. (??) Allt för att kunna ha makt över kvinnors och barns liv.
   Så kan vi ju ta det här (falska) argumentet att kvinnor har sexuell makt – ska ni män säga att vi har det men att vi samtidigt inte får bestämma över våra egna kroppar när det kommer till det eventuella resultatet av sexet? (Oavsett abort eller barn.)

 7. Helt stört! Kvinnan har rätt till sin egen kropp och ingen har rätt att göra inspråk på hennes rättigheter

 8. Älskade bästa Fanny!!! Jag håller helt med dig, men tycker din slutkläm var lite dum. att inte ejakulera i underlivet är väl ofta inte tillräckligt, försatsen kan också innehålla verksam säd.. eller har jag fått det hela om bakfoten?

  1. Jag är inte Fanny men det stämmer. Har hört att risken är liten, men det är ju ändå en risk. Och när jag ändå håller på så kan en få könssjukdomar av oralsex samt lystring: se till att hitta klitoris, både kvinnor och män! De flesta kvinnor har svårt att komma med enbart penetrering (se där, ännu en anledning att låta bli;) utan behöver klitorisstimulans.

   1. Jo, inte komma i underlivet är ett preventivmedel, men kanske inte det mest säkra. Om det inte finns annat medel och en ändå är besluten att göra en akt så kommer det minska risken.

  2. Jag är inte heller Fanny, och jo det du skriver stämmer. Men jag tolkar det inte som att Fanny menar att man ska köra antingen eller, utan snarare att man kan skydda sig så gott det går och använda ”både och”. T.ex. att även om man använder kondom kan man ändå undvika ejakulation i underlivet. Folk blir ju gravida trots preventivmedel. Så en stor del i att undvika abort är inte bara att använda preventivmedel (något som dessutom ofta kvinnor förutsätts ansvara för), utan även att undvika normativt sex som penetration och ejakulation i underlivet.

 9. Att inte låta killen ejakulera i fittan – trots kondomanvändning – är ett av mina bästa beslut någonsin! Hade för många dåliga erfarenheter av spruckna kondomer och dagen efter-piller som man nästan spyr av. Efter den tredje trasiga kondomen på kort tid utbrast jag i ren desperation att ”du får fan inte komma när du är i mig nåt mer om det ska fortsätta såhär!” och till min förvåning accepterade han det direkt! Jag hade inte tidigare insett att man kunde göra så, och när jag har pratat om det med kompisar har det ofta inte slagit dom heller. Nu i efterhand gör det mig arg, att det ses som så självklart att killen ska få ha det så skönt som möjligt, och inte behöva dra sig ur innan utlösning, att man hellre riskerar oönskade graviditeter.

  Istället för att oroa sig för ev. sprucken kondom kan jag nu slappna av helt och hållet under omslutande sex. Kan dock fortfarande komma på mig själv med att ha sex som jag egentligen inte vill ha, och trots att jag har varit med samma kille i 1.5 år är det svårt att avbryta när det är igång. Nåja, kampen fortsätter. Du är grym Fanny!

 10. Har ibland kommit på mig själv med att tänka ”fan vilken bra snubbe!” om kukbärare som inte bara försöker köra in kuken utan som både har med sig och själva tar initiativ till kondomanvändning. Vilket ju är helt sjukt. Borde vara en självklarhet för alla som vill ha omslutande sex att de själva ser till att det finns och används skydd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *