Jakten på en bra man.

IMG_20131122_144315Ibland talas det om ”bra män” bland kvinnor. Såsom jag har uppfattat detta så är en ”bra man” en man som liksom är stark men ändå mjuk. En man som sysslar lite med så kallad ”romantik”, alltså typ gillar att ”skämma bort” sin kvinna, men som inte gör det överdrivet och sliskigt. En man som kan ta hand om hemmet men utan att bli fjollig. Som kan ”prata känslor” men som inte är en gnällig tönt och så vidare och så vidare.

Jag tänker att att vara en ”bra man” fortfarande handlar om att göra maskulinitet. Det handlar om att vara manlig på ett socialt accepterat vis. Att alltid balansera på rätt sida. Att vara så manligt som möjligt utan att det trillar över i uppenbart förtryck.

Även i feministsammanhang finns myten om den bra mannen, alltså mannen som fortfarande är Man men som är ”jämställd”. Det finns en idé om ett sätt att göra kön som liksom skulle kunna sudda ut könsmaktsordningen. Att liksom ta de ”bra” bitarna och förkasta de dåliga. Att behålla ”romantiken” men ha en jämn fördelning av hushållsarbete, att behålla den manliga styrka och beslutsamheten men förkasta våldet det leder till.

Jag har släppt drömmen om en ”bra man” och istället börja nära den om en ickeman. En person som inte gör maskulinitet, då maskulinitet alltid handlar om makt. Även om det finns delar av maskuliniteten jag kan uppskatta, som kan få mig att känna mig trygg, handlar det om överordning. Anledningen till att maskulinitetsutövande får mig att känna mig trygg är för att jag har lärt mig att vara motsatsen, att vara underordnad. Jag måste ifrågasätta denna strävan hos mig själv, och se hur den leder till att jag blir förtryckt.

7 reaktioner till “Jakten på en bra man.”

 1. Jag håller med, vill själv inte träffa en ”bra man” utan en bra person. Men jag tror att det är svårt att hitta en partner som identifierar sig som man och är uppfostrad till man men som inte gör maskulinitet på ett eller annat sätt.

  Om en inte vill bli tillsammans med en ickeman så är det bästa en kan göra nog att hitta någon som inte känner behov av att aktivt hävda sin maskulinitet och som anstränger sig för att inte bete sig förtryckande av slentrian.

 2. It would be really interesting if you would develop this line of thought further. You say ”ickeman” but what does that mean?

  If we remove masculinity from the beings we call ”men” then what do they become? Can’t they still be men but just a different type of man?

 3. Jag har nog alltid tänkt att en ”bra man” är som en kvinna fast med penis.
  Fast sen får ju en kompromissa lite i verkligheten…

 4. Det fanns en gång i tiden då jag var ung och dum, då jag hatade alla kvinnor (japp drog alla över en kam), tyckte de var så jävla jobbiga för att de tänkte eller betedde sig som de gjorde dvs typiska drag som män inte hade.

  En dag när jag var frustruerad så hade jag den diskussionen med min far(må han vila i fred). Hans första kommentar kom som en örfil… ”Svaret är simpelt, istället för att försöka ändra en kvinna till en man, gå och gift dig med en man då.” Han förde en klar och tydligt argumentation av att vi män inte är så perfekta vi med. Det är just därför som vi bör se förhållandet med en som är olik oss som en möjlighet att utveckla oss själva, men och kvinnor kompleterar varandras svagheter.

  Man ska inte behöva ändra en kvinna till en man eller tvärtom, det man behöver ändra på är att man inte ska sig överlägsen den andra och att man ska acceptera de för det de är. Man behöver inte förstöra ALLT in i grunden(t.o.m. det bilogiska) som definerar vad en Man och en Kvinna är.

  Det kanske är för kort skrivet för ett så stort ämne sen så har ju människan en tendens att ta till sig den negativaste tolkningen.

  Att leva så extremt fanatiska som jag gjorde och som ni gör suger musten ur ens energi, man njuter inte av livet, så var det iallafall för mig.

  Ps. jag säger inte att det inte finns saker som vi behöver ändra på, men det kan vi göra fortfarande utan att behöva omvandla en man till en kvinna med en snopp.

  @ Jibril, du behöver inte kompromissa, två ord… strap-on & spermbank, lycka till.

  1. I’d be interested in your definition of kvinna. I think that would help me understand in more detail exactly how you and Jibril think about things.

 5. Gillar rubriken precis under där… Tills jag inser att jag inte alls gillar den eftersom den antyder att kvinnor i vanliga fall sätter män i första hand (vilket de väl ofta gör dessvärre).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *